Inför HIF-AFC Eskilstuna “Hur ska HIF få ordentlig fart på anfallsspelet?”

190518 Helsingborgs Max Svensson och AFC Eskilstunas Anel Rashkaj under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AFC Eskilstuna och Helsingborg den 18 maj 2019 i Eskilstuna. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Fortfarande obesegrade efter tre omgångar. Men HIF behöver tre pinnar, hemma på söndag, mot AFC Eskilstuna för att inte tappa fart i toppskiktet…

HIF och AFC Eskilstuna har mötts några gånger under 2010-talet. Den senaste matchen mellan lagen var på Olympia i allsvenskan 2019, då HIF vann med 2-1 efter mål av Alhaji Gero och Markus Holgersson.

AFC Eskilstuna är en ung förening. Klubben bildades 2017 när dåvarande Athletic FC flyttade från Solna till Eskilstuna. Athletic FC grundades 2007 av den ryske affärsmannen Alex Ryssholm, och fick plats i div 1 2010 när man övertog Väsby United, som i sin tur hade övertagit Cafe Opera. 2014 gick man upp i superettan och 2016 upp  i allsvenskan. Man spelade två säsonger i allsvenskan 2016 och 2019, och vid bägge tillfällena vann man bara fyra matcher och kom sist i serien. Laget har spelat 14 säsonger i landets näst högsta serie, när man räknar med den f d fotbollsklubben Cafe Opera. AFC har under många år kritiserats för toppstyrning, och för att kringgå Riksidrottsförbundets 51%-regel, som föreskriver att medlemmarna ska ha minst 51% av rösterna i en förening.

210403 Helsingborgs Wilhelm Loeper gör 2-1 under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Öster den 3 april 2021 i Helsingborg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0079

Efter att länge ha legat i botten på superettan under fjolåret, vaknade man till på slutet av serien och lyckades klara kontraktet. Inför årets serie tippas laget få hålla till på den nedre halvan. I AoH:s tips hamnar laget på negativ kvalplats som lag 13. Nygammal tränare efter en sejour i Djurgården, är Özcan Melkemichel. De f d HIF-spelarna Gustav Jarl och Jesper Björkman spelade i AC i fjol, men har lämnat klubben. Samtidigt har den   f d AFC-spelaren Wilhelm Loeper blivit HIF-are i år. Under försäsongen har AFC blandat och gett. Man har vunnit mot Åtvidaberg 6-0, Vasalund 2-0, Sandviken 2-1 och mot Oskarshamn i svenska cupen med 4-1, spelat oavgjort 0-0 mot Västerås, och förlorat mot IFK Norrköping 0-2, IF Sylvia 1-2, Akropolis 0-2, och mot de båda Stockholmslagen Hammarby 1-4 och AIK 0-4 i svenska cupen.

Eskilstunalaget har haft stor turbulens i spelartruppen inför årets säsong. Man har som sagt tappat bl a Wilhelm Loeper, Jesper Björkman och Gustav Jarl. Nyförvärv är målvakten Noel Törnqvist (Mjällby), försvararna Robin Tihi (på lån från AIK), Rasmus Wikström (på lån från IFK Göteborg), York Rafael (Kalmar), och Abdelkarim Mammar Chaouche (Norrby), mittfältarna Ibrahim Blati Toure (Vitoria SC, Portugal), Albin Linner (BP), Marwan Baze (IF Sylvia) och Andree Alsanati (IK Frej), samt anfallarna Aschley Coffey  (Haninge) och Alexander Ahl-Holmström (Kalmar).

AFC har inlett året oväntat starkt med fem poäng efter 0-0 mot Västerås, 3-0 mot Akropolis och 0-0 mot GAIS. HIF behöver vinna sina hemmamatcher om man vill vara med i den absoluta toppen, man har också fem poäng på tre matcher efter 2-2 mot Sundsvall, 4-1 mot ÖIS och 0-0 mot J-södra. Grundspelet är fortfarande instabilt i långa perioder, med lågt bolltempo, dålig rörlighet och svagt passningsspel. Det är främst Rasmus Jönsson och Brandur Hendriksson som underpresterar, de ser ofta vilsna ut när de har boll, och slår många felpass. Det värsta är att en tänkt ersättare som Max Svensson inte är bättre.

210317 Helsingborgs Dennis Olsson under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Halmstad den 17 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0072

Det kanske är läge att ge Dennis Olsson chansen från start. Han hade nog inte gjort bort sig. Det är en ung hungrig spelare som har mycket att bevisa, och det är en förutsättning för att vara hungrig i spelet. Just hunger saknar Rasmus helt i nuläget. Det kan t o m bli tändvätska att bli petad. Första halvlek mot J-södra senast var svag med uselt bolltempo, dålig rörlighet och dålig offensiv. Andra halvlek var något bättre, när HIF lyfte upp spelet och fick press på J-södra. Men mot AFC på söndag måste HIF våga trycka på hela matchen, och sätta hög press på motståndarna. Det behövs också mycket mer fantasi i anfallsspelet. Nu är det bara Loeper som utmanar. Det räcker inte. Det behövs högt bolltempo, långa anfall, många vassa avslut, fantasi och variation i anfallsspelet, och mer know-how och vinnarinstinkt av samtliga spelare om man ska ta hem tre poäng mot AFC.

De två huvudfrågorna inför söndagsmatchen är hur HIF ska få ordentlig fart på anfallsspelet, och om Charlie Weberg ersätter Andreas Granqvist, som har haft ryggsmärtor sen matchen mot J-södra.

Matchen spelas, på Olympia, under morgondagen med start klockan 15.00

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*