HIFare i EM: Andreas Granqvist

171120 Andreas Granqvist tilldelas Guldbollen under Fotbollsgalan den 20 november 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Andreas Granqvist blev uttagen till Sveriges EM-trupp, trots mycket skadebekymmer och spel i Superettan med Helsingborg. Mittbacken kan dock bli en viktig ledarfigur för Sverige i det kommande mästerskapet.

Granqvist föddes i Påarp där han också inledde sin fotbollskarriär, innan han snappades upp av HIF som 14-åring 1999. Seniorkarriären inleddes 2004, och under de tre första åren i Skånes Stolthet fick Granqvist bland annat vara med och vinna Svenska cupen 2006 samt bära kaptensbindeln för sitt lag. Det blev även spel för Sveriges U21-lag under dessa åren.

Sedan bar det av utomlands. Via en kort sejour i engelska Wigan, och ett korttidslån tillbaka till HIF, landade “Granen” så småningom i holländska Groningen under sommaren 2008. Det var här som utlandsäventyret började på riktigt för den dåmera 23-åriga försvarsgeneralen. Granqvist var en riktig målskytt under sin tid i Nederländerna, och lyckades klämma dit hela 24 mål på 116 matcher under de tre åren han kom att spendera i FC Groningen.

I 2011 flyttade en 26-årig Andreas Granqvist sedan till italienska Genoa, innan han två år senare begav sig igen för ryska Krasnodar. I Krasnodar blev det hela fem år, 181 matcher och spel i Europa League innan flyttlasset så småningom gick hem till Helsingborg efter VM 2018.

I landslagssammanhang har det blivit hela 88 framträdanden och nio mål för Granen, som gjorde debut redan 2006 och togs ut till sitt första mästerskap i samband med EM-truppen 2008. Det riktiga genombrottet kom dock senare. 2017 var startskottet, då Granqvist vann guldbollen efter en heroisk insats när Sverige slog Italien i VM-playoff och tog sig till sitt första VM-slutspel sedan 2006.

Just VM 2018 är dock det Granqvist är mest känd för, då backens insatser under detta mästerskap gjorde eko i hela fotbollsvärlden. Som lagkapten ledde han Sverige till kvartsfinal av VM och bidrog med defensiv soliditet, ledarskap och även två mål från straffpunkten mot Sydkorea respektive Mexiko. “Landsfadern” blev även, välförtjänt, uttagen som en av fyra försvarare i ett ‘All-Star Team’ baserat på statistiska data från mästerskapet.

Nu går Granqvist, som bekant numera är både lagkapten och sportchef i HIF, in i ännu ett mästerskap för Sverige. Mittbacken ingår i truppen, men troligtvis i mer utav en ledarroll då skadebekymmer och avsaknad av matchform fortfarande spökar.

Sveriges grupp innehåller Spanien, Polen och Slovakien i vad som får betraktas som en ganska svår grupp. Granen & Co inleder med att möta Spanien i Sevilla den 14 juni klockan 21.00.

Vi på AOH önskar naturligtvis vår kapten all lycka och framgång under sommarens mästerskap!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*