Helsingborg Red Bulls

I Mars 2014 meddelar HIFs klubbdirektör, Paul Myllenberg, att HIF har sålts till ett stort dryckesföretag och  skiftat namn till Helsingborg Red Bulls AB. Man kommer att marknadsföras under namnet Red Bulls vilket innebär att tillägget Idrottsförening med omedelbar verkan försvinner. Dock kommer man behålla klubbmärket ytterligare en säsong innan man skiftar ut det helt 2015!

Givetvis finns det , ingen som helst, sanning i min inledande text men, hur otroligt det än låter, så är detta precis vad som hänt i engelska Premier League laget Hull. Låt oss dock kliva tillbaka till Oktober 2010. Hull City har, under våren, fått se sig nedflyttade från Premier League och skuldberget har växt så pass mycket att en snabb resa tillbaka till fotbollens finrum är uteslutet.

Assam Allam - inte högst på poularitetslistan som vår förre ordförande Fredin skulle uttryckt det
Assam Allam – inte högst på poularitetslistan som vår förre ordförande Fredin skulle uttryckt det

74-årige, Assam Allam, en egyptisk affärsman och mångmiljonär, som flydde till England under Nasser-regimen i slutet av 60-talet, ser sin möjlighet att, som han själv säger – Betala tillbaka något till den delen av landet som hjälpt honom att nå framgång. Allam poängterar att Hull City är en värdefull klubb och en oerhört viktig del av staden.

I December 2010 blir det officiellt att Allam och hans son Ehab Allam köper klubben för 1 pund av den tidigare ägaren Russell Bartlett. Då Hull är på ruinens brant förbinder sig de nya ägarna att investera 30 miljoner pund i klubben samt en garanti om ytterligare 10 miljoner pund. Så här långt i historien är allt frid och fröjd!

Klubbens ekonomi saneras och supportrarna verkar nöjda med att deras anrika fotbollsklubb nu styrs av en man som finns med på listan över Storbritanniens rikaste personer och dessutom, 2006, blev vald till ” Entrepreneur of the Year” av världsfirman Ernest & Young! Klubben satsar stenhårt på ett återtåg och bygget bär frukt när man i Maj 2013 äntligen är klara för en återkomst till högsta ligan.

Den 9:e Augusti 2013 informerar så Allam, via en tidningsartikel,  att klubbens 109 år gamla namn skall försvinna och ersättas med ett nytt. Hull City AFC skall bli Hull City Tigers eller som Allam anser att man skall kalla klubben på det internationella planet –  Hull Tigers!

Inte lätt att vara Hull City supporter
Inte lätt att vara Hull City supporter

Allam anser Hull City AFC vara ointressant för allmänheten och för att kunna skapa ett attraktionsvärde och intäktsvärde för klubben skall man skifta ut sitt namn.

“I want the club to be special. It is about identity. ‘City’ is a lousy identity. ‘Hull City Association Football Club’ is so long.” – Assam Allam

Förutom att namnet skall ändras skall även klubbmärket försvinna på sikt. Allam kan sträcka sig så långt som att klubben kan få behålla klubbmärket under den kommande säsongen men sen skall det skifta ut mot ett mer säljande emblem. För att ytterligare hälla bensin på elden menar Allam att han är en föregångare vad det gäller denna typen av agerande. I ett annat uttalande nämner han Manchester City som en klubb där han omgående skulle skifta ut namnet till, vad han anser betydligt fyndigare, Manchester Hunters!

Givetvis har agerandet inte setts med blida ögon inom världsfotbollen. Såväl Hulls egna supportrar och fotbollsanhängar världen över har demonstrerat sin ilska gentemot hur Allam agerar. Affärsmannen själv tar det hela med ro och menar att ”Ingen ifrågasätter mina beslut” och när Hull supportrarna demonstrerade mot förslagt med en banderoll som löd ”City Till We Die” replikerade bara Allam med orden “They can die as soon as they want, as long as they leave the club for the majority who just want to watch good football.”

Många menar dock att man skall vara tacksam för att Allam räddade klubben från konkurs och så länge han äger Hull City så kan han göra vad han vill med klubben. Ett agerande, likt Assam Allam, är inte möjligt i Sverige. Här har vi något som heter 51% regeln som innebär att om en klubb börsnoteras måste föreningen äga minst 51% av aktierna. Detta för att förhindra en enskild investerar att behandla en klubb, deras ekonomi, anställda och tradition på vilket sätt man behagar.

Härligt att tillhöra Världens Vackraste Förening Foto: Samone Falkman
Härligt att tillhöra Världens Vackraste Förening
Foto: Samone Falkman

Allams agerande i Hull är ett skräckexempel på vad som händer i vår fotbollsvärld när klubbar släpper kontrollen över sitt ägande. Givetvis finns det även exempel på lyckade ägarskap men det får jag lyfta vid något annat tillfälle. Idag kan jag bara skatta mig lycklig att jag pga mitt medlemskap fortfarande får vara en del av min klubb och dess beslut. Trots att man emellanåt slits av hopp och förtvivlan såväl ekonomisk som sportsligt så har vi det ändå rätt bra i Världens Vackraste Förening!

Och förresten…

I veckan som gick föreslog Engelska Fotbollsförbundets medlemskommitté att man inte skall godkänna ett namnbyte för Hull City AFC. Hur den här historien slutar får vi veta inom en snar framtid.  

Martin Klinteberg BBL

1 kommentar

  1. Puuh, tur där att det var bara på skoj för när jag läste ingressen och insåg att det är 2 veckor kvar till förste april kunde det ju vara på riktigt – framför allt med de dystra förutsättningarna finansiellt i HIF…

    Sådana här grejer är allt för viktiga att skämta om Martin -:) Men som tur var är ditt exempel med Hull ytterst belysande varför det är så viktigt med 51%-regeln och föreningsdemokratin. Också glädjande att FA intar en sådan attityd så pengakåta som de visat sig, så det ger ju hopp om att SvFF kan göra det samma om ett liknande svenskt fall som Hull skulle uppstå…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*