HIF’are vi minns- Tarmo Neemelo

Efter att ha gjort 41 mål på 33 matcher i den estniska ligan och placerat sig på tolfte plats i tävlingen om Guldskon, ett pris som går till den fotbollsspelare i Europa som lyckas göra flest mål för sitt klubblag i en högstadivision under en säsong, blev Tarmo Neemelo värvad av HIF, 2006. Hans sejour i den skånska klubben blev kortvarig och efter några utlåningar och spel i både finska och belgiska ligan så är han tillbaka i Estland igen.

Tarmo Neemelo vann inte bara den estniska ligan med sitt dåvarande klubblag FC TVMK Tallinn, 2005. Han gjorde även 41 mål på 33 matcher vilket ledde till att han placerade sig på tolfte plats i Guldskon, ett pris som går till den fotbollsspelare i Europa som lyckas göra flest mål för sitt klubblag i en högstadivision under en säsong.

– Det var ett fantastiskt år i min fotbollskarriär. Efter det var många klubbar intresserade av mig.

En av de klubbar som var intresserad av Tarmos tjänster var HIF. Det var också HIF som drog det längsta strået och värvade Tarmo inför 2006 års säsong. Tarmo signerade ett fyraårskontrakt (3 år med option på ytterligare 1).

– Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att HIF var intresserade av mig. Jag visste att HIF var en stor och berömd klubb i Sverige.

Hur minns du din tid i HIF?

Tarmo Neemelo i HIF-tröjan- Foto: HIF.se
Tarmo Neemelo i HIF-tröjan- Foto: HIF.se

– Den perioden var fantastisk. Jag tränade med bra spelare och jag var en del av klubben. Staden var också vacker och jag njöt av varje minut där. Svenska människor är snälla och trevliga, de hjälpte mig ifall det behövdes. En familj gav mig en estnisk-svensk ordbok så jag kunde lära mig det svenska språket.

Dock skulle Tarmos sejour bli kortvarig. Redan efter bara andra halvan av sin första säsong i HIF återvände han på lån till sin förra klubb, FC TVMK Tallinn. Den estländska klubben var i behov av anfallare och Tarmo stannade i FC TVMK Tallinn året ut. Säsongen därpå lånade HIF än en gång ut Tarmo. Denna gång till dåvarande Superettanklubben, GIF Sundsvall.

– Den tiden var också bra. Vi spelade bra fotboll och gick upp till Allsvenskan. Jag gillade också klubben. De gjorde allt för att spelarna skulle må bra både på och utanför plan.

Tarmo hoppades på att gå tillbaka till HIF efter säsongen, men så blev det inte. Han hade två år kvar på kontraktet men han kände att han inte kunde stanna kvar på grund av för tuff konkurrens och för lite speltid. Istället kom han och HIF överens om att han skulle hitta en ny klubb. Det slutade med att estländaren flyttade till MYPA i finska högsta ligan, 2008.

– Jag kände lagets tränare litegrann sedan innan och de frågade mig om jag var intresserad för att spela där och jag tänkte; Varför inte testa att spela i den finska ligan?

Hur var det att spela i den finska ligan?

– Där spelas det en väldigt fysisk  fotboll och för mig var det okej. Det är mer min stil.

Hur minns du din tid i MYPA?

– Myllykoski var en väldigt trevlig stad, så tyst. Där fanns det bra möjligheter till att bara kunna koncentrera sig på fotbollen.

Tarmo stannade bara en säsong i MYPA. MYPA hade presterat bra och Tarmo hade gjort många mål.  En scout från den belgiska klubben SV Zulte Waregem hade fått syn på honom och som sedermera värvade honom.

– Jag tror att de sökte en sådan forwardstyp som jag, så de erbjöd mig ett kontrakt.

Tarmo tycker att hans tid i SV Zulte Waregem var väldigt bra. Anledningen var likadan som i GIF Sundsvall, klubben gjorde allt för spelarna både på- och utanför fotbollsplanen. I början fick Tarmo speltid, men sedan blev det bara mindre och mindre.

– Där fanns också så många anfallare. Jag bestämde mig tillsammans med en tränare, att det var bättre för mig att jag hittade en ny klubb och få spela mer.

SV Zulte Waregem släppte Tarmo på fri transfer, också det efter bara andra halvan av hans första säsong i klubben. Nästa klubb för Tarmo blev FC Levadia Tallinn.

Varför flyttade du hem till Estland?

– Jag avslutade mina studier på det universitet som ligger här, och jag tänkte att det var bra att flytta tillbaka till Estland.

Tarmos första år i FC Levadia Tallinn slutade med att laget vann ligan, vilket innebar Europaspel året efter.

– Vi spelade bra i UEFA-matcherna. Andra året slutade vi på en andraplats. Efter det så bytte klubben tränare och vi spelade inte så bra längre.

Tarmo gick istället till JK Nõmme Kalju inför årets säsong, 2011, där han numera spelar.

– Det är okej här. Vi har ett bra lag, flera spelare från andra länder och vi har en bra laganda.

Hur är fotbollen i Estland?

– Nivån på fotbollen är inte hög här. Det finns kanske fyra klubbar som kan vinna titeln. Självklart så försöker jag att flytta utomlands efter att mitt kontrakt har gått ut. Mitt kontrakt går ut efter nästa säsong. Efter det vill jag spela i en klubb från Skandinavien.

Sist men inte minst vill Tarmo Neemelo skicka en hälsning till människorna i och kring HIF.

God Jul och Got Nytt År!!! Och ha det bäst!

11 kommentarer

 1. Tyvärr minns jag Tarmo som killen “med träben”. Såg honom en match och blev förbluffad över hur HIF hittat en så bedrövlig spelare. Kunde inte fatta hur killen kunnat göra så många mål, men insåg att klassen på fotbollen i Estland möjligen var i nivå med korpen här? Möjligen en trevlig kille men som fotbollsspelare var han inte mycket att hänga i julgranen.

 2. Har hänt ett & annat vad gäller värvningspolicy i HIF sedan dessa “glada amatörers dagar” med förutom Tarmo, Petar Puaca, egyptiske killen från en holländsk klubb, så känns som risken att det händer igen är ytterst lite om ens mätbar…

  Tror J.J. inte hoppar högt bara för någon smällt in en massa mål i någon obskyr liga men hans företrädare på posten som sportchef var nog inte så selektiva i sina bedömningar – ser förresten inte Tarmos ut som en kraftigare variant av Edman ??

 3. Där var det – tack! Kom inte på mer än att det började med antingen bokstaven E eller F…

 4. Många tapp och ännu få konkreta nyheter. Dags att höja tempen? Värvningar bör komma i början av säsongen och inte i sommar.

 5. Miranda minns jag när han dök upp i en träningsmatch i Höganäs en eftermiddag med nästa “Dallas-temperaturer” – men någon VM-klass var det inte om än han såg mycket intressant ut, och som jag minns gjorde inte alls bort sig första matcherna i HIF.
  Men sen hände något på hösten (om det skar sig med ledningen, hemlängtan eller vad det nu kan ha varit) så blev han ytterst slarvig i sitt spel, inte nonchalant utan mer nästan “lost” vad gällde en vänsterbacks uppträdande på en fotbollsplan – synd då killen lovade mycket i början men han fick ju sig en europeisk utflykt som många andra sydamerikanska exporter fått sig till livs med erfarenheter av andra fotbollsländer, kulturer & en slant på fickan förstås…

 6. Tragedi i största värvningsformat. Men det var ju en trevlig kille, mycket trevlighet för pengarna (dock inte på plan). såg någon match med honom i Sundsvall, där var han hyfsad i en match för att sedan se ut som en P11 spelare nästa…

 7. Minns Tarmo endast rubrik, vet inte var jag befann mig när han gjorde anspråk på en starttröja… Men är inte så helt säker på att han vare sig var engångsföreteelse eller slutpunkt för en viss typ av värvningsstrategi.
  Vi minns också Kienast – och minnet behöver kanske inte ens prövas när det gäller möjliga efterträdare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*