Inför det allsvenska kvalet mellan HIF och Halmstad BK

210921 Helsingborgs Casper Widell och Adam Kaied jublar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Jönköpings Södra den 21 september 2021 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0280

Kan HIF ta revansch på Halmstad BK efter förlusten i kvalet 2016

Det blev till slut Halmstad BK som hamnade på kvalplatsen i årets allsvenska. Man hade det nya kontraktet i egna händer när man mötte svenska mästarna Malmö FF i årets sista match. Om HBK hade vunnit i Malmö så hade man hängt kvar i allsvenskan utan kval, och dessutom spelat guldet i händerna på AIK. Även med ett oavgjort resultat hade man undvikit kval, så länge inte Degerfors vann i Östersund. Nu blev det stor dramatik när värmlänningarna från den lilla bruksorten Degerfors gjorde segermålet i matchens slutskede, och tvingade Halmstad som då hade 0-0 mot MFF, att lyfta upp hela laget och starta en tokoffensiv de sista tio minuterna för att få in ett segermål.  Det orkade inte hallänningarna med, så guldet stannade i Malmö och Halmstad BK ställs mot HIF i två jättetuffa kvalmatcher.

210317 Halmstads Joseph Baffoe och Helsingborgs Emil Hellman under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Halmstad den 17 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0072

Som HIF-supporter vill man helst låta bli att tänka på mötena mellan de här två lagen i kvalet till allsvenskan 2016. Men om man nu drömmer om en revansch, så kan det kanske vara en känsla av peppning och uppladdning inför lördagens match på Olympia. Efter att HIF spelade 1-1 i Halmstad i den första kvalmatchen, så hade man ett bra läge inför returen på hemmaplan. När man så tog ledningen med 1-0 genom Jordan Larsson i den 82:a minuten, trodde de flesta att avancemanget var klart. Men HBK och framförallt Marcus Mathisen gav inte upp. Han kvitterade på straff i den 87:e minuten, och när alla väntade på förlängning, sänkte han HIF med ett tungt distansskott som HIF-målvakten var chanslös på. Då hade Mathisen på egen hand vänt en HIF-ledning till seger och till ett allsvenskt kontrakt för Halmstad BK.

Alla förhandstips pekar mot att Halmstad BK skall besegra HIF sammanlagt och förnya sitt allsvenska kontrakt. HBK har ett mycket starkt försvar med de väldigt rutinerade mittbackarna Andreas Johansson och den f d HIF-aren Joseph Baffo som är nära nog omöjliga att passera. På mittfältet bygger Samuel Kroon och Joel Allanssson upp många anfall, och längst fram är Marcus Antonsson, Sadat Karim och Mikael Boman (om han är skadefri), väldigt målfarliga.

Om HIF ska ha en liten chans att rubba HBK, finns inte utrymme för ett enda misstag i försvarsspelet, så vi får hoppas att Ravy Tsouka är i speldugligt skick, och att försvarslinjen intensivtränar positions- och markeringsspel hela veckan fram till lördagens match. Målvaktsfrågan hänger också i luften eftersom Lindegaard har dragits med skadebekymmer. Framåt måste HIF också prestera många nivåer bättre än vad man har gjort på sluttampen av seriespelet. Man måste kriga som furier, ligga tätt på sina motståndare, pressa högt, vinna andrabollar, visa upp många variationer på anfallsspel, skruva upp bolltempot, visa vinnarskallar och vara stensäkra i passningsspelet.

Halmstad BK är favoriter till att besegra HIF och behålla sin allsvenska status i det här dubbelmötet som spelas på Olympia på lördag, och på Örjans vall på tisdag. Men ett kval är alltid ett kval, så det är inte över förrän “the fat lady sings the blues”.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*