Helsingborgs emotionella säsong

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod PA/ 92303

Förra året spelade Helsingborgs IF i Superettan. I år är de tillbaka i Allsvenskan men säsongen 2019 har minst sagt varit tumult, med allt från tränarbyten till bottenstrid.

Ja, under årets upplaga av den svenska högstaligan har Helsingborg upplevt både höga toppar och djupa dalar. För att se deras resterande spelschema i Allsvenskan 2019, läs här.

Svajig inledning

Med spelare som Anders Lindegaard, Andreas Granqvist, Alexander Farnerud, Rasmus Jönsson och Wanderson till tränaren Per-Ola Ljungs förfogande, trodde många att Helsingborg utan större konstigheter skulle placera sig på den övre halvan av tabellen. Säsongen började också lovande med en vinst i premiäromgången mot Norrköping där just Jönsson klev fram med två mål. Det resultatet följdes upp med en förlust mot Häcken, vinst mot Hammarby och torsk mot IFK Göteborg. Därefter skulle flera missräkningar leda till att man bara hade tio inspelade poäng på tolv matcher.

Henrik Larsson klev in

När saker och ting blev för motiga, klev Helsingborgs största fotbollsprofil Henrik Larsson in för att styra upp skutan. Det var i mitten av juni som han inledde sin andra sejour som tränare för klubben. En uppryckning skulle komma när man slog Örebro på bortaplan, kryssade mot Elfsborg och sedan besegrade Sirius. Henrik Larsson kom tillbaka med besked.

Därefter gick det däremot trögare med bara ett poäng i följande fem ligamatcher och ett uttåg ur Svenska cupen mot Oskarshamn. De svidande resultaten ledde till stor frustration hos hemmapubliken och efter många verbala avhopp meddelade Henrik Larsson sitt avsked redan i slutet på augusti. Här snuddade HIF:s säsong på totalfiasko. För Larssons del höll karriären på att bära av till Southend i engelska League One, men övergången sprack i sista stund.

Under Olof Mellbergs ledning verkar HIF kunna börja bygga mer långsiktigt 
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Mellberg till räddningen

Efter att Henrik Larsson hoppade av fick en annan landslagslegend komma in och ta över posten som huvudtränare. Och visst har saker och ting sett ljusare ut med Olof Mellberg vid rodret. Man har förlorat matcher, men också vunnit varannan. De vinster man lyckats ta under Mellberg har lett laget till säker mark, men man nosar inte riktigt på den övre halvan av tabellen. Hur som helst kan de fans som oroat sig för nedflyttning pusta ut.

Finalen i Allsvenskan

Efter en turbulent säsong är det på sin plats för HIF att ge fansen en bra avslutning på säsongen. I de sista tre omgångarna av Allsvenskan ställs de mot lag från olika delar av tabellen: Häcken som slåss på övre halvan, Sundsvall som riskerar nedflyttning och Elfsborg som ligger tryggt på tabellens mitt.

Tror du att Helsingborg kan avsluta Allsvenskan 2019 med att ingjuta feel good-känsla hos fansen till nästa säsong?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*