HIF testar ny afrikan

Han heter Edwin Gyimah och är en 25-årig, Ghanesisk, mittback med landslagsmeriter. I jakten på en klubb i Europa kommer nu Gyimah för att provträna med HIF med förhoppning om att landa ett kontrakt med Superettanklubben.

Även om Edwin Gyimah främst beskriv som försvarsspelare så säger mig något att det inte enbart är i den rollen som vår tränarduo ser honom. En av de främsta anledningarna till att Gyimah funnits i- och omkring Ghanas landslag sedan 2012 är faktiskt hans förmåga att anpassa till ett antal positioner. Med andra ord så är 25-åringen lite av Black Stars Christoffer Andersson. 

Edwin Gyimah påbörjar en provträning på fredag med förhoppning om att landa ett kontrakt med HIF.
Foto: Ghanasoccernet.com

David Accams landsman fick annars fart på sin karriär när han, 2011, lämnade hemlandet för spel med Supersport United (som numera tränas av Stuart Baxter) i Sydafrika. Det är också i ABSA Premiership försvararen gjorde sig ett spåpass stort namn att storklubben Orlando Pirates plockade upp honom 2015. I Buccaneers blev det dock bara två säsonger innan Gyimah, strax innan jul, rök i hop med lagets tränare och hamnade utanför laget. Den dåvarande tränaren valde dock att lämna (otroligt nog efter att Pirates fått stryk med 6-1 mot just Supersport) strax efter och när svenske Kjell Jonevret tog över vid årskiftet fick försvararen ett fribrev vilket nu gör att han har valt att söka sig till Europa där han nu har möjlighet att skriva på för en ny klubb som Free Agent.

I en intervju med africa-football.com förklarade Gyimah hur han såg på sin tid i Sydafrika och möjligheten att utvecklas ytterligare:

“There was no problem with the team. It was my decision to leave. I took this decision because I have been here (South Africa) for long.

“I just wanted to go somewhere else, explore and showcase my talent there too. I don’t want to stay at one place for a long time. It was just about the club and I agreeing because that was the only way I could leave South Africa,”

I have been wanting to go and when the opportunity came, I pushed for it. I wrote a letter to the club even before I left to the Ghana camp for the Nations Cup. “When I was coming to South Africa, I targeted moving to Europe after two years but the clubs I played for never wanted to let me go because they needed my service,”

 

I landslaget är Gyimah bla klubbkamrat med förre HIFaren David Accam
Foto: Samone Falkman

Drygt 10 landskamper har det blivit varav den senaste i det Afrikanska mästerskapet i Januari. Som jag nämnde tidigare så är det i rollen som hjälpgumma dvs Gyimah kan spela både som mittback och defensiv mittfältare som gjort att han klamrat sig kvar i Ghanas landslag under snart fem säsonger.

Att försvararen kan bli ett riktigt klipp för HIF är det inget snack om. Sju års erfarenhet från Sydafrikansk toppfotboll och landslagsman. Dessutom sägs ett antal klubbar vara intresserade av hans tjänster däribland Saudi Arabian Pro League klubbarna Al Ittihad och Al Wadha samt några klubbar i MLS.

 

3 kommentarer

  1. Jo, hans meriter är inte så pjåkiga och det har ju svajat lite i försvaret på försäsongen – men är det fler mittbackar vi behöver? Vi har redan 5 spelare på den positionen så då hoppas jag P-O ser honom som någon slags mittfältsterrier i stil med Gashi, men som vanligt är väl frågan om kosingen finns…

  2. Har svårt att tänka mig HIF plocka hit honom om inte de ekonomiska förutsättningarna finns. Dock har jag lite onda aningar då detta är en spelare som, i mina ögon, är alldeles för meriterad för spel i Superettan! Men härligt om det blir kontrakt och HIF kan göra sig en hacka vid ev framtida försäljning

  3. Jo, fast det är inte första gången HIF köpt först & tänkt sen, men det verkar som Mats-Ola & co lärt sig sin läxa så den risken är nog ganska liten – men större risk då kanske att han är för bra för Superettan & lämnar HIF snabbt, men då kan vi hoppas det ger bra klirr i kassan!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*