Göteborg-HIF ”Delad pott – HIF lämnar jumboplatsen”

200715 Helsingborgs Assad Al Hamlawi jublar efter sitt 1-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

HIF följde upp den fina segern, mot AIK, men att plocka poäng i bortamötet med IFK Göteborg. Men det satt långt inne…

Ett Helsingborgs IF på uppgång mötte ett IFK Göteborg på nedåtgående trend denna Onsdagskväll. Inga överraskningar erbjöds i startelvan utan samma startelva mot AIK fick chansen igen mot IFK.

IFK Göteborgs inledde starkt i den första halvleken och deras mittfält utmanövrerade HIF:S dito i Armin Gigovic och Mix Diskerud under första 45. Al-Hassan Yusuf och Tobias Sana ställde flera gånger om och fick Helsingborgs IF kollektiva försvarsblock att flytta sig flera gånger om. Det etablerade försvarsspelet som de flesta såg mot AIK blev därför inte alls lika påtagligt. Efter 10 minuter skar Sargon Abraham igenom en av av HIF:s försvarsdelar och likt en varm kniv genom smör gav han en perfekt djupledspass till Georgiern Giorgio Kharaishvili som först sprang förbi Anders Lindegaard innan han sedan tryckte upp 1-0 i HIF:s mål bakom en Ravy Tsouka som förgäves försökt nicka bort avslutet. Nog hade Tsouka kunnat göra ett bättre jobb i att försöka avfärda skottet från Kharashvili.

IFK hade mycket boll, och var också det bättre laget även om HIF ibland fick sina möjligheter, som i den 30:e minuten när en hårt inskruvad hörna nådde en utspringande Rasmus Jönsson på hjässan, en nick som förvisso var hård men som också gick rätt på Giannis Anestis, IFK:s burväktare för kvällen som också tippade över bollen till en ny hörna.

IFK fortsatte dominera på mitten genom Al-Hassan Yusuf och Tobias Sana och lyckades än en gång återerövra boll på HIF:s planhalva i den 38:e minuten, en återerövring som ledde fram till spetsen i IFK:s Mittfälts-triangel i form av Patrik Karlsson-Lagemyr som tåade bollen vidare till Sargon Abraham framför mål som avslutade tätt ovanför, turligt för HIF:s del då Abraham utan tvekan i alla fall skulle träffat mål.

I ett försök att slå tillbaka mot IFK Göteborgs Mittfältsdominans slängde Tränare Olof Mellberg in Brandur Hendriksson istället för Rasmus Jönsson. Bytet fick resultat och man lyckades till viss del få en ökad presens på mittbanan samtidigt som Hendrikssons Passningsfot ibland fick tala. Även om det blev bättre i planens centrala delar betydde detta inte att IFK fortsatte att hitta fram till sina chanser genom mitten, till exempel när Tsouka gick in med lite för lite eftertänksamhet och missade passningen fram till Al-Hassan Yusuf som tvingade Anders Lindegaard att parara avslutet till en hörna i 52:e minuten.

200715 Helsingborgs Mix Diskerud får gult kort av domare Andreas Ekberg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

En ökad vilja att gå fram i HIF ledde till att IFK ibland kunde ställa om till skott utifrån, men de flesta avsluten var av svag kvalitet av Kharaishvili och hans kumpaner. Istället skulle de farligaste chanserna för Blåvitt komma efter misstag i HIF:s försvarslinje, till exempel när Ravy Tsouka gav bollen till Kharaishvili som efter en snygg skarv av Sargon Abraham gav chansen till Al-Hassan Yusuf som sköt klockrent i Anders Lindegaards Högra stolpe, en stolpe som var så snäll att den dessutom lät bollen gå i retur till Anders Lindegaards varma farm.

Men det var i den 91:e den stora chansen skulle komma för HIF. En omställning ledde fram till Adam Eriksson som med sitt uppspel fram till inbytte Assad Al-Hamlawi touchade på en olycklig Yusuf och gav samma Al-Hamlawi och lugn som en filbunke rullade han in 1-1 förbi Giannis Anestis. Men HIF fick också en sista chans att också sätta 2-1 bara dryga minuten senare då Timossis inlägg hittade Noel Mbos panna, en nick som flög tätt utanför. Istället slutade tillställningen på Gamla Ullevi 1-1.

200715 Helsingborgs Anthony van den Hurk och IFK Göteborgs August Erlingmark under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

Matchbetyg

Anders Lindegaard: 3. Kanske HIF:s bäste spelare, lugn och gjorde flera bra räddningar.

Anders Randrup: 3. Har revanscherat sig rejält från sina svaga insatser i början på säsongen. Bra uppspel.

Ravy Tsouka: 1. Underkänd. Gjorde flera felpass under matchen och satte sina lagkamrater i flera farliga situationer.

Martin Olsson: 3. Som vanligt stabil. Visar hur enormt viktig han är i luftrummet idag igen.

Adam Eriksson: 2.  Stabil i Defensiven. Som vanligt styltig i offensiven, På väg mot en trea.

Mix Diskerud: 2: Tyvärr var det Centrala mittfältet HIF:s svagaste lagdel idag. Mix kan bättre.

Armin Gigovic: 2. Tyvärr gjorde Gigovic en av sina sämre insatser för året. Valpig och tappade boll.

Max Svensson: 2. Hände för lite idag när Max fick Bollen.

Alex Timossi: 2. Han vill mycket, den gode Alex. Ibland tappade han lite för mycket boll, men han visar återigen att han är viktig för HIF offensivt.

Rasmus Jönsson: 1. Involverad i mycket i första halvlek. Springer och ger utan att det händer något. Tyvärr håller det dock inte.

Anthony Van Den Hurk: 2. Visar igen vad som händer när han inte får bollen och involveras. Ingenting. Dock inte hans fel.

 

Inbyttna:

Filip Sjöberg: 2. Gav inte den positiva injektion som förväntades när han kom in. Hade vunnit mycket boll om Domare Ekberg hållt en högre nivå idag.

Brandur Hendriksson: 3. Han är svår att betygsätta Brandur, gav en positiv injektion när han kom in men gjorde också en del misstag, jag känner mig snäll idag.

Noel Mbo, Assad Al-Hamlawi och Mohammed Abubakari: Spelade för kort tid för betyg.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*