Gör om fotbollsgalan – premiera allsvenska spelare!

Det är dags att göra om fotbollsgalan och premiera de spelare som vi får följa i allsvenskan istället för att ösa alla priser över proffsen! Årets forward i allsvenskan heter inte Zlatan Ibrahimovic utan Waris Majeed. Och kampen om vem som är årets målvakt i allsvenskan ska stå mellan Ivan Turina och Pär Hansson.

Pär Hansson – en allsvensk målvakt!

 

Jag tycker att de ansvariga för fotbollsgalan ska tänka om. Att jämföra äpplen och päron har aldrig varit särskilt smart men det är precis vad de gör som fördelar priserna.

En svensk fotbollsgala bör i första hand belöna de spelare som vi supportrar följer vecka ut och vecka in under säsongen.

Då får vi och spelarna ett kvitto på vilka av dem i våra respektive favoritlag som varit bäst.

Om man sedan vill ha särskilda klasser för proffsen och landslaget så må det vara hänt. Grundprincipen bör emellertid vara att spelarna i allsvenskan ska hyllas för gjorda insatser. Det är ju i första hand den svenska publiken som betalar kalaset.

Av de sju spelare som fick de tyngsta priserna så spelar Årets Målvakt, Andreas Isaksson i Kasimpasa – en klubb som jag tror de flesta av oss svenska fotbollsvänner aldrig hört talas om och än mindre sett. Men han fick naturligtvis priset för sitt spel i landslaget.

Han konkurrerade med Pär Hansson, FF:s Johan Dahlin och Köpenhamns Johan Wiland.  Bort även med Dahlin och Wiland. Ivan Turina i AIK hade varit en lämpligare kandidat.

Årets back, Olof Mellberg hör hemma i spanska Villareal. Han konkurrerade med två allsvenska spelare och Jonas Olsson från West Bromwich.

De enda två allsvenska spelare i sällskapet som belönades var Årets spelare, Waris Majeed och årets nykomling Oscar Lewicki, Häcken.  Oscar hade bland annat konkurrens av HIF:s Loret Sadiku. Jag hade kunnat tänka mig att även Jere Uronen hade förtjänat vara med i den konkurrensen och säkert ytterligare några allsvenska lirare.

Det här är en utveckling som pågått sedan galan föddes. Proffsen lirar i en klass för sig och det stämmer ju visserligen, men på en svensk fotbollsgala vill jag att de som spelar i allsvenskan ska få sin belöning för att de tjusat oss under ett helt spelår.

Sedan kan man ha åsikter om galan i sig och om TV4s sändningar, men det är en helt annan sak. De som klagar på att sändningen avbryts av reklam glömmer bort att all kommersiell TV finansieras med reklamintäkter. Det är något man får leva med.

Möjligen skulle man kunna dra parallellen att svensk fotboll finansieras till stor del av publikintäkter OCH reklamintäkter. Utan sponsorerna skulle allsvenskan vara många profiler fattigare. Gilla läget!

 

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*