Hjältarna från 99 – Erik Edman

AOH valde under året att uppmärksamma guldhjältarna från 1999 Foto: Bildbyrån

Den 30 Oktober 1999 kunde HIF, efter 58 år, åter stoltsera med von Rosens pokal efter en avgörande seger, mot IFK Göteborg, i sista omgången. Det var HIFs sjätte guld genom tiderna. Och även om bedriften återupprepades 2011 så vill vi på AOH uppmärksamma det faktum att det är 20 år sedan som tusentals Helsingborgare  samlats vid Terasstrapporna för att fira sina hjältar. I denna serien möter ni, på nytt, spelarna och ledarna bakom bragden

Namn: Erik Edman

Ålder: 40 år

Matcher/Mål under guldåret: 12/1

Var bor du nu? Jag bor i Helsingborg

Vad gör du numera? Jag är expertkommentator på Cmore och är även med i en podcast som heter Fotbollsexperterna. Dessutom är jag assisterande tränare, i Eskilsminne, en gång i veckan

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv? En fortsatt central roll, varje dag handlar det om fotboll på något sätt såklart. 

Vad har du för andra hobbies? Mest handlar det om att få familjepusslet att funka med att tex skjutsa barnen till aktiviteter och hantera vardagen, men jag är lyckligt lottat att jag ofta har arbetsförhållanden som gör att jag kan vara närvarande.

Cmore:s Erik Edman poserar för ett porträtt under en TV-gala    Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Bästa minnet från Guldåret? Jag och Markus Lantz var ju med första halvåret under 1999, så det var ju en otroligt lyckad första halva där vi ledde serien med 4 poäng inför sommarvilan.

Värsta minnet? Egentligen inget speciellt jobbigt mer än att jag såklart velat vara med när det skulle firas. När alla spelare och ledare njöt av en underbar guldkväll, satt jag och Markus på en 5 timmars lång bussresa hem från Florens…

Märkligaste minnet? Sverker brukar berätta att jag grät efter sista matchen när jag åkte med honom hem i hans materialbuss från Trelleborg, men själv har jag inget minne av det.

Din favorit-HIFare genom tiderna? Oj det finns ju så många. Spelare som jag beundrade måste jag nämna Andreas Jakobsson och Kenneth Storvik, på olika sätt otroliga kvaliteter!

Hur följer du HIF? Jag brukar gå på matcherna när jag hinner och inte själv jobbar med andra allsvenska matcher.

Vad tycker du om dagens lag? Första 11:an är mycket stark så håller sig truppen frisk ser jag en mittenplacering som rimlig!

Hur går det för HIF 2019? Som jag sa så är första 11:an väldigt stark så…mittenlag men med en hel del häftiga profiler. Ska bli otroligt kul att få se allsvensk fotboll på Olympia igen!!

Erik Edman var en av HIF:s bästa spelare under våren 1999, men när SM-guldet firades i november fanns inte Erik Edman på plats i Helsingborg. Under sommaren hade han sålts till den italienska klubben Torino. Lång och framgångsrik karriär i både utlandet och i landslaget följde. Försvararen har bla spelat med Karlsruhe, Tottenham, Wigan och Heerenveen och har dessutom över 50 landskamper på sitt CV. Årets försvarare 2004 (Fotbollsgalan). Numera assisterande tränare i Eskilsminne och en av personerna bakom podden Fotbollsexperterna tillsammans med Alexander Axén, Anders Andersson och Jon Persson

 

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*