Inför Helsingborgs IF – Malmö FF

Foto: Bjarki Tordarson
Det har spelats många derbyn genom tiderna, dagens match är det 111:e.
Foto: Bjarki Tordarson

Idag är dagen alla supportrar väntat på. Nog för att alla matcher är lika viktiga, åtminstone sägs det så, men för oss inbitna supportrar är det derbymatcherna som kittlar lite extra. Och givetvis har spelarna samma känsla, idag är det Malmö FF som får gästa Sveriges finaste fotbollsarena.

Matcherna mot Malmö är alltid speciella, det är ingen hemlighet att Malmö vunnit allsvenskan två gånger i rad och har för andra gången kvalificerat sig in till Champions Leagues gruppspel. I serien har det gått lite tyngre för våra antagonister i söder och vid en eventuell vinst nu kan Helsingborg störa Malmös guldjakt. Det är därför stora förväntningar på derbyt.

– Det är alltid speciella matcher när vi möter Malmö i ett derby med anrik historia. Det ska bli spännande och en härlig utmaning. Vi vet att det kommer bli en tuff uppgift. Men som jag brukar säga inför alla matcher – vi måste tro på vårt eget, säger HIF:s tränare Henrik Larsson till klubbens hemsida.

Mötet i våras slutade med en 3-1 seger för Malmö, HIF-målet gjordes av Robin Simovic. I år kommer ”di röe” inte vara inblandade i toppstriden, men Malmö är det i högsta grad. De ljusblåa ligger inför matchen på en sjätte plats i tabellen, åtta poäng efter serieledande Norrköping men med en match mindre spelad – den matchen är den som väntar på Olympia. HIF ligger just nu på en sjunde plats.

– Malmö är ett bra lag även om de har bytt ut många spelare. De har fått in de nya spelarna på ett bra sätt och de har egentligen inte förändrats så jättemycket utan har fortsatt på den idén Åge tror på, fortsätter Henrik Larsson.

Med undantag för bortaförlusten mot Norrköping i måndags har Helsingborg haft en positiv trend den senaste tiden. Malmö vill klättra i tabellen och kommer med positiv Champions League-luft under vingarna till Olympia i jakt på poäng. För hemmalaget gäller det i första hand att stoppa malmöiternas framfart, i andra hand gäller det och få ett bra resultat med sig – förhoppningsvis tre poäng.

– Där är många hot. Både från yttermittfält, ytterback och forwards. De har två hårt jobbande forwards som är kapabla till att sysselsätta en hel backlinje. Vi måste vara beredda på att ta kampen där och inte vänta på att Rosenberg ska tackla oss utan vi måste förekomma, avslutar Henrik Larsson.

Matchtrupp:
Målvakter
: Pyzdrowski, Hansson
Försvarare: Johansson, Helstrup, Pálsson, Uronen, Björkman
Mittfältare: Mårtensson, Lindström, Wede, Smárason, Achinioti-Jönsson, Atakora, Bojanic, Boateng
Anfallare: Simovic, Larsson

Indisponibla:

  1. Andreas Landgren (avstängd)
  2. Mikael Dahlberg (rygg)
  3. Rade Prica (avstängd)
  4. Peter Larsson (hjärnskakning)

bbl_jimmy_fors

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*