Hallå där Hilmar Björnsson…

Han blev Åge Hareides första ”egna” nyförvärv i den HIF-trupp som, två år senare, skulle stå som Svenska Mästare. Men tiden i HIF var inte spikrak för islänningen som, efter tiden i Helsingborg, bla blev uttagen i Årets lag i den isländska ligan…som högerback!

– Jag har sett honom flera gånger. Det är en spelare som passar perfekt in i vårt system, säger Åge Hareide till Helsingborgs Dagblad i ett tidningsklipp från december 1997 . Några dagar tidigare har den då 28-årige isländske anfallaren spelat en landskamp mot Saudiarabien och är på väg att ta nästa steg i karriären.

Björnsson signerar ett treårskontrakt med HIF och hoppas att flytten skall bli början på en lång och framgångsrik proffskarriär i utlandet. Under Åge Hareides ledning lyfte verkligen HIF som nådde en andra plats i Allsvenskan 1998 och hade det inte varit för en försmädlig förlust i sista omgången (1-2 mot Häcken) så hade SM-guldet hamnat i Helsingborg istället för ute i Solna.  HIF var dessutom, tillsammans med Norrköping, det målrikaste laget denna säsongen. Man noterades för hela 43 mål och skytteligatiteln gick till den inte helt okände Arild Stavrum på 18 mål. Dvs nästa hälften av HIFs mål den säsongen. Att sen försöka konkurrera med spelare som Magnus Powell och Mattias Jonson om en plats bredvid norrmannen blev för övermäktigt för Björnsson som istället flyttades längre ner i banan.

AOH fick tag i, den numera 49-årige islänningen, och ville givetvis kolla vad han sysslar med idag och vad han minns från tiden i Helsingborg

– Redan 1994 började jag arbeta med TV som idrottsproducent men tog en paus i min civila karriär under mina år med HIF. Efter att ha återvänt till Island blev jag chef för en sportskanal och senare lanserade mitt företag golfkanalen på Island. Idag jobbar jag som Head of Sports för RÚV, den isländska televisionen.

Vad minns du från din tid i HIF?

-När jag ser tillbaka så jag det med glädje. HIF hade några exceptionella fotbollsspelare under min tid i klubben och ett fantastisk tränargäng med Åge Hareide i spetsen.  Vi vann cupen 1998 och ligan 1999, för första gången sedan 1941. Jag fick inte mycket speltid men när jag ser tillbaka det var stor upplevelse och jag återvände tillbaka till Island som en bättre spelare … hoppas jag!

Jag kom till  HIF i slutet av 1997 och fick stort förtroende under försäsongen. Strax före säsongsstarten gick Arild Stavrum i laget och tog högerkanten. I juni 1999 valde jag att återvända till Island på lån. Det var viktigt för mig att få spela kontinuerligt. Jag stannade till säsongsavslutningen och återvände  till HIF i slutet av september. Efter att Nanne Bergstrand tog över, i slutet av 1999-säsongen, frågade han om jag skulle vilja byta från  platsen som högerytter till högerback. Han sa i princip att det skulle ge mig större chans att nå en ordinarie plats i laget. Säsongen 2000 var jag mycket närmre en fast plats men då som försvarare. I samma veva beslutade jag mig dock att återvända till Island och klubben var väldigt tillmötesgående. Beslutet var inte så svårt då Reyjkjavik erbjöd mig ett riktigt bra kontrakt och att jag dessutom kunde återuppta mitt jobb på TV. Så här i efterhand så är jag tacksam att Nanne valde att flytta ner mig på högerbacken för det var den positionen jag hamnade på när jag återvände till Island i Maj 2000. Jag blev nämligen uttagen i årets lag, i den isländska Premier League, två säsonger på raken…som högerback!

Något speciellt som etsat sig fast?

– Atmosfären i omklädningsrummet. Vi hade en blandning av äldre erfarna spelare tillsammans med många unga spelare som kom upp från klubbens ungdomslag. Det är självklart att diskussioner alltid var mycket intressanta och roliga oavsett vilket ämne vi än diskuterade. Tänk dig själv när  Sven Andersson pratar politik med en ung Rade Prica eller Peter Wibrån och Erik Edman diskutera den senaste trenden inom herrmode J Även om alla hade olika syner på livet hade vi alla ett gemensamt mål och det var att vinna fotbollsmatcher. Sammanhållningen var fantastisk och det har varit roligt att så många av mina gamla lagkamrater varit och besökt mig på Island efter karriärens slut.

Följer du klubben något idag?

– Självklart följer jag HIF speciellt de isländska spelare som har spelat med klubben tidigare. Jag följde också mina före detta lagkamrater och är glad att se att många av dem har en bra fotbollskrämare efter HIF som tex Mattias Jonsson, Rade Prica, Mattias Lindström, Andreas Jakobsson, Arild Stavrum, Marcus Lantz, Erik Edman, Christoffer Andersson och många fler

Vad har Hilmar Björnsson för planer i framtiden?

– Jag planerar att fortsätta arbeta med TV och spendera tid med min familj och vänner. Jag försöker också lägga så mycket tid på golfbanan som möjligt och jag hoppas att vi kommer att besöka Helsingborgs vackra stad inom en snar framtid. HIF kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta.

Vi tackar Hilmar för pratstunden och önskar honom lycka till framöver och hoppas få se honom på Olympia inom en snar framtid

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*