HIF vann komfortabelt med 4-0 i Västerås efter en gedigen arbetsinsats med väldigt bra spel

210718 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar med lagkamrater efter att han gjort 0-2 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Västerås SK och Helsingborg den 18 juli 2021 i Västerås. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0134

HIF mötte Västerås på bortaplan i en viktig sexpoängsmatch, och bärgade en stark storseger med        4-0 efter en riktigt bra match.

Turbulensen hade varit stor i HIF-truppen inför söndagens bortamatch i Västerås. En av klubbens största ikoner någonsin, och tillika en av landets främsta fotbollsspelare genom tiderna, Andreas “Granen” Granqvist, deklarerade att han avslutade sin aktiva spelarkarriär. En epok i HIF:s historia avslutades och hyllningskörerna kommer att höras på Olympia under lång tid framöver. Klubben sålde Max Svensson som gav sig ut på sitt första proffsäventyr, och flyttade till Willem II i Nederländerna. Han ersattes tämligen omgående med den 25-årige finske anfallaren Rasmus Karjalainen, senast i nederländska Fortuna Sittard, och bl a med 13 A-landskamper för Finland, som blev klar för HIF i veckan. Dessutom skrev man kontrakt med den store talangen Adam Kaied som var jagad av bl a allsvenska Elfsborg.

210515 Helsingborgs Adam Kaied under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Öster den 15 maj 2021 i Helsingborg.

Startelvan i Västerås bestod av Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Charlie Weberg, Ravy Tsouka, Bödvar Bödvarsson, Rasmus Jönsson, Brandur Hendriksson, Adam Kaied, Wilhelm Loeper, Anthony van den Hurk och Assad al Hamlawi. Viktor Lundberg var hemma eftersom han skulle bli pappa när som helst.

Matchen inleddes med mycket kamp om bollen på mittplanen. Inget av lagen kunde etablera något ordnat spel de första tio minuterna. Wilhelm Loeper var den HIF:are som var mest rörlig och företagsam på sin högerkant. Annars ägnade sig HIF mest åt långbollar och tillbakaspel, kortpassningsspelet fungerade inte särskilt bra, eftersom man slarvade för mycket.  HIF hade några ströanfall där man ofta slog en passning för mycket, så att man inte kom till avslut. Adam Kaied visad prov på sin fina teknik vid några tillfällen och snurrade med Västeråsförsvaret.

När så HIF äntligen fick lite press i anfallsspelet tog man ledningen med 1-0 i den 22:a minuten. Anthony van den Hurk nickade snyggt in bollen nere vid den vänstra stolproten, efter att Landgren slog ett perfekt inlägg på hans panna från högerytterposition. I anfallet direkt efter var det nära kvittering men Lindegaard klarade precis. Nu flyttade HIF upp spelet och skapade några längre anfall på den sista fjärdedelen. Charlie Weberg och Brandur Hendriksson var spelmotorer. Rasmus Jönsson såg ofta obeslutsam ut när han drev upp bollen i djupled, men passningsalternativen var inte alltid så många. Även om HIF dominerade matchen en period nu, behövdes bättre rörlighet. Men i den 33:e minuten nickade van den Hurk in sitt andra mål för dagen på en hörna från Brandur. Nu tryckte HIF ner Västerås djupt och man ledde mycket rättvist. Nu lyfte sig hela laget, rörligheten var mycket bättre, och Loeper, van den Hurk, Brandur och Kaied vann mycket boll, när de pressade Västerås högt på deras egen planhalva.

I den 40:minuten sköt Filip Tronet i Västerås strax utanför Lindegaards vänstra stolpe när han var helt ren strax utanför straffområdet. Där hade HIF änglavakt. Men i nästa anfall i minut 43, gjorde Rasmus Jönsson 3-0 till HIF helt på egen hand, när han drev upp bollen från mittlinjen, och kyligt placerade in den vid Västerås-målvaktens vänstra stolpe. Det var skönt för Rasmus som nog har tvivlat på sin förmåga ganska länge. HIF-ledningen med 3-0 i paus var helt rättvis efter att man haft ett tungt tryck framåt under den andra halvan av halvleken.

210718 Helsingborgs Rasmus Jönsson jublar efter 0-3 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Västerås SK och Helsingborg den 18 juli 2021 i Västerås.

HIF inledde andra halvlek med samma lag som i den första. Västerås hade dock gjort ett par byten, t ex så kom den f d storspelaren Viktor Prodell, en notorisk målskytt med förflutet bl a i Elfsborg in. HIF fortsatte med sitt offensiva spel i inledningen av andra halvlek. I den 53:e minuten drog Loeper på sig ett onödigt gult kort när han gick in för hårt i en närkamp på mitten. Många HIF-spelare gjorde riktigt bra insatser idag. Det var kul att se Bödvarsson ge sig ut på flertalet offensiva raider på sin vänsterkant, och slå flera fina inlägg. Charlie Weberg spelade med en självklar pondus i mittförsvaret, vann mycket boll, slog många geniala passningar och höll ihop hela laget som en fältherre. Brandur och Rasmus inledde tveksamt, men växte ut till hårt kämpande bollvinnare och spelfördelare ju längre matchen led. Adam Kaied utmanade ofta med sin fina teknik, och van den Hurk gjorde ett heroiskt jobb som målskytt och bollvinnare.

I den 65:e minuten ersatte Noel Mbo Assad al Hamlawi som hade försvunnit ur matchbilden. I minuten därefter drog Loeper på ett fint skott som målvakten precis kunde tippa till hörna. I den 71:a minuten ersatte Benjamin Acquah en trött Adam Kaied. Nu tog Västerås över spelet en period och gjorde vad man kunde för att få till stånd en reducering, bl a räddade Landgren ett skott på mållinjen. HIF backade hem och offensivlustan avtog. Västerås kom ofta in i straffområdet men saknade skärpan i avsluten.

I ett av få HIF-anfall på slutet av matchen fick HIF straff efter en hands. Van den Hurk satte straffen stensäkert och fullbordade sitt hattrick för dagen när han satte 4-0 för HIF. Efter straffmålet lyfte HIF upp spelet igen, och var närmare 5-0, än Västerås var en reducering. I den 87:e minuten gjorde HIF ett dubbelbyte när Casper Widell och Dennis Olsson, ersatte Ravy Tsouka och Wilhelm Loper. Acquah fick ett gult kort.

HIF dominerade den här matchen totalt, förutom en period under de sista femton minuterna, och bärgade helt rättvist årets största seger med 4-0, efter hattrick av Anthony van den Hurk, och ett mål av Rasmus Jönsson. Den här insatsen lovade gott inför fortsättningen av årets serie. Matchens lirare var van den Hurk, Loeper, Brandur, Bödvarsson och Weberg.