Inför HIF-Falkenberg

170924 Falkenbergs Christoffer Carlsson tacklar Helsingborgs Alex Timossi Andersson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Falkenberg den 24 september 2017 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91854

Ett HIF i fritt fall kan rädda hela årets katastrofala säsong med en kvalplats och ett eventuellt förnyat kontrakt, men då måste man vinna mot Falkenberg.

Efter förlusterna mot IFK Göteborg och Elfsborg ligger HIF sist i tabellen, två poäng  bakom Kalmar på kvalplatsen.  Så inför årets näst sista match mot Falkenberg hemma, kan man rädda hela årets katastrofala säsong med en kvalplats, och med ett förnyat allsvenskt kontrakt som resultat. Då krävs det att HIF besegrar Hallandslaget, och att Kalmar och Falkenberg förlorar sina två sista matcher. Men även om HIF lyckas kravla sig upp ur nedflyttningsträsket, och vinner på söndag, så är detta en av de sämsta säsongerna under 2000-talet. Ett förnyat allsvenskt kontrakt skulle betyda ovärderligt mycket rent ekonomiskt, framförallt med tanke på inkomster av tv-pengar som skiljer enormt mycket om man ligger i allsvenskan eller i superettan, men även för publikintäkter den dan pandemin är över.

Oavsett om HIF hänger kvar eller ej så måste många kvastar sopa rent på alla nivåer i klubben, efter sista matchen mot IFK Norrköping. Det är inte många som får godkänt i årets upplaga av vår stolta förening, ledningen har inte lyckats få ordning på ekonomin även om försäljningen av Armin Gigovic räddade elitlicensen, eller klarat av rekrytera vare sig rätt spelare eller rätt stab runt seniortruppen. Huvudtränare Olof Mellberg har misslyckats med att skapa en grundtrygghet i spelet, och med att bygga ett lag kring en samlad spelide. Scoutens arbete kan starkt ifrågasättas, fysteamets arbete har inte varit bra, och spelarnas insatser har verkligen varit upp och ner. Vi som följer HIF i vått och torrt år ut och år in, i medgång och i motgång, har hoppats på ett lyft i det längsta, för det är vad supportrar gör, men tyvärr har utvecklingen gått i fel riktning. Nu har vi all rätt att kräva en genomlysning av hela organisationen så snart årets säsong är slut.

200719 Helsingborgs Armin Gigovic och Falkenbergs Carl Johansson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Helsingborg den 19 juli 2020 i Falkenberg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0029

Fotbollsmässigt har HIF och Falkenberg följts åt parallellt under senare år. Bägge lagen åkte ur allsvenskan 2016, och gick upp tillsammans igen 2018. De lyckades med nöd och näppe hänga kvar i fjol, efter att ha varit indragna i bottenstriden under så gott som hela säsongen. Falkenberg tränas av den f d HIF-ikonen Hasse Eklund och har spelare som tidigare spelat i HIF, såsom Anton Wede, och Calle Johansson (som för övrigt ryktas till Örebro) som på slutet gjort flera viktiga mål för Hallandslaget, i laget. I HIF spelar den f d Falkenbergsspelaren Adam Eriksson.

På spelarfronten i HIF är det mest intressant om Andreas Granqvist och Rasmus Jönsson kan bli spelklara inför årets två sista matcher. De har åtminstone flera kilo livsnödvändig rutin att tillföra ett lag som har agerat som ett skepp på öppet hav i många matcher nu. För när stormens vågor har blåst höga, så har kapten Mellberg saknat förmåga att få besättningen att inse allvaret, så man har gått på grund om och om igen.

Efter en oavgjord, en vinst, och två förluster på de fyra senaste omgångarna ligger Falkenberg på den andra nedflyttnings-platsen, en poäng före HIF, så Hallandslaget har också mycket att spela för med en kvalplats och ett eventuellt förnyat allsvenskt kontrakt i potten. Matchen på Olympia på söndag betyder alltså jättemycket för bägge lagen, som brukar utkämpa tuffa jämna drabbningar mot varandra. Mötet i Falkenberg i våras slutade 2-2 efter att HIF-målvakten Anders Lindegaard kvitterade på nick i slutminuterna. HIF måste bevisa att de kan vinna en fotbollsmatch, hur än spelet ser ut, för i slutändan är det bara poängen som räknas. Det delas inte ut konstnärliga poäng i fotboll, så om HIF åker ur allsvenskan i år, så är det ändå alltid så att uttrycket “tabellen ljuger aldrig”, stämmer med den bistra verkligheten.

200719 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard jublar efter 2-2 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Helsingborg den 19 juli 2020 i Falkenberg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0029

 

 

1 kommentar

  1. Håller med, det är inte mycket som gjorts rätt i år någonstans. Kvastarna måste gå på många nivåer i klubben. En ordentlig storstädning en gång för alla, så att det det blir den nystart för föreningen som så väl behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*