HIF-Torn 1-0

210130 Helsingborgs Anthony van den Hurk och Torns Ludvig Bergman under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Torn den 30 januari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0011

HIF vann mot Torn med 1-0 efter mål av 16-årige Simon Bengtsson, som var en av fyra unga A-lagsdebutanter. 

På pappret kan en träningsmatch i början av februari kanske verka ganska ointressant, men i praktiken är intresset för hur HIF-bygget ska se ut i år jättestort. Det känns som att engagemanget runt HIF är större i år än i fjol trots att man spelar i superettan, och det är nog just det som gör att många med HIF-hjärta är sugna på revansch efter förra säsongens misslyckande och nedflyttning. Nu är alla väldigt nyfikna på vad nye huvudtränaren Jörgen Lennartsson med HIF-ikonen Mattias Lindström vid sin sida, bygger för anda, klubbkänsla, spelide, gemenskap, kunnande och trygghet i laget. Men även på hur den nya styrelsen skapar ett starkt växande intresse för klubben på alla plan.

201223 Helsingborgs assisterande tränare Mattias Lindström och tränare Jörgen Lennartsson poserar för ett porträtt under en tränarpresentation den 23 december 2020 i Helsingborg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

Torns IF har varit ett stabilt lag på den övre halvan i div 1 södra de senaste säsongerna, så det var en stark motståndare som HIF skulle möta på Olympiafältet i dag. Lennartsson skulle enligt intervjun igår fredag, vaska runt i laget i denna årets första match, och i princip låta två olika lag spela var sin halvlek, så det kändes inte som om det var lönt att jag presenterade någon startelva. I stället tänkte jag lägga energi på att studera spelide, spelarkombinationer, och positioner för HIF-spelarna i dagens träningsmatch.

Assad al Hamlawi, Dennis Olsson, Andreas Granqvist, Kalle Joelsson, Marcus Olsson och Alexander Nilsson var sjuka eller skadade, och Martin Olsson är klar för Häcken så de var inte med i matchtruppen. I stället ingick ungdomsspelarna Emil Hellman, Victor Göransson, Simon Bengtsson, Daniel Bergman, Alvin Holmgren, Lucas Larsen och Anton Nilsson samt den provspelande belgaren Daniel Krutzen. Victor Göransson och Emil Hellman kämpar för att få A-lagskontrakt då de i år inte längre är U 19-spelare. Casper Widell är 17 år och har redan A-kontrakt, och har vuxit ut under försäsongen.

Simon Bengtsson och Anton Nilsson blir bägge 17 år den här säsongen och har verkligen visat ungdomlig fighting spirit på träningarna. Ian Pettersson, Alvin Holmgren, Lucas Larsen, och Daniel Bergman ingår i U 19-truppen. Lägg därtill att Assad al Hamlawi, Jakob Voelkerling Persson, Daniel Hafsteinsson, Noel Mbo, Vladislav Kreida och Dennis Olsson alla är i 21-årsåldern, så kan man konstatera att framtiden ser ljus ut för HIF.

En som också imponerat på träningarna är nyförvärvet, den estländske landslagsmannen Vladislav Kreida. Han har snabbt vuxit in i rollen som en tuff, fysiskt stark bollvinnande närkampsspelare som kan bli enormt nyttig som defensiv mittfältare i år. Det blir oerhört svårt för motståndarlagen att passera honom.

Matchen inleddes med att HIF ägde mycket boll och såg trygga och  passningssäkra ut. Laget påhejades på Olympiafältet av en grupp från supporterklubben Kärnan som sjöng taktfast, plus ett 80-tal åskådare. Andreas Landgren spelade högerback, det tycks som om Lennartsson vill spela in honom på den positionen. I mittförsvaret spelade Ravy Tsouka och Jakob Voelkerling Persson. De var ett tryggt och stabilt mittlås hela den första halvleken. Passningsspelet löpte oftast centralt på djupet via Tsouka till Hendriksson och Rasmus Jönsson till van den Hurk, Anton Nilsson och Max Svensson.

210130 Helsingborgs Rasmus Jönsson och Torns Niklas Nilsson under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Torn den 30 januari 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0011

Spelet jämnades ut efter en kvart och Torn var starka i sitt höga presspel, och med ett par kvicka om-ställningar. HIF kom inte fram i några vassa anfall men höll uppe ett bra och rörligt passningsspel. Kreida och Hendriksson var bra som spelfördelare och mittförsvaret var riktigt bra, men van den Hurk och Max var ganska osynliga. i 27:e minuten blev Brandur varnad efter en kapning. Sista kvarten av första halvlek vaknade emellertid Max och van den Hurk till och HIF fick press på Torn, dock utan att komma till några avslut. Rasmus Jönsson var spelbar och rörlig hela tiden. Ett par hörnor av Kreida och en misslyckad frispark av Hendriksson var det närmaste målet HIF kom i den första halvleken. Emil Hellman breddade bra på vänsterkanten.

I andra halvlek startade HIF med ett nästan helt annat lag än i första. Kreida och Tsouka fortsatt femton minuter, resten var nya på planen för dagen. Weberg och Widell utgjorde ett mycket säkert mittlås i försvaret, och provspelaren Krutzen gjorde en fullt godkänd insats som vänsterback, särskilt i offensiven, med bl a ett målgivande pass. Nu var det ett klart bättre HIF som tryckte tillbaka Torn djupt ner på egen planhalva. Den här uppställningen spelade mycket mer offensivt med ett tungt, kraftfullt, rörligt anfallsspel och passningsspel både på djupet och med bredd på kanterna. Tsouka spelade högre upp i banan och visade att han blir en mycket bra spelfördelare i år. Mbo var rörlig längst fram och vann mycket boll i kraft av sin tyngd. Mest glädjande var nog att se Daniel Hafsteinsson spela med en så självklar auktoritet på det offensiva mittfältet. Om Tsouka var bäste HIF:are i första halvlek så var Hafsteinsson bäst i den andra.

Det var också fantastiskt kul att se 16-årige Simon Bengtsson spela med sådant självförtroende. Han fick kröna en fin insats med att bli segerskytt i den 61:a minuten när han stötte in ett vänsterinlägg från Krutzen. Många imponerade i andra halvlek, men det som nog gladde Jörgen Lennartsson mest, var att lagspelet gick som på räls. Torn fick knappt låna bollen i andra halvlek. HIF-försvaret gjorde inte ett misstag och offensivt var Hafsteinsson, Gero och Mbo på ett strålande spelhumör. Fyra ungdomar gjorde A-lagsdebut med den äran, Simon Bengtsson, Lucas Larsen, Alvin Holmgren och Daniel Bergman. I Torn fick Högaborgsfostrade Joel Sundström, son till HIF-ikonen Patrik Sundström provspela sista kvarten. Den här matchen gav många positiva vibbar för HIF.

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*