HIF och jantelagen

Till början med vill jag säga att det är bra att HD (Helsingborgs Dagblad) bedriver en granskande och grävande journalistik, det ska man göra. Men efter en tredagarsartikelserie om HIF, så undrar jag hur bra denna egentligen är.

När jag öppnade HD på söndagsmorgon så sved det till i mitt HIF-hjärta och jag undrade vad man hade grävt fram nu om HIF. Men efter tre dagar så sitter jag och undrar fortfarande?

Dag 1:
Sponsorbidrag och kapitaltillskott, redan när man börjar jämföra dessa så gör man ett tankefel. Kapitaltillskottet (lån) är något som ska (kommer) betalas av och som man dessutom betalar ränta på. Sponsringen som kommunen bidrar med är till för att föreningen ska kunna bedriva en bra idrottslig verksamhet. Lite förenklat så kan man säga, att blanda ihop dessa är som att säga till en privatperson att du ska inte ha arbetslösersättning (eller lön), samtidigt som du har ett lån. För övrigt borde man jämföra med hur det ser ut i andra elitföreningar. Rögle som härvar i den nedre delen av andradivisionen får mer i sponsorbidrag från en kommun som är betydligt mindre.

MFF har gynnats något otroligt i samband med byggandet av sin nya arena.  Förmodligen kommer inte lagen som ska husera i
den nya arena betala de verkliga kostnaderna som kommer finnas i form av hyra. Vidare så kan man ställa de 400-450 000 som man får i sponsring mot de upp mot 30 miljoner som HIF betalar till stat samt kommun i form av avgifter och skatter
(både direkt och indirekt). Vidare bidrar man även till en stor exponering av kommunen, som är svår att mäta i pengar. För övrigt var det 1 (en) politiker som var kritisk.

Dag 2:
Varför inget damlag i HIF? Svaret är enkelt, HIF har valt att inte slå undan benen på det elitlag som finns i staden, nämligen Stattena. Föreningarna lever i samexistens och det är bra. För övrigt är det ingen självklarhet att alla elitlag har både en dam- och herrsektion. MFF har det inte längre, IFK Göteborg har inget damlag (däremot ett försök med flickor födda -01,-02), Spader Dam (elitlag i bowling) har ingen herrsektion. För övrigt var det 1 (en) politiker som var kritisk.

Dag 3:
Varför olika sponsorbidrag? Svaret på denna fråga är ganska enkel. Där finns inget annat elitlag i Helsingborg som har nått samma framgångar och exponering som HIF. Därför är det väl givet att man väljer att satsa mer pengar på denna förening, när man vill synas. Till och med HISO stödjer sponsringen till HIF. Även här så fanns det ingen direkt kritik från politikerna.

*****

Min fråga till HD; vad ville ni med den granskningen?

Som jag ser det så har ingen skugga fallit på varken HIF eller kommunen. Men däremot tycker jag att en skugga faller över HD. En vecka innan den stora guldfesten väljer man att publicera en dåligt genomarbetad artikelserie där man egentligen inte kan bevisa sina teser, utan det känns mer som en subjektiv betraktelse. Det känns mer som att man är inspirerad av Jantelagen och budskapet till HIF när man har tagit guld är:
DU (HIF) SKA INTE TRO ATT DU (HIF) ÄR NÅGOT.

 

Bo Inge Gustavsson
HIF:are som är stolt över vårt guldgäng.

5 kommentarer

  1. Väldigt bra skrivet Bo Inge! Har du fört texten vidare till HD och fått någon som helst respons?

  2. Eneborgs_Henke: HD nekade att ta in den, fick ett mail av chefredaktören att de inte skulle ta in den. Tydligen känsligt.

  3. Den känns som artikeln är skriven för att man vill vinkla det till något dåligt.

    HD kunde också valt att redovisa det mer neutralt som fakta.

    Konstigt de inte vill ta in texten. Inte ens under debatt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*