HIFare i EM: Marcus Danielson

210529 Marcus Danielson of Sweden during the international friendly football match between Sweden and Finland on May 29, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / MT0180

Marcus Danielson, till vardags i kinesiska Dalian Professional, har blivit uttagen till den svenska EM-truppen inför mästerskapet som inleds den 11 juni. Backen är ännu en spelare med HIF-anknytning som kommer att delta i sommarens mästerskap.

Danielson föddes den 8 april 1989 i Eskilstuna och inledde sin fotbollskarriär i IFK Eskilstuna, innan karriären gick vidare till HIF redan som 18-åring. Det blev dock inget spel i Skånes Stolthets a-lag för försvararen, och redan 2009 gick flyttlasset vidare till Västerås SK. Efter två och ett halvt år i Västerås fortsatte karriären i GIF Sundsvall, där Danielson kom att spendera hela sex år mellan 2012 och 2018. Det var också här backen gjorde ett namn för sig själv, vilket sedan resulterade i en flytt till Djurgården inför 2018-säsongen.

I Djurgården kom dock den allra största framgången för Marcus Danielson. Backen var som bekant både kapten och en stor del av DIF-laget som vann SM-guld 2019, vilket var det första för klubben sedan 2005. Försvararens prestationer renderade i att Djurgården kunde räkna in över 50 miljoner kronor i övergångsavgift när de sedan sålde Danielson, till kinesiska Dalian Professional, i början av 2020.

I landslagssammanhang gjorde Danielson debut ganska sent i karriären, som 30-åring i oktober 2019. Sverige mötte Malta i EM-kvalet och Danielson gjorde först mål, då han nickade in 1-0-målet redan i den 11:e minuten, och höll sedan även nollan när Sverige vann med 4-0 på bortaplan. Totalt sett har det blivit åtta landskamper och två mål för Danielson, som nu alltså går in i ett EM-slutspel med det svenska landslaget. Försvararen lär inte var förstaval att spela tillsammans med Victor Lindelöf, men med viss skadeoro kring de andra försvarsalternativen så finns chansen alltid. Sveriges grupp består som bekant av Spanien, Polen och Slovakien och inleds för Sveriges del den 14 juni då man möter Spanien i Sevilla.

Vi på AOH önskar Marcus Danielson all lycka och framgång under sommarens EM-slutspel!

2 trackbacks/pingbacks

  1. HIFare i EM: Blytung poäng för Krafth och Danielson – Allt Om HIF
  2. Sammanfattning av HIFare i EM: “Det behövs en föryngring av Janne Anderssons landslag” – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*