HIF föll tungt i cupen

210227 Domare Kaspar Sjöberg under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Helsingborg och Dalkurd den 27 februari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0025

HIF mötte div 1-laget Dalkurd från Uppsala i svenska cupens andra omgång. Efter en usel första och en bra andra halvlek av HIF, med hårt spel från bägge lagen, och med brist på effektivitet framför mål från föll man tungt med 1-2, och är utslagna ur svenska cupen för i år.

Efter förra helgens plattmatch mot div 2-laget IK Gauthiod i svenska cupens premiäromgång, där HIF kom undan med blotta förskräckelsen med ett svagt 1-1-resultat, var det upp till bevis att man kunde bättre. Lördagens gäster på Olympiafältet, Dalkurd från Uppsala, blev degraderade från superettan i fjol efter kvalspel mot Landskrona BOIS, och spelar i år i div 1 norra.

Motståndet idag var tuffare än Gauthiod på pappret, så då behövde HIF visa mycket mer än vad man gjorde förra helgen. Under fredagens träning testade Jörgen Lennartsson i stort samma uppställning som i startelvan senast, med vissa rockader på ett par positioner. Anders Lindegaard i mål, Wilhelm Loeper som högerback, Charlie Weberg och Ravy Tsouka i mittförsvaret, och med Andreas Landgren på en för honom ovan position som vänsterback. Sittande mittfältare var Brandur Hendriksson och Vladislav Kreida, och offensiva var Max Svensson till vänster, Rasmus Jönsson centralt och Viktor Lundberg till höger, med Anthony van den Hurk på topp. En 4-2-3-1-uppställning som förhoppningsvis skulle sätta fart på spelet på djupet och på kanterna. Det enda positiva i Gauthiodmatchen var att HIF skapade en hel del målchanser, så det var man verkligen tvungna att utveckla ännu mer.

Brandur Hendriksson är en av alla nyförvärv Foto: Johan Lilja

Brandur var den som visade mest kampmoral mot Gauthiod, så det var helt rätt att han skulle spela från start. För det verkade som att Lennartsson matchade den tänkta startelvan på träningen i går. Det var följdriktigt att Emil Hellman och Jakob Voelkerling Persson inte fick förnyat förtroende, eftersom de gjorde väldigt bleka insatser senast. Loeper är en allroundspelare så han kan spela på flera positioner. Tanken med att ha honom som högerback är att han ska slå många inlägg, och ge understöd till anfallet. Landgren har i vilket fall rutin som kan göra att han kan fungera bra även som vänsterback. I truppen ingick även Alhaji Gero, Casper Widell, Jakob Voelkerling Persson, Noel Mbo, Emil Hellman, Victor Göransson och Nils Arvidsson.

Viktor Lundberg blev magsjuk under dagen så att Emil Hellman fick spela vänsterback från start, Andreas Landgren högerback och Wilhelm Loeper högerbreddande yttermittfältare. I övrigt startade de spelare som ingick i laget under fredagens träning. Dennis Olsson tog plats i spelartruppen.

Matchen som inramades av ett par hundra åskådare på Olympiafältet, startade i ett ganska högt tempo. Dalkurd ägde en hel del boll och rullade den inom laget, men HIF stack upp i några kontringar, och i den fjärde minuten knorrade Max Svensson bollen snyggt mot mål med högerfoten, och träffade stolpen. En spelare i Dalkurd var nära att bli ren framför mål i den elfte minuten men föll i en situation, där man ville ha straff. I femtonde minuten skapade HIF ett fint anfall med rörligt kortpassningsspel, men man kom inte till avslut. HIF lyfte upp spelet och i den 18:e minuten revs van den Hurk ner utanför straffområdet, men Max knorrade bollen i muren. Nu flyttade HIF fram sina positioner, även om det var en helt jämn match. Rasmus och Max såg piggare ut idag än i de tidigare matcherna, och rörde sig över stora ytor. Van den Hurk jobbade intensivt, satte press på motståndarna och vann mycket boll.

HIF fick sin första hörna i den 27:e minuten. Kreida slog den från högre men efter lite trassel kunde målvakten lägga beslag på bollen. HIF byggde mest sitt anfallsspel på djupet centralt med Rasmus, Brandur och van den Hurk. I den 29:e minuten tog Dalkurd ledningen då Farhan Shakoor Tawfeeq snyggt nickade in 1-0 på ett långt fint inlägg från högerkanten. Loeper var ganska osynlig så det skapades inte mycket anfallsspel på högerkanten. I den 34:e minuten ropade HIF:arna på straff när van den Hurk föll i straffområdet, men utan någon respons från domaren. Strax därefter fick Emil Hellman en varning när han förlorade bollen på mitten, och tog tag i Dalkurdspelaren. HIF spelade bättre än mot Gauthiod, dock utan att skapa några målchanser.

I nästa anfall slog Hellman ett fint inlägg från vänster, som Hendriksson drog till på men skottet blockerades. Sen kontrade Dalkurd direkt och fick en hörna, som HIF-försvaret slog undan så den studsade på en annan HIF-spelare så illa att 1-0-målskytten Tawfeeq helt ensam framför Lindegaard, kunde göra sitt andra mål för dagen. Minuten efter rullade bortalaget upp HIF-försvaret, så att samme spelare blev helt ren igen. Nu sköt han dock över. På det stora hela ledde Dalkurd rättvist med 2-0 i paus. HIF hade mycket boll och kom fram till ett par halvchanser i första halvlek, men bortalaget var snabbare, rörligare i sitt anfallsspel, och framförallt kliniska i sina avslut. HIF:s mittförsvar som hade varit stabilt i de tidigare matcherna såg nu darrigt ut.

210227 Helsingborgs Brandur Hendriksson Olsen och Dalkurds Suleman Zurmati under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Helsingborg och Dalkurd den 27 februari 2021 i Helsingborg.

HIF inledde den andra halvleken med samma lag som i den första halvleken. Van den Hurk blev varnad i dem 50:e minuten efter en tryckare. Okej att det är tidigt på försäsongen fortfarande, men det känns som om man kan kräva mycket mer av det här HIF-laget som spelade i allsvenskan i fjol. Återigen hemföll di röe till lågt bolltempo och slarvigt passningsspel. Max Svensson  revs ner i ett kontringsförsök i den 53:e minuten, av Gustav Berggren i Dalkurd som blev varnad. Därefter tryckte HIF upp laget, och började anfalla i vågor, precis som om de hade hört min kritik. Hendriksson kom in i straffområdet från höger, spelade snett inåt bakåt men skottet blockerades. I nästa våg sköt den färöiske landslagsmannen ett skott strax utanför. Nu anföll HIF på högerkanten med Landgren, Loeper och Hendriksson ett par gånger. HIF hade en bra period nu med flera längre anfall, där alla var aktiva i spelet. I den 63:e minuten missade van den Hurk ett fint läge nära mål.

I den 72:a minuten fick van den Hurk bäras ut på bår med svåra smärtor. Han ersattes av Alhaji Gero. Med kvarten kvar fick HIF en hörna från vänster men utan att kunna skapa någon målchans. Nu var det väldigt tufft spel med många fula närkamper. I den 79:e minuten ersatte Noel Mbo och Dennis Olsson som gjorde HIF-debut, Emil Hellman och Loeper som hade varit bäste HIF-are i den andra halvleken, men som sprungit sig trött. Noel Mbo stötte in reduceringen till 1-2 efter ett snyggt inlägg från Max Svensson från vänster, när han bara varit på planen i en minut. Därefter utbröt total kalabalik när en Dalkurdspelare blev skadad i eget straffområde efter en nickduell med Gero, som blev varnad tillsammans med Zurmati i Dalkurd, efter ett internt bråk.

Bortalaget maskade en hel del i andra halvlek då spelare låg kvar länge och vred sig efter närkamper, men där de studsade upp direkt när domaren markerade att de skulle lämna planen. Lagets byten tog också väldigt lång tid, så det borde bli ett rejält tillägg. Mbo nickade på målvakten med minuten kvar i offsideläge. Domaren lade till sju minuter. HIF fick en hörna med minuten kvar men det blev inget av det. Efter att lagen ägde var sin halvlek, Dalkurd den första, och med stor HIF-dominans i den andra, föll HIF tungt med 1-2, och är därmed utslagna ur svenska cupen för i år.