Gefle…så här långt!

Vi behövde full pott på de resterande sju. Tyvärr så såg Falkenberg till att spräcka den möjligheten redan i match 2. Men med Örgrytes hjälp lever HIFs kvaldröm fortfarande och på måndag är det bottenlaget Gefle som skall fällas i den fortsatta jakten. Match 3 av 7 är ett faktum!

Att Gefle är Superettans största besvikelse, så här långt, är ju knappast ett understatement. Laget hamnade, visserligen, näst sist i Allsvenskan 2016 men sett till det material man fogade över vid säsongsstarten så vågade jag faktisk mig på att tippa laget som vinnare av Superettan. Men ack så fel man kan ha! Istället för en jakt på en snabb återkomst slåss klubben, med näbbar och klor, för att klara sig kvar i Superettan. Och detta både på och vid sidan om planen.

För, precis som så många andra föreningar, så har Gefle levt i en för stor kostym under några säsonger och i våras, när man presenterade sitt årsbokslut, var krisen ett faktum. Gefle hade tappat 15 miljoner sen man åkte ur allsvenskan. Man hade förlorat publik, centrala fotbollspengar, tv-pengar etc. Ekonomiskt så betydde det ett jättetapp för föreningen som hade en omsättning på totalt 34 miljoner förra säsongen. Det egna kapitalet låg på minus 1,5 miljoner kronor. Gefle behöver alltså få in två miljoner kronor innan årets slut för att klara elitlicensen. För att klara den omedelbara krisen sålde man Johan Oremo, till Halmstad, och startade samtidigt en Swish-kampanj (där en anonym part dubblar alla insättningar) för att minska fallet. Nu verkar det som att klubben ändå skall klara att få rätsida på ekonomin…om än tillfälligt!

Spelartappen blev tunga efter degraderingen. Nyckelspelare som Johan Bertilsson, Simon Skrabb, Dioh Williams och målvakten Andreas Andersson lämnade laget. Gefle värvade ändå välmeriterade namn under vintern, bland annat kom René Makondele tillbaka från BK Häcken. Säsongen i Superettan 2017 inledde Gefle med endast en vinst på tio matcher, och det ledde till att tränare Thomas Andersson fick sparken och ersattes av Poya Asbaghi som tidigare representerat Dalkurd. Trots det ekonomiska stålbadet verkar Asbaghi fått en del pengar att röra sig med för det har sannerligen inte stått still i truppen.

Först lånades Anton Kralj från Malmö FF och sedan Juan Diego Gutiérrez från danska Vejle. Yassin Housni värvades in från Haninge. Sedan passade man på att låna Diego Montiel från Sirius. Igor Zhurakovskyi kom till Gefle ända från Ukrainska Olimpik Donetsk.

När Gefles supportar som bäst försökte stava sig igenom alla nya namn var det dags att ta sig an ett till – det riktiga klippet!  Anfallaren Bajram Ajeti från Lilleström. Norrmannen presenterade sig direkt med ett mål i sin allra första match i Gefletröjan och så har det fortsatt. Hittills har det blivit åtta mål (på åtta matcher) för 28-åringen som verkar bli precis den injektion som Gefle behöver för att klara sig kvar i näst högsta serien.

Numera hittar vi laget på 12:e plats dvs precis ovanför kvalstrecket på samma poäng som Norrby nedanför. Med andra ord så är det ett lag som är i stort behov av poäng för att säkra kontraktet. Ett stort avbräck, för Gefle, är att två av lagets kuggar, Diego Montiel och, superettans passningskung, Piotr Johansson, är avstängda mot HIF. Bortalaget kan däremot, sånär som på ev skadade spelare, mönstra fullt lag. Alltså en klar fördel redan där. Sen spelas matchen visserligen på konstgräs och, historiskt sett, har inte HIF haft någon större framgång på Gavlevallen. 2015 blev det förlust (2-1). 2016 delade man pott (1-1) – ett resultat som jag tyvärr tror blir rätt gångbart även imorgon med tanke på vad som står på spel. 1-1 blev ju också slutresultatet när lagen möttes på Olympia, i våras, efter att Gefle stått för såväl ledningsmål som kvittering (självmål).

Matchen börjar klockan 19.00 och sänds på TV4 Sport

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*