HIF går en ljus framtid till mötes

I höstas inledde vi på Allt om HIF en programserie om ungdomsfotbollen i klubben. De människor vi har mött och de intervjuer vi gjort är något som vi alltid kommer att minnas och bära med oss. På ett eller annat vis har de alla gjort någon form av avtryck hos oss och vi vill dela med oss av detta, vilket vi kommer att göra i tre delar. Den första delen handlar om organisationen kring ungdomssidan.

Allting började med en idé, som alltid när det gäller den kreativa redaktionsgruppen för Allt om HIF. Vi bär alla med oss erfarenheter från ungdomsfotboll, erfarenheter som har skapat ett genuint intresse för den delen av den sportsliga verksamheten i klubbarna.

HIF U-17 Träning 3
HIF:s U-17 i träning
Foto: Bjarki Tordarson

Det skulle komma att visa sig att många delade vårt intresse för morgondagens stjärnor, med all sannolikhet hänger det ihop med att den biten har varit och är ännu en bristvara från klubbens sida. Därför har det varit än mer roligt att få göra inledningen av den här programserien, som för övrigt fortsätter under våren, de har varit oerhört uppskattat av såväl klubb, spelare, ledare och framför allt av er läsare.

Det har förmodligen inte undgått någon som har följt den här programserien att man inom Helsingborgs IF har skapat en mycket stark organisation på ungdomssidan. Man har en femstjärnig ungdomsakademi, något som motsvarar den högsta nivån man kan uppnå.

Foto: Bjarki Tordarson
Nisse Larsson
Foto: Bjarki Tordarson

Skälen till att man uppnått denna framgång är många och struktur är en av faktorerna. En annan är grundpelarna i organisationen, för bortsett från alla duktiga spelare och skickliga tränare finns där tre män som bidragit och bidrar mer än vad många vet om. Hans Carell är den som har ansvaret för skola, lägenheter och det mesta i administrativ väg, Nisse Larsson är koordinator och sköter alla förflyttningar mellan lagen.

Sen har man Jonas Ohlander som är sportchef och bär det övergripande ansvaret för hela ungdomssidan. De två sistnämnda har förmodligen en större betydelse för klubbens framgångar än vad man som utomstående kan förstå.

***

”Nisse Larsson har ett fantastiskt engagemang och öga för fotbollsspelare. Han nämns alltid av ungdomarna i frågan om vem som haft störst betydelse för deras fotbollsutveckling. Han är en enorm tillgång för hela klubben och är värd sin vikt i guld.” – Bjarki Tordarson, fotograf på Allt om HIF

***

Om man själv har haft nöjet att träffa Jonas Ohlander eller kanske framförallt fått höra ungdomsspelarna berätta om hans enorma engagemang i deras karriärer och liv är det tråkigt att läsa vad människor påstår på diverse forum på nätet. Det arbetet han lagt- och lägger ner varje dag för klubben är ett grovjobb som han inte förtjänar annat än beröm för.

Foto: Bjarki Tordarson
Jonas Ohlander
Foto: Bjarki Tordarson

Att människor ens kan komma med ogrundade påståenden har med all sannolikhet att göra med okunskap och en hel del om avundsjuka. Mannen har ju trots allt inte bara lyckats fostra två framgångsrika fotbollssöner, han har även varit högst delaktig i utvecklingen av samtliga ungdomsspelare i HIF de senaste sex åren. Ifall det inte skulle räcka till för den kräsna supportern borde man prata med spelarna i klubben, där finns nämligen ingen som inte nämner antingen Nisse eller Jonas engagemang, de flesta nämner de båda.

***

Elias (2)
Elias Andersson
Foto: Bjarki Tordarson

”Alla är så måna om en, ibland hör de av sig och frågar hur man har det och hur det går med boendet och allt. Ibland erbjuder de att bjuda en på mat och det är väldigt uppskattat, de kan vara allt från mina tränare Ulrik och Martin till Nisse Larsson eller vår sportchef Jonas Ohlander.” – Elias Andersson, mittfältare i U19

***

Den trygghet som klubben har skapat för ungdomarna är något som återkom under alla intervjuer som vi gjort. Det grundar sig i ett fantastiskt arbete som har gjorts ”bakom kulisserna” samtidigt som vi supportrar haft fullt fokus på A-lagets jakt på titlar.

Bakom den strukturen med en genomgående tråd för fotbollen från klubbens fem års lag upp till U19 laget står sportchef Ohlander i spetsen för. Det har gett hela klubben med spelare och ledare en ryggrad att falla tillbaka på i alla lägen och man märker att spelarna känner sig trygga med HIF:s engagemang för dem.

***

Anton Killander 6
Anton Kinnander
Foto: Bjarki Tordarson

”Klubben lägger ner oerhört mycket tid på oss spelare och har ett bra samarbete med Filbornaskolan, något som ger oss tre extra träningstillfällen per vecka. Det visar att man vill utveckla spelarna. Sen har man bra tränare i alla åldrar här och under dem känner man att man utvecklas oerhört bra.” – Anton Kinnander, anfallare i U19

***

I den organisation som för så många människor idag innebär en trygghet i vardags- och fotbollslivet har det framgått att skapandet av den har krävt att man lagt ner åtskilliga dagar, timmar och minuter. Men i slutändan har man skapat den röda tråden som nu råder inom klubben. Det kanske inte framgår för de som inte mött ledarna själva vad den egentligen omfattar och gör den synlig, men det var något som framgick av en av klubbens eldsjälar.

***

”Vi har tagit fram utvecklingsplaner där vi har försvars- och anfallsspel om hur vi ska spela. Det ska synas att det är HIF som spelar” – Nisse Larsson, ungdomskoordinator

***

Det finns som ni säkert förstår en massa kompetenta tränare i klubben som alla arbetar mot ett och samma mål – att utveckla fotbollsspelare. Att bli tränare i Helsingborgs IF är inte, som i mindre föreningar, en ”walk in the park”, det kräver inte bara en hel del kunskap det kräver även uppoffringar avseende vidareutbildningar.

Men när de väl är där så blir de ett med föreningen och är ett ansikte utåt för den framgångsrika verksamheten som bedrivs. Det vore väl förvisso konstigt om där inte fanns en kravbild på en av Sveriges bästa ungdomsakademier. Fast för de som inte känner till dess verksamhet behöver det förstås inte vara en självklarhet.

***

”Vi har en klar utbildningsplan där en tränare i U15 och uppåt ska ha genomgått Advanced, den näst högsta tränarutbildningen. Vi har dessutom en egen tränarakademi som vi har startat upp de senaste åren där vi kör vår HIF-utbildning.” – Jonas Ohlander, sportchef ungdomssidan

***

Foto: Riccard Axtelius
Bjarki Tordarson – Fotograf
Foto: Riccard Axtelius

Det är en rätt skön känsla som vi bär med oss från alla de möten vi har gjort med alla människor i och från klubben. Man mår bra över tanken att allting som görs – görs av kärlek för sporten och HIF.

Bakom varje beslut, handling och förändring man gör – gör man för att förbättra förutsättningarna för ungdomsspelarna. Det är på ett högst professionellt sätt man arbetar, inte bara med strukturen i organisationen utan även med- och mot ungdomarna som spelar för klubben.

 

I nästa del kommer vi fokusera på de spelarna vi hitintills haft nöjet att träffa.

bbl_jimmy_fors

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*