“I was one of the five best defenders in Serie A, then suddenly I became an ex-player with the fear of dying,”

Sommaren 2007 dök en lång och gänglig 22-åring upp på Olympia. Han hade rest från Brasilien och skulle nu försöka etablera sig i Europa. Trots att resan inte varit spikrak så är det få som trodde att Leonardo Castan skulle göra något större avtryck i fotbollsvärlden efter sin korta sejour i Sundets Pärla. Men vilken resa han påbörjat…

Det var den 13 September 2014. Roma mötte Empoli på bortaplan och huvudstadslagets mittback Leandro Castan tvingades gå av planen. Efter matchen klagade mittbacken på yrsel och illamående. En direkt undersökning visade inte någonting men under de kommande veckorna blev den förre HIFaren allt sämre och till slut kunde han knappt stå upp. Då upptäckte läkarna en en blodfylld svullnad i hans huvud och man bestämmer sig omgående för operation men konstaterar samtidigt att det inte rör sig om en livshotande skada.

 

” Jag förlorade nästan 15 kg och var övertygad om att jag skulle dö. Samma morgon som jag pratade med min fru om vad man funnit så berättade hon att vi var gravida med vår dotter. Hur hanterar man en sådan situation?

 Läkaren sa att utan operation så  kunde jag inte längre komma tillbaka till fotbollen. Själv ville jag  bara släppa allt och åka tillbaka hem till Brasilien. Det blev för mycket av allt  och jag var förvirrad. De gav mig en vecka att fundera på hur jag ville ha det och vi tog beslutet om en operation för att ge mig själv en möjlighet att återvända till fotbollen”

 

Två år tidigare, Sommaren 2012, lämnade han hemlandet Brasilien och flyttade till Roma. Detta för en prislapp om dryga 50 miljoner kronor. Vi talar alltså om samma Leandro Castan Da Silva som fem somrar tidigare spatserat in på Olympia med målsättningen att ta en ordinarie plats i HIF. De flesta vet hur den historien slutade.

Sju tävlingsmatcher samt en oförglömlig insats mot PSV i UEFA-cupens 16-delsfinal (där för övrigt Castan blev HIFs enda målskytt i dubbelmötet) senare sattes han på planet hem till Brasilien där GR Barueri var beredda att låna försvararen under några månader. Till HD var, vår dåvarande sportchef Jesper Jansson, tydlig med brassens framtid

 

”- Leandro har inte riktigt hittat rätt i HIF, det kan vara bra för honom att samla kraft i Brasilien. Vi tycker det är en bra lösning då vi ändå har en bra konkurrenssituation på mittbackspositionerna. Det handlar först och främst om ett lån året ut och därefter har GR Barueri en köpoption på honom”

 

Mittbacken hade själv önskemål om att få återvända till Brasilien för att ”samla på sig energi”. Castan var nämligen fortfarande ett känt namn i Brasilien och GR Barueri har god kunskap om Leandro sedan hans tidigare framfart i storklubben Atletico Mineiro. Det han lämnade efter sig i Helsingborg var några halvhjärtade insatser och otaliga kommunikationsproblem med sina backkollegor. Det var nog ingen som kunde drömma om vad som komma skulle för den, numera, 30-åriga försvararen.

 

Leandro Castans kontrakt, med HIF, sträckte sig fram till sommaren 2010 men innan dess hade utlåningen gjort underverk för mittbacken som storspelade i Brasilianska högstaligan. Det innebar att en annan av Sao Paulo klubbarna, Corinthians, fått upp ögonen för honom och han köptes loss från sitt svenska kontrakt. Det blev två säsonger till i Brasilien innan italienska Roma kom viftande med de stora sedelbuntarna och Castan skulle komma att bli en av de mest framgångsrika spelarna som någonsin dragit på sig HIFs röda tröja.

I Italien visade Castan omgående sin styrka och redan andra säsongen blev han ordinarie i det italienska storlaget. Under hela 2013/14 styrde Castan, tillsammans med Mehdi Benatia, Romas försvar och mittbacken blev även uttagen till Brasiliens landslag. När Castan var på toppen av sin karriär, och räknades som en av de absolut främsta försvararna i ligan, var olyckan framme och det fanns nog ingen som trodde att 30-åringen skulle kunna återhämta sig från den operation och rehab som följde under det följande året.

 

“Jag kommer ihåg skräcken på sjukhuset, natten före operationen. När jag vaknade kände jag allt men kunde inte röra mig. Min fru var där, vid min sida. De två dagarna på intensivvården var det svåraste i mitt liv. Det berättades för mig att operationen lyckades, men jag undrade om jag verkligen skulle kunna gå tillbaka till  ett normal liv igen. Om jag verkligen skulle kunna kliva ut på en fotbollsplan igen? Nu när det är över har jag en ny förståelse för livet.

Det var inte lätt att komma tillbaka. Efter att jag övervunnit rädslan för att dö, ville jag bevisa att jag fortfarande kunde spela, men när jag återvände till träning, hoppade jag regelbundet över flera övningar av rädsla för det som varit. Det var frustrerande att vilja men inte kunna”

 

Men det skulle bli en comeback, på fotbollsplanen, för Castan. Den 22 Augusti 2015 dvs ett drygt år efter sin senaste match för ”Giallorossi” var han tillbaka i startelvan när Roma nådde 1-1 mot Hellas Verona. Det blev ytterligare fyra Serie-A matcher den säsongen men frånvaron hade gjort att Castan inte längre var självskriven i det lag som han snittat 30 matcher för under några säsonger. Brasilianaren insåg själv att situationen skulle bli ohållbar och bad om att få bli utlånad till ett lag där han skulle kunna spela mer frekvent. Sampdoria hörde av sig och Castan nappade.

Två dagar innan säsongen drog igång kom plötsligt ett pressmeddelande från Sampdoria att man bryter kontraktet och istället hamnade Castan i Torino.

 

I Torino kom spelglädjen tillbaka och under våren var mittbacken en av nyckelspelarna i laget. Under sommaren drabbades Castan dock av en lårskada och då laget gick framåt, under hösten, så hamnade mittbacken utanför startelvan när han var tillbaka från sin skadeperiod. Vissa matcher fanns brasilianaren  inte ens med på bänken och efter säsongen konstaterade man att  Torinos match, mot Sassuolo i Januari 2017, också blev Castans sista för klubben.

Kontraktet med Roma löper på fram till 2019 men redan nu har den förre HIFaren fått beskedet om att det inte lär bli någon återkomst till klubben som en gång gjorde honom till en av Serie A:s främsta försvarare. Istället ryktas det om en flytt tillbaka till Brasilien eller en ev övergång till nykomlingen, i Serie A, Benevento. Den främsta anledningen sägs vara att Castan inte besitter något EU-pass vilket innebär att där är andra spelare i laget som anses viktigare. Om det blir någon flytt och var det återstår att se. Oavsett så har Leandro Castan Da Silva vunnit sitt viktigaste slag av alla…

 

“I was one of the five best defenders in Serie A, then suddenly I became an ex-player with the fear of dying. But I made it and now I only have one goal and that is to live my life to the fullest…”

 

Källor: HD.se, Football Italia

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*