Inför DIF – med P-O Ljung

Halva serien spelad. Nio segrar, fem oavgjorda, samt en förlust. Kommentar?
– Då leder man rättvist och även om det kvarstår många matcher och poäng att spela om, så är vi naturligtvis stolta och väldigt nöjda så här långt.

Bortsett från poängutdelningen, vad är du nöjd med så här långt?
– Helheten och inställningen från samtliga får jag nog säga då. Något som jag tror har påverkat är att spelarna var med från början och satte målsättningen. Att ta tio matcher i taget och därefter utvärdera har säkerligen underlättat för en del, som kunnat nollställa och därefter mentalt kunnat starta om. Inte minst har trycket utifrån på oss blivit mindre.

Någon händelse eller person(er) som har överraskat dig positivt i år?
– Det är svårt att peka på något generellt. Vi har ett bra träningsupplägg, samt en skön attityd som avspeglas genom hela organisationen. Vi jobbar mycket med att bibehålla ”suget” och det har genererat ett bra psyke inom truppen. De gånger som vi har hamnat i underläge har det ändå inte känts kört och oftast har vi faktiskt lyckats vända matcherna. Vi har även blivit effektivare på att stänga matcher, de gånger som det har behövts.

Har något lag överraskat Er i förhållande till den förhandsbild ni haft?
– Nej, inte så här långt och det skall inte heller få hända. Vi är väldigt noggranna i våra förberedelser och försöker alltid vara uppdaterade gällande statusen på det laget vi skall möta härnäst. Utöver oss i tränarstaben har naturligtvis även Reine Almqvist en stor del i detta. Hans erfarenhet och blick för detaljer är onekligen en stor hjälp. Det är mycket information som förmedlas vidare till laget.

Om du tittar på tabellen som helhet – något lag som verkligen överraskat dig?
– Ärligt talat så tittar jag sällan på tabellen, men överraskas lite av att GAIS exempelvis ligger före Häcken.

Gefle då?
– Jo såklart, och här kan man verkligen poängtera vikten av kontinuitet i ett lag. Per Olsson har med små medel och trots tunga spelarförluster ändå kört vidare med sin filosofi. Snarlikt det som Nanne Bergstrand så framgångsrikt gör med Kalmar FF.

Transferfönstret är öppet på vid gavel. Vilken spelaretyp skulle du gärna se till HIF?
– Jag är fullt nöjd med den truppen vi har i dagsläget. Inte bara är det en samling bra fotbollsspelare, utan också en härlig blandning av personligheter.

Hur mycket oroar det att någon skulle kunna tänkas lämna?
– Inte värst mycket, men det är lite tvetydigt såklart. Vi vill ju göra ett så bra jobb som möjligt, så att de utvecklas och kan ta ytterligare steg i sina karriärer. Och när detta sker så får vi önska dem lycka till, samt hoppas på att vi kan hitta fullgoda ersättare. Det är inte lönt att oroa sig, då det är en naturlig del av spelet. Istället gäller det att passa på att njuta av den stund vi har tillsammans.

9-0 mot Askeröd, där tom Pär Hansson blev målskytt. Vad tillför en sådan match?
– För truppen blev det ett roligt alternativ till ytterligare en ”vanlig träning”. Samtidigt är det från klubbens sida viktigt att man, dels håller sin del utav tidigare överenskomna avtal, men också att man syns i goodwillsyfte.

1-1 för en vecka sedan i matchen på Stadion. Kommentar på det?
– Vi mötte ett bra lag som på senare tid har varit i hysteriskt god form. Och med ett kraftfullt stöd från en entusiastisk hemmapublik, så gjorde det onekligen svårt för oss. Efter en kort genomgång i paus, samt en del spelmässiga förändringar, lyckas vi hitta tillbaka till vårt spel i andra halvlek. Oturligt nog lyckades vi inte forcera in ett vinstmål.

När det gäller sättet man slutför matcher på i år, så är det nästintill oundvikligt att dra paralleller till guldåret -99.
– Vill återigen framhäva kontinuitet och trygghet inom gruppen, som en del i framgångsreceptet. Sedan har Martin (Berg) och Christer (Olsson) båda gjort ett fantastiskt arbete med spelartruppen.

Vilken typ av match kan vi förvänta oss på Olympia på måndag?
– Det är väl inte helt osannolikt att DIF kanske går in lite lugnare från start, än vad de gjorde senast. Vi är obesegrade hemma på Olympia och vet att vi är tunga att möta, så vi kommer att köra på som vanligt.

Skadeläget?
– Lucas Ohlander är nyopererad. Även Mohamad Ramadan och Hannu Patronen saknas pga skador.

Hur ser truppen ut i jämförelse med senaste mötet mot DIF?
– Det blir samma trupp som senast mot Djurgården.

Utifrån vad man kunde tyda på dagens träning så blir det även samma startelva som senast. Något överraskande enligt min mening, då man fullständigt dominerade med laget som avslutade matchen, medan startelvan hade uppenbara problem att få ordning på sitt spel. Den flygande holländaren Rachid Bouaouzan lämnas utanför truppen med hänvisning till att han har för få träningstillfällen där han kunnat gå för fullt, efter skadan som han ådrog sig borta mot Halmstad.

Preliminär startelva imorgon:
Pär Hansson, Marcus Holgersson, Marcus Nilsson, Peter Larsson, Erik Edman, Simon Thern, May Mahlangu, Ardian Gashi, Mattias Lindström, Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson.

Kollega Nilsson på HD-sporten summerade kanske det hela ändå bäst. (HD-länk)
– Varför ändra på ett lag som tar poäng.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*