Inför HIF-AFC med Jesper Björkman: “Det är självklart för mig att följa HIF”

160508 Helsingborgs Jesper Björkman jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 8 maj 2016 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91388

På söndag tar HIF emot AFC Eskilstuna på Olympia. En som har erfarenhet av båda klubbarna är den förre HIF-försvararen Jesper Björkman, så vi på AOH tog kontakt med just honom inför matchen. Jesper fyller dessutom 28 år, just idag, så i samband med denna text vill vi också passa på att gratulera!

Först och främst, hur är saker och ting med dig?

Det är bara bra. Jag är frisk och kry och har tränat med Hittarp sedan början av januari för att hålla igång, så jag känner mig i bra form både fysiskt och fotbollsmässigt.

Du kom genom ungdomsleden och etablerade dig så småningom i HIF:s a-lag. Hur upplevde du din tid i klubben?

På det stora hela hade jag en fantastisk tid i HIF. Att få ta steget via ungdomsleden och sedan få uppfylla pojkdrömmen att få spela i Allsvenskan med HIF är något jag är väldigt tacksam och glad över. Däremot blev mina två sista säsonger i HIF inte alls som jag hade velat eller hoppats på, men det är samtidigt något som har format och stärkt mig både som spelare och människa.

Du var med om det turbulenta 2016 då klubben åkte ur Allsvenskan. Hur upplevde du det året bakom kulisserna?

Det var ett stökigt år men egentligen inget unikt, utan det var rätt typiskt för ett lag som hamnar i botten av tabellen. Jag har varit med om att spela för att hålla mig kvar i en serie mer än en gång, och om det var något som skilde sig i HIF från de andra tillfällena så var det isåfall att känslan i HIF var att vi var för stora för att kunna åka ur Allsvenskan.

Hur såg det ut när du lämnade inför 2017?

Det var en ny upplevelse för mig och en osäkerhet såklart, speciellt med tanke på att jag knappt spelat något under säsongerna 2015 och 2016. Jag hade turen att få visa upp mig hos Gefle i slutet av november 2016, och då blev det snabbt klart att de var intresserade.

Sedan du lämnade HIF har du varit i Gefle, och senast Eskilstuna. Hur skulle du summera din tid i båda de klubbarna?

I Gefle hade jag på två års tid fyra olika huvudtränare och i AFC Eskilstuna hade jag på två års tid tre olika huvudtränare, så det har inte varit en spikrak resa varken för mig eller för klubbarna jag varit i. Första året i Gefle gick det okej för min del, men självförtroendet behövde byggas upp efter att inte ha spelat på två år i Helsingborg. Andra säsongen i Gefle blev jag given i startelvan och fick ett stort förtroende från tränarna, vilket gjorde att jag äntligen kunde ta stora kliv och utvecklas.

Efter den säsongen lämnade jag för AFC Eskilstuna som var nykomlingar i Allsvenskan och fick även där stort förtroende av tränarna, vilket gjorde att jag kunde ta ytterligare några viktiga kliv i min utveckling. Även om vi åkte ner till Superettan hade jag höga förväntningar inför 2020 både för mig själv och laget, men tyvärr förstördes stora delar av säsongen av först ett brutet nyckelben och sedan 10 veckor helt utan träning på grund av att jag drabbades av covid-19. Jag fick dock ett fantastiskt avslut i klubben där jag var tillbaka i startelvan de sista 3 matcherna av säsongen där vi tog 9 poäng och lyckades säkra Superettan-kontraktet.

191018 AFC Eskilstunas Jesper Björkman och Sundsvalls Peter Wilson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AFC Eskilstuna och GIF Sundsvall den 18 oktober 2019 i Eskilstuna.
Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Jag har förstått att du är klubblös för tillfället. Har du någon ny klubbadress på gång, eller hur ser du på din framtid som fotbollsspelare?

Det stämmer att jag är klubblös. Just nu är det lite stiltje på klubbfronten på grund av att säsongerna i Allsvenskan och Superettan precis har satt igång. Blir det några skador eller att någon klubb vill förstärka nu, så är jag fortfarande tillgänglig då jag är kontraktslös. I värsta fall kommer jag vara klubblös fram till sommaren och då öppnar i princip alla transferfönster igen och då kommer möjligheter dyka upp. Även om jag har gjort min försäsong med Hittarps IK så har jag kört på som om jag varit i en elitförening. Jag har tränat 6-7 träningspass i veckan sen januari och min ambition har och är att fortsätta min elitsatsning och att vara redo direkt om någon intressant klubb dyker upp.

Har du fortsatt följa HIF sedan du lämnade?

Det blir rätt självklart för mig att fortsätta följa HIF trots att jag spelat i andra lag. Jag spelade i föreningen i 8 år och känner fortfarande många i föreningen, både personal och spelare. Dessutom så är jag ifrån Helsingborg och har min familj här, så jag har alltid haft bra koll på HIF. Jag har ju även mött HIF ett antal gånger i Allsvenskan och Superettan och har både fått uppleva att vinna men även förlora mot dem.

Vad tror du om 2021 års Helsingborgs IF som nu laddar om i Superettan, och har inlett med fyra poäng på två matcher?

Jag tycker att HIF har blivit bättre och bättre under försäsongen och lyckades hitta formen lagom till Superettan-premiären. Jag har sett många av matcherna och jag känner en del spelare i laget, och både av vad jag sett och hört så tror jag att HIF kommer vara i toppen av Superettan och slåss om en uppflyttningsplats i tabellen.

Du har som sagt erfarenhet från både HIF och Eskilstuna, så vad tror du om söndagens match mellan de två lagen?

Jag har sett AFC:s alla matcher och efter en lite tyngre försäsong har de verkligen fått rätt på spelet lagom till Superettan. Det är rätt typiskt för AFC då de ofta värvar in spelare ända in i slutet av mars, vilket gör att det ibland kan bli lite spretigt under försäsongen. De har visat att de är otroligt tajta bakåt, svåra att spela igenom centralt och Özcan [Melkemichel] och Ivan [Ristic], som är tränare, har verkligen fått ihop en startelva som jobbar stenhårt för varandra. Man hade en chansfattig match mot GAIS senast och jag tror på en liknande matchbild mot HIF, så jag tippar diplomatiskt på att det blir oavgjort.

1 trackback/pingback

  1. Fd HIF-försvarare till Hittarp? – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*