Inför HIF-Jönköping Södra

Superettan 2018 blir den nittonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Förra säsongen vara HIFs första i serien och i år hoppas vi självklart även att det skall bli den sista. Imorgon går vi in i den tionde omgången vilket innebär att de fd Allsvenskarna, Jönköping Södra, kommer till Olympia! 

Föreningen bildades den 9 december 1922 och fotbollslaget debuterade i Allsvenskan 29 juli 1945 i en match mot IS Halmia på Stadsparksvallen. Föreningen har tidigare bedrivit handboll och ishockey, där den vann den första ishockeyserien i Södra Vätterbygden i februari 1946. Handbollssektionen slogs 1979 ihop med IK Tords handboll och båda uppgick 1992 i IK Cyrus T/S. Fotboll är i dag föreningens enda idrott. Efter två raka säsonger i Allsvenskan så trillade man ner i Superettan. J-Södra ligger faktiskt på plats 27 i Fotbollsallsvenskans maratontabell med totalt 12 säsonger, 81 vunna, 71 oavgjorda och 128 förlorade matcher.

Att Jönköpings Södra skulle få ett kämpigt andra år i Allsvenskan förvånade kanske ingen. Men med små resurser tillhands imponerades ändå många när laget stora delar av säsongen slogs runt placeringarna 10-12. Avslutningen av säsongen blev dock blytung och inför sista omgången hade J-Södra hade bara en poängs fördel mot konkurrerande GIF Sundsvall i duellen om att undvika kvalplats till Superettan. Jönköping hade visserligen fördel av hemmaplan men mötte Östersund som slogs om den sista Europaplatsen. Motivation slog inte klass men klarade 0-0, vilket hade räckt om inte Sundsvall på bortaplan slagit ett IFK Göteborg, som då redan slutat spela för säsongen, med klara 3-0.

Kvalet, mot Trelleborg,  började på Vångavallen där hemmalaget vann med 2-0. I returen dominerade J-Södra stort men förutom två träffar i virket lyckades man bara få en spark i mål och när Trelleborg kontrade in sitt enda avslut i slutet av matchen var det avgjort.

Det mötet visade sig också bli Jimmy Thelins sista som tränare för Jönköping Södra. Redan under säsongsavslutningen hittade JSödra hans efterträdare i  Jörgen Wålemark och Thelins flytt till IF Elfsborg färdigställdes. Jönköping Södra kom alltså till säsongen med en ny ledartrojka led av Varberg Bois tidigare tränare men efter att ha inlett med tre raka förluster och 2–8 i målskillnad så tog även Wålemarks resa, i J-Södra, slut! I stället belv det Christer Persson, som benämns manager, och Stefan Jörgensen, som man lyfte upp från Södra II, som numera leder laget.

Trots en bollhållande spelfilosofi har JSödra i Allsvenskan kämpat med målskyttet då en stabil målgörare saknats. Under 2016 löste man det med lånet av  Pawel Cibicki och under fjolåret- egentligen inte alls. Förra årets tre topp-målgörare i truppen (Dzenic Kozica, Tommy Thelin, Daryl Smylie) är alla i grunden faktiskt mittfältare. Kozica lämnade och ersattes av  anfallaren Jakob Orlov som återvänt till svensk fotboll från tiden i Norge. Därtill återfinns, den förre HIFaren,  Fredrik Olsson som 2015 vann superettans skytteliga men sen dess haft mindre lyckade säsonger. Orlov har hittills noterats för ett ynka mål och på det är han dubbelt så bra som Olsson som fortfarande väntar på sitt första. Istället är det, av anfallarna, Arni Vilhjalmsson (3 mål) som är lagets främsta. Lägg därtill den unge mittfältaren, Peter Gwargis, som även han noterats för tre mål. Men med nio gjorda mål på nio matcher så förstår ni att det är en jobbig sits man satt sig i…

Den senaste säsongens målgörare återfinns alltså på det offensiva mittfältet där både Thelin och Smylie är kvar i truppen och förstaelvan. Lämnat har dock mittfältsnavet Robert Gojani (3 mål förra säsongen) gjort. Utan att vara en direkt ersättare till Gojani har Sebastian Crona, förra året tongivande i Östers IF, hämtats in som en stark värvning.

Försvarsmässigt ser laget kanske ännu starkare ut i år än 2017. Inför året har man tagit in Erik Moberg från Viborg FF, Marcus Johansson från Halmstads BK och lovande 23-åringen Anton Liljenbäck anslutit. I mål har har Frank Petterson kommit in från Dalkurd.

JSödra deltog i Svenska Cupen och resultaten har varit representativa för hur spelat har sett ut: Svårt att vinna mot de förmodat sämre lagen (1-2 mot Frej och 1-1 mot Degerfors) men en stabil bortainsats mot Djurgården (förlust med 0-1). Oavsett så gick klubben in i serien som en av favoriterna till att vara med och fightas om en Allsvensk plats men inledde, som vi nämnde, med tre raka förluster. Laget har dock spelat upp sig något och återfinns numera på en nionde plats. Numera kan man dessutom stoltsera med att man är obesegrade i de fem senaste matcherna även om 2-2, mot Degerfors hemma, i senaste omgången knappast ger PeO Ljung och hans startelva mardrömmar inför morgondagens drabbning.

HIF kommer till spel med två raka vinster i ryggen. Dessutom har man toppkänning trots en match mindre spelad än övriga topplagen. Dock får man klara sig utan Calle Johansson som, efter ett gult kort senast, är avstängd imorgon samt Darijan Bojanic som är skadad.

HIF kommer till matchen med följande trupp:

3. Fredrik Liverstam

6. Andreas Landgren

7. Anders Randrup

8. Mamudu Moro

9. Alex Timossi

11. Adam Eriksson

14. Mohammed Abubakari

15. Max Svensson

21. Charlie Weberg

23. Jonathan Larsson

25. Kalle Joelsson (MV)

30. Pär Hansson (MV)

34. Max Mårtensson

35. Casper Seger

37. Carl Thulin

38. Jakob Voelkerling Persson

40. Mattias Almeida

99. Andri Bjarnason

Som vanligt har vi plockat fram en exklusiv AOH-special, i samarbete med NordicBet, och denna gången fokuserar vi på HIFs främste spelare de senaste matcherna – Mamudo Moro! Klicka på bilden för att komma till spelet.

Matchen startar klockan 19.00 och om du, av någon oursäktlig anledning, inte beger dig till Olympia så kan du följa matchen via Sportkanalen

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*