Inför HIF-AFC Eskilstuna

Superettan 2018 blir den nittonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Förra säsongen vara HIFs första i serien och i år hoppas vi självklart även att det skall bli den sista. Imorgon går vi in i den fjärde omgången vilket innebär att de fd Allsvenskarna, AFC Eskilstuna, kommer till Olympia! 

Väsby United bildades 2005 genom att fotbollssektionen från Väsby IK gick samman med FC Café Opera och bildade en ny klubb. Väsby United, som ersatte FC Café Opera i Superettan 2005, var då ett av de yngsta lagen i svensk elitfotboll.

Athletic FC grundades 2007 av ryske affärsmannen Alex Ryssholm. Ett A-lag bildades och genom ett övertagande av Väsby United 2010 säkrade laget en plats i Division 1. Väsby samarbetade aktivt med AIK fram till 2012. Den 23 juli 2012 beslutades det att klubben skulle byta namn till Athletic Football Club United. Inför säsongen 2014 flyttade klubben till Skytteholm, Solna och samma år kom laget på första plats i Division 1 norra och avancerade därmed till Superettan. 2016 säkrade klubben en Allsvensk plats men efter en säsong, i högsta serien, är man nu tillbaka i Superettan.

Redan innan AFC United hade kvalificerat sig till Allsvenskan 2016 togs det ett beslut om att flytta till Eskilstuna och att, som två separata föreningar, samarbeta med Eskilstuna City FK som spelade i Division 2. Genom samarbetet fick AFC tillgång till en hemmaplan, utbyte av spelare med en annan klubb i en lägre serie och dessutom en potentiellt större hemmapublik som ekonomisk bas för utgifter som kommer med spel på en allsvensk arena. I samband med flytten bytte klubben namn till Athletic FC Eskilstuna.

Michael Jolley, som tog över efter sparkade Per Olsson,  gjorde ett  godkänt jobb då han väckte liv i ett lag som såg ut att vara fullständigt under isen under förra säsongen.  Det dröjde ända fram till sommaren innan första segern kom och  klubben slutade förvisso på sistaplats men med tanke på den usla starten var poängskörden på totalt 20 pinnar ändå ett tecken på att hösten inte var en total missräkning. Trots detta fick engelsmannen lämna och in kom  Nemanja Miljanovic. 46-åringen kommer senast  från Elfsborgs organisation men var huvudansvarig för Syrianskas A-lag så sent som 2015.

AFC går ju inte bara en tuff säsong till mötes, på planen, utan även utanför där man fått mycket kritik för hur man ”köpt” sig fram i seriesystemet. Troligtvis var en degradering det sista man behövde men sett till truppen finns här ändå en del intressanta namn att lägga på minnet. Sedan 2017 håller, den förre HIFaren, Gustav Jarl till i klubben. En intervju, från försäsongen, med honom kan ni läsa här. Bollbegåvade Kevin Bisse (Syrianska) och Norrbys förre ytterback, Kadir Hodzic, kommer att bli utropstecken. Sen snodde man ju åt sig en dokumenterat bra målskytt i den fd Gaisaren Luka Mijaljevic och HIFs Oke Akpoveta. Precis innan fönstret stängde dök en annan spelare, med viss koppling till HIF, upp. Kermit Erasmus, som 22-åring provspelade med HIF, skrev på för två år och kommer att fightas med Akpoveta och Mijaljevic om en startplats. Gianluca Curci har inte mindre än 186 Serie A-matcher på meritlistan efter att ha spelat för klubbar som Roma, Sampdoria och Bologna. Att den 32-årige målvakten därför skulle välja Sveriges andradivision kändes kanske lite ologiskt men faktum är att AFC lyckades lägga beslag på målvakten. Trots nyförvärven så verkar spelarförlusterna svida något mer än vad som tillkommit.

Lånet från IFK Göteborg, Abdul Razak, som gjorde comeback i AFC United under hösten 2017 har lämnat för IK Sirius och samma väg har även lagets offensiva vapen Omar Eddahri vandrat. Den förre Milan-försvaren Taye Taiwo och den evige floppen Emmanuel Frimpong är inte heller kvar i klubben. Precis innan seriepremiären försvann även lagets stjärna, Buya Turay , till Dalkurd. Med andra ord så är det ett ”nytt” AFC som klivit in i seriespelet och de har gjort det utan att direkt imponera. Under försäsongen har man förlorat mot lag som FK Vitebsk och Dynamo Minsk men även spelat oavgjort mot Landskrona BoIS. Vunnit mot division 1-motstånd men även fått storstryk mot nykomlingen Brage – samma lag som man spelade 0-0 mot i premiären. Inte blev det roligare i andra omgången, där Falkenberg vann med 2-0. Men i förra veckan kom Värnamo på besök och då lossnade knutarna, för AFC, som tog en solklar 4-0 seger. Med andra ord så är det en tuff uppgift som väntar Di Röe.

För HIFs del så kommer även dom med ett rejält självförtroende. Två raka segrar och hade det inte varit för en inställd premiär så hade det, troligtvis, varit en målskillnadskamp, med Falkenberg, om serieledningen.

HIF kommer med följande trupp:

2. Carl Johansson

3. Fredrik Liverstam

6. Andreas Landgren

7. Anders Randrup

8. Mamudu Moro

9. Alex Timossi

10. Darijan Bojanic

11. Adam Eriksson

14. Mohammed Abubakari

15. Max Svensson

16. Mikael Dahlberg

18. Rasmus Rosenqvist

21. Charlie Weberg

25. Kalle Joelsson (MV)

30. Pär Hansson (MV)

37. Carl Thulin

40. Mattias Almeida

99. Andri Bjarnason

Som vanligt har vi, tillsammans med NordicBet, ”boostat” ett odds inför morgondagens match. Denna gången handlar det om Oke Akpovetas “revansch” dvs ska han göra sitt första mål, för AFC, mot just HIF? Givetvis kryddar vi även oddset på att vårt hemmalag fortsätter att ösa in mål. Spelet når du genom att klicka på bilden

Matchen spelas på Olympia, med start klockan 19.00. Och om du, mot förmodan, inte finns på plats så kan du följa matchen via Sportkanalen

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*