Hallå där Martin Fribrock…

Nästan mitt i Skåne, i Hörby Kommun, ligger det lilla samhället Askeröd. I fotbollskretsar är byn mest känd för damlaget som huserade i högsta serien 1978. Men med HIF ögon sett så är Askeröd just den platsen där klubben, i början på 2000-talet, hittade en oerhört talangfull yngling vid namn Martin Fribrock.

Redan som 15-åring blev mittfältaren värvad till HIF. Redan efter två säsonger i klubben var Fribrock bofast i A-truppen och framtiden var utstakad för en av HIFs främsta talanger på 2000-talet. Ödet ville dock annat för den förre U21 landslagsmannen.

Det var I Halmstad som karriären tog fart för Martin Fribrock
Det var I Halmstad som karriären tog fart för Martin Fribrock
Efter 46 Allsvenska matcher för HIF gick flyttlasset, 2004, vidare till Halmstad för Fribrock. På Örjansvall skulle mittfältaren ta revansch på de som tvivlat på hans kapacitet och dessutom få gott om speltid – något han saknat under åren i HIF! En korsbandsskada satte dock stopp för spel under först säsongen men 2006 spelade Fribrock till sig en ordinarie plats och det började lossna rejält.

Det verkliga genombrottet i Allsvenskan kom våren 2008 då han på de första elva matcherna gjorde två mål och sex målgivande passningar från sin yttermittfältsposition. Under sommaren värvades han till danska Esbjerg fB och karriären som utlandsproffs skulle ta fart. Då var skadorna åter framme och under fyra säsonger i Danmark så blev det bara fyra matcher.

Vid 27-års ålder valde så den fd HIFaren att lägga skorna på hyllan trots att där fanns anbud från ett antal svenska klubbar i såväl Allsvenskan som Superettan.

Givetvis var vi på Allt Om HIF nyfikna på vad Martin Fribrock sysslar med idag – tre år efter att fotbollskarriären avslutats?

-Idag jobbar jag på ett företag som heter Certezza AB. Vi jobbar med IT- och Informationssäkerhets inom den privata och offentliga sektorn. Min roll här är Kundansvarig och projektsamordnare. Sitter även ansvarig för våra upphandlingar. Förutom det så lirar jag en del golf, reser lite och gör allt sånt som jag tycker är kul

Efter några skadefyllda säsonger I Danmark så tog motivationen slut och Martin valde att lägga skorna på hyllan
Efter några skadefyllda säsonger I Danmark så tog motivationen slut och Martin valde att lägga skorna på hyllan
Hur går tankarna om tiden i HIF?

-Jag minns min tid i Helsingborg med ett leende. Jag blev värvad dit som 15-åring och spelare i U-laget. Därifrån gick det väldigt snabbt då Sören Cratz valde att ge mig chansen väldigt tidigt och jag gjorde min debut i allsvenskan 2002. Oförglömligt minne då jag fick förmånen att debutera hemma i derbyt mot Malmö. Sen gick det upp och ner under några år och jag valde att lämna för Halmstad när mitt kontrakt gick ut. Men allt som allt så var min tid i HIF fantastisk. Det var där jag fick chansen att lägga min grund både utbildningsmässigt och karriärmässigt. Det är jag för evigt tacksam för!!

Något roligt minne du vill dela med dig av?

-Ett av de starkaste minnena jag har är när jag fick åka med till Mas Palomas med A-laget. Då var jag fortfarande kontrakterad som U-lagspelare, men jag fick fylla en plats ändå. Det gick fantastiskt bra där nere och jag fick göra min A-lagsdebut mot Bayer Leverkusen. Kommer för alltid vara ett starkt minne från min fotbollskarriär. Minns även att Ballack var hård att springa in i : )

Följer du klubben idag, kanske kontakt med någon spelare?

-Följer absolut klubben idag. Följer alla klubbar jag spelat i. Men än mer de vänner man skaffat sig under åren, det är alltid kul att följa vänners framgång. I HIF har jag en del kontakt med Peter Larsson fortfarande (sedan tiden i Halmstad) Vi ses tyvärr alldeles för sällan men jag följer honom nära ändå, en fantastisk mittback och person!!

Foto: Bjarki Tordarson
Peter Larsson är en av spelarna som Fribrock fortfarande har kontakt med
Foto: Bjarki Tordarson
Vad har Martin Fribrock för spännande planer för framtiden?

-Det är en svår fråga att svara på. Jag valde att lägga ner min fotbollskarriär när jag var 27 år pga av diverse skadeproblem under åren. Det var dock inte skadorna som satte stopp då jag var skadefri sista tiden, utan det var min skalle som inte orkade fortsätta. Jag hade tröttat ut mig själv med all rehab jag genomgick de sista åren och hade otroligt svårt att hitta motivation att fortsätta spela fotboll. En väldigt jobbig insikt att komma till när man är 27 och egentligen ska vara på toppen av karriären. Men jag kände att det var dags att lägga av och ge mig själv chansen att bygga en karriär utanför fotbollen och min värdering var att den chansen var större om jag la av där och då istället för att glädjelös ”harva” vidare.

Inget sug efter fotbollen med tanke på att du ”bara” hunnit bli 30 år?

-Jag har tankar om att söka mig till fotbollen igen men då mot en roll inom management. Sportchef alternativt jobba tillsammans med någon agent i en typ av managementroll hade varit riktigt kul och är en typ av position som jag är övertygad hade passat mig allra bäst. Men just nu har jag väldigt kul i IT-världen och stannar nog här ett tag tänker jag. Men man vet aldrig vad framtiden kan ge…

Vi på Allt Om HIF önskar givetvis Martin lycka till med sin fortsatta karriär oavsett om det är på fotbollsplanen eller framför datorn

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*