Inför HIF-Djurgården

Adam Eriksson Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

De svenska mästarna kommer till Olympia under morgondagen. För hemmalaget får det dock bara finnas ett fokus framöver – att rädda kontraktet i årets allsvenska!

När transferfönstret stängde natten till onsdag var det som när min barndoms julaftnar var över. Jag visste att min ensamstående mamma knappt fick det att gå runt ekonomiskt, så mina förväntningar var realistiskt låga vad gällde julklappar. Så var läget inför HIF:s möjligheter att värva nya spelare också, men jag tycker nog att man gjorde vad man kunde utifrån den situationen som råder med en ansträngd ekonomi, och en osäker spelarmarknad. Det var precis som när jag hade öppnat mina paket på jul, det var helt ok.

HIF befinner sig ett krisläge som så många gånger tidigare genom åren, men det som alltid har fått klubben att resa sig ur askan som en fågel Fenix, är stödet från oss trogna supportrar och medlemmar. Vi är klubbens hjärta, så det som klubbledningen ska värna mest av allt om är vår lojalitet. Det gör man bäst genom att vara öppna, transparenta och ha en ödmjuk dialog med oss kontinuerligt. Större krav har vi inte. Där har styrelsen och ledningen för organisationen fortfarande en hel del att lära.

180819, Fotboll, Danska Ligan: [DK=20180819: Shkodran Maholli, Silkeborg IF]. HIF:s senaste anfallsvärvning.
© Bildbyrån – COP 152 – SWEDEN & NORWAY ONLY

Nåväl, nu är vi där vi är, då gäller det att ena alla som vill klubbens bästa kring det lag, den tränarstab och den ledning HIF har. Mer turbulens nu är det sista vi behöver. Med stöd, positiv energi och arbetsro kan nog kontraktet bärgas. Så bra trupp har HIF. De nya kuggarna; allroundkunnige Marcus Olsson som har åtta säsonger på högsta nivå i engelsk ligafotboll i Derby och Blackburn, fyra säsonger i Halmstad BK och ett par landskamper i sitt CV, anfallaren Shkodran Maholli med ett förflutet i allsvenskan med Halmstad, Häcken och Sirius, som skytteligavinnare i superettan med Åtvidaberg och ett par säsonger i det danska superligalaget Silkeborg, samt försvararen Kebba Ceesay som har 170 allsvenska matcher, och spel i Brage, Dalkurd, Djurgården och nu senast i Sirius, samt 11 landskamper för Gambia i sitt CV, är hjärtligt välkomna till ett sargat HIF. Det är spelare som har högvis med rutin att tillföra laget, och det är just det som är livsnödvändigt i den tuffa resan man måste göra för att rädda kontraktet.

Det är upp till bevis för HIF i varje match nu att visa att man kommer att ge allt och lite till för att vinna matcher och klättra upp på säker mark i tabellen. Så det är lika bra att anta utmaningen direkt när man möter regerande svenska mästarna Djurgården hemma på söndag. Järnkaminerna har gjort en tung värvning under transferfönstret när man gjorde klart med hemvändaren Magnus Eriksson från San Jose i amerikanska ligan. Hans CV är ett av de tyngsta bland alla spelare som är aktiva i allsvenskan i dag, med flera säsonger i Malmö FF bl a med dubbla SM-guld och skytteligavinst, i Åtvidaberg och Djurgården, där han har öst in mål överallt, och med proffskarriärer i Belgien, Kina, Danmark och USA. Oavsett om han spelar på Olympia eller ej på söndag, måste HIF ha siktet inställt på tre poäng, precis som i varje match framöver. Målet måste vara att vinna, sen får man tugga i sig slutresultatet, så länge man offrat blod, svett och tårar från start- till slutsignal.

Rasmus Jönsson firar sin kvittering i hemmamötet med Djurgården 2019. Foto: Johan Lilja

Djurgården brukar vara en mänsklig motståndare för HIF. I våras reste sig di röe från ett 0-2-underläge till 2-2 i bortamatchen på Tele 2 arena. I fjol blev man blåsta på segern hemma, av en linjedomare som stog och sov på linjen, och helt felaktigt vinkade bort Rasmus Jönssons segermål för offside, i matchen som slutade 1-1. Nu finns inget utrymme för bortförklaringar om HIF inte står upp och helst överpresterar i varje match. Visst är det en bonus om Andreas Granqvist kan spela efter sin långa skadefrånvaro, hans roll som pådrivare är ovärderlig, men det gäller alltid för det lag som ställs på benen att ge optimalt och lite till.                                                                                                                                                                                                     Jag känner tillförsikt i att Kebba Ceesay kan ersätta Mix Diskerud eller Martin Olsson som mittback, så att Martins kompetens kan användas på andra positioner, kanske som vänsterback eller som defensiv mittfältare. Det är också en stor vinst att Mix Diskerud får flytta upp på mitten där han egentligen ska spela. Martins tvillingbror Marcus Olsson, bägge fostrade i Högaborgs BK,  kan användas på flera olika platser i laget, bl a som mittfältare, som target player eller som andravågsanfallare, och den nye anfallaren Maholli kan bli den nödvändiga radarpartner som van den Hurk behöver ha bredvid sig för att vinna boll, att stressa sönder motståndarförsvaret genom att dra på sig bevakning, och att skapa ytor för den flygande holländaren så han får en friare roll, och kommer bättre till sin rätt som målskytt. Jag är optimist och tror att vi kan se fram emot en stark HIF-spurt där man fixar nytt kontrakt. Resan kan lämpligtvis börja med tre poäng hemma mot svenska mästarna på söndag!

Under fredagen nåddes vi av beskedet att vår A-trupp drabbats av ännu ett coronafall. Samtidigt initierades det att matchen skulle kunna komma att skjutas upp. Detta är dock ej bekräftat utan, i dagsläget utgår vi från att matchen spelas som vanligt

– Vi har ett bekräftat fall till i A-laget och en handfull bekräftade fall i U19 just nu. Det har varit provtagningar och personer som haft symptom där vi just nu avvaktar och ser var det landar, säger HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg till HD

– Vi tycker att man kanske måste omvärdera beroende på situation, men vi har inte fått några hintar eller någon inriktning kring det här. Det här kommer gå till på samma sätt som alla andra fall: om vi anmäler det här till tävlingskommittén i morgon kommer man att samlas och göra en bedömning runt vår situation och givetvis även kring vad Djurgården tycker, fortsätter Sandborg

Matchen spelas, under morgondagen, på Olympia med start klockan 14.30

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*