Hans Carell: ”Jag försöker alltid att arbeta efter: Vad är bäst för HIF?”

Hans Carell är en person som arbetat större delen av sitt liv inom just HIF, både som spelare och för varumärket där han idag erhåller ett flertal viktiga roller. Vi på Allt om HIF träffade Hans för att få en större inblick i hur hans arbete egentligen går till.

Vem är Hans Carell och vad har du för bakgrund inom HIF?
Jag är en av de gamla uvarna här, då jag har varit aktiv i klubben i ungefär 25 år. 10 år som spelare och 15 år som ledare. Jag började själv spela fotboll vid åtta års ålder då man var knatte och fortsatte sedan med ungdomsfotboll. Jag spelade också handboll i Vikingarna under en period men vid 20 års ålder hittade jag tillbaka till fotbollen och spelade i HIF:s A-lag under fem års tid.

jonsson_carell
Allt Om HIF:s Maria Jönsson har träffat HIF:s Hans Carell
Foto: Bjarki Tordarson

Efter att jag lagt fotbollsskorna på hyllan så har jag haft många olika roller inom HIF. Jag började som assisterande tränare till Åge Hareide bland annat och var sedan sportchef i ett par år och jag har även varit ungdomsansvarig. Sen två år tillbaka arbetar jag som administrativ ansvarig för sporten och genom åren har jag lyckats skaffa mig en ganska så bred bakgrund i föreningen och kan därför klubben väldigt bra.

Hur kom det sig att du lämnade planen och började arbeta för varumärket HIF?
Jag hade ju varit assisterande tränare i A-laget i sex år. När den ekonomiska krisen kom runt 2003 och det var väldigt svåra tider så fick jag förfrågan om jag kunde ställa upp. För mig var det ett självklart val och tidpunkten passade rätt bra, då jag kände mig ganska så nöjd med min egen fotbollsinsats.

Det är bra att man skiftar lite och inte fastnar, dessutom har jag alltid brunnit för bland annat ungdomssidan. Att lyfta fram egna spelare är viktigt då det skapar en igenkänningsfaktor, så det var jag absolut intresserad av att arbeta med.

Vad har du för yrkesmässig bakgrund bortsett från HIF?
Jag är lärare och har haft tjänst både som idrottslärare och som klasslärare, även kallat mellanstadielärare.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Det är ett antal olika saker: när det gäller ekonomi har jag huvudansvar för allt som är under A-laget med budget och uppföljning osv. Jag är också med och supportrar kring dessa frågor för A-laget, även om det inte är jag som tar de sportsliga besluten som medför ekonomiska konsekvenser.

Men mitt huvudansvar på ekonomin är att ta hand om hela ungdomssidan och jag är även spelarkoordinator vilket innebär att jag hjälper till med att acklimatisera de nya spelarna. När HIF gör en ny värvning så har man ett paket som måste sys ihop för spelaren med utbildning och boende så där har vi ett antal lägenheter som jag ansvarar för.

Om det rör sig om en utländsk spelare hjälper vi till med kontakter med myndigheter och migrationsverket, då man som icke EU-medborgare behöver ett arbets- och uppehållstillstånd för att få spela.
Vidare arbetar jag tillsammans med Stefan Jansson gällande försäkringsfrågor för våra spelare, samt att vi representerar HIF regionalt och lokalt, så som Skånes FF, HFA osv.

De senaste åren har jag också tagit ansvaret över det avtal vi har med PUMA som är vår huvudsponsor. Det är för att det inte fungerade till 100 % för ett par år sedan när bland annat vissa spelare spelade med andra märken. Så på den punkten arbetar jag mycket med Sverker och min uppgift handlar alltså inte om att beställa in varor utan att se till att allting fungerar som det ska i förhållande till vår överenskommelse

Slutligen så är det också jag som har det övergripande skolansvaret i vårt samarbete med Filbornaskolan och PeterSvensskolan. På Filbornaskolan har vi lyckades få ihop ett bra fyrårigt program för drygt 10 år sedan, då det blev för tufft för spelarna med enbart tre år om man skulle hinna med både fotboll och skolarbete. Med PeterSvenskolan har vi ett samarbete med deras idrottsprofil för högstadiet.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Jag tycker om att komma hit tidigt så jag är här redan strax efter sju på morgonen vilket ger mig en ungefär timme till att svara och skicka ut mail. Under dagen arbetar jag sedan med de sysslorna som jag nämnde innan och då brukar det också bli en del möten kring dessa frågor.

Har dagligen mycket kontakt med min duktiga kollega Stefan Jansson, då det är vi som gemensamt hanterar det administrativa arbetet kring fotbollen i HIF.
Jag brukar oftast gå hem vid 17-tiden och ibland händer det att man stannar och tittar på matcher på kvällarna och helgerna när det väl sätter igång.

Vem är din närmsta chef?
Det är Paul och Jesper som jag svarar inför och det är olika beroende på vilka frågor det gäller.

Vad är de viktigaste faktorerna för att man ska få ett bra resultat inom era arbetsområden?
Enligt mig är det är en klar fördel om man har en bred bakgrund i föreningen vilket också innebär att man har ett brett kontaktnät som man skaffat sig genom åren. Det är viktigt att man helt enkelt känner till klubben och har ett bra kunskapsmässigt underlag som man får genom att exempelvis skifta mellan olika roller.

Vad är det bästa med att arbeta för HIF och på Olympia?
Det är att man kombinerar sitt absolut största intresse med ens arbetsuppgifter och att man jobbar mot tydliga mål och resultat. Det är trots allt det som allting handlar om, syftet för oss alla som arbetar här är att HIF skall lyckas så bra på fotbollsplanen som möjligt.

Hur mycket påverkas då ditt arbete av hur det går på planen?
Jag tror faktiskt att det påverkar en rätt så mycket. Precis som ni driver er supporterhemsida av skälen att ni älskar ert fotbollslag och vill se dem vinna, gäller samma sak för oss. Det är klart att det ger en extra drivkraft när det går bra för laget.
Viktigt är dock att ha en professionell attityd oavsett sportliga resultat.

Sätter du upp personliga mål inom din yrkesroll inför säsongen?
Jag tycker att oavsett vilket yrke man har, skall man alltid ha som grundläggande mål att sköta sitt arbete på ett professionellt sätt utifrån sina arbetsuppgifter. Personligen har jag även ett mål i form av en text som står på min telefon där det står: ”Vad är bäst för HIF?”. Det är det som är det absolut viktigaste att alltid ha med sig i alla möjliga sammanhang inom vårt arbete.

Vad som är bäst för HIF ska alltid vara huvudpunkten och inte vad som är bäst för en själv. Det är även det intresset och den passionen som gör att jobbet blir roligt.

Foto: Bjarki Tordarson
Fotot: Bjarki Tordarson

Hur har arbetet inom HIF förändrats med åren?
Det finns mycket som har blivit proffsigare med åren och den yttre kravbilden på elitföreningarna har ökat betydligt, t.ex från SvFF, SEF, UEFA osv. Dock skall man aldrig glömma bort att en elitklubb faktiskt både är ett företag och en förening. Hade vi bara varit en affärsverksamhet, hade det blivit för tråkigt i längden.

Genom att vi även är en medlemsförening som egentligen styrs av medlemmarna som väljer styrelse, finns där många olika grundläggande värderingarna om vad som är viktigt för föreningen. De måste i sin tur gå ihop med de rent professionella och affärsmässiga aspekterna.

De senaste 10 åren har varit en fantastisk ”resa”. Från konkurshot och föreningens upphörande, till sportsliga framgångar med SM-guld, 3 Cupguld, 2 Supercup och 2 Euro League gruppspel. Vidare ekonomisk stabilitet och återbetalning till Helsingborgs kommun.
Handen upp alla HIF:are för de som för 10 år sen trodde detta var möjligt. Detta hade inte kunnat göras utan många HIF:ares engagemang och kunskap på och utanför plan.
Att vara en del av detta är jag stolt över.

Hur tror du att det kommer gå för HIF under säsongen?
Jag tyckte faktiskt att den spelartruppen som vi hade i höstas var bättre än det året som vi vann. Detta om man ser till kvaliteten på spelarna och det berodde bland annat på Nikola, då han enligt min åsikt ligger i topp tre av forwards genom HIF:s nutidshistoria. Henrik Larsson, en ung Alvaro, samt Nikola.

Det är nästan omöjligt att ersätta en sådan spelare och man ska inte sätta det kravet på nyförvärvet Robin Simovic. Han är en stor talang, men det vore orättvist att se honom som en rak ersättare utan han behöver lite tid, vilket inte alltid är det lättaste att få i Helsingborg.

Sett till spelartruppen ser det väldigt bra ut, men som sagt så tror jag att den avgörande faktorn är att fördela målen på fler spelare. Kan vi göra det så kommer det gå bra och vi kommer ligga i topp tre som vi alltid har som målsättning. Det är lite mycket skador just nu som oroar, men av någon konstig anledning brukar allting lösa sig när säsongen sätter igång.

bbl_maria_jonsson

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*