Gästinlägg: En djupgående analys…

Kristofer Husbjörk är en trogen HIF-supporter med förkärlek för analyser och spelsystem. Nedan kan du läsa om hur han ser på vår match mot Gais. Spelupplägg, olika situationer och, inte minst, vad kan göras bättre i framtiden. Välkommen till en analytikers värld…

Matchen mot Gais måste delas in i två faser – en före straffen och en efter. Före straffen så ser det riktigt bra ut. Framsteg har gjorts, om det är tillfälligt eller ej törs jag inte svara på, men här nedan försöker jag göra en liten analys av det hela. Detta är en blanding av lite taktik samt mina förslag på hur man kan göra istället.

I uppspelsfasen från målvakt har HIF enligt mig använt sig av fel taktik (både före och under Pär). Man kör långa utsparkar på Oke och en andra anfallare. Detta har fungerat sådär, Oke är huvudstark men han möter också deras mittbackar. Den andre anfallaren har ställvis varit Jesper Lange han är inte jättehuvudstark men vann ändå ett par dueller tack vare sin ettrighet. Under senare tid har man haft både Max, Timossi och Darijan som alternerat som anfallspartner/10:a och för att vara ärlig så är inte någon av dessa någon vidare huvudspelare. Speciellt inte om man jämför med motståndarnas backlinje.

Bild 1: Uppspelsfas från Pär, titta placeringen på Edwin (markerad med E) Oke (markerad med O) och Darijan (markerad med D). De spelare, i offensiv väg, som är starkast på huvudet i HIF är Oke och Edwin och jag undrar varför man inte nyttjar detta. Antingen genom att sätta Edwin på en kant i uppspelsfasen och köra uppspelen på honom, likt man gjorde med Lindström, eller så flyttar man upp Edwin på anfallet och flyttar ner Darijan på Edwins plats, i uppspelsfasen. Om man vill ha folk lite närmare anfallarna så kan man flytta in båda yttermittältarna så att de står närmare där bollen kommer vid en vunnen närkamp. Vid förlorad närkamp, alternativt om bollen går mot eget mål så finns Johan och Darijan på bra avstånd från bollen.

C:\Users\khusb\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Uppspel_Bild_1_Placering.jpg

Bild 1: Uppställning efter utspel av Pär. Bild tagen från Cmores sändning.

Man kan tro att det inte finns tid till detta, men det blir avblåst för offside efter ca 01.45 och spelet sätts igång ca 02.10, det vill säga att det är nästan 30 sekunder tills att bollen slås upp av Pär.

Personligen är jag förtjust i att spela sig ur situationerna och att ge sig själv möjligheten att kunna spela sig ur. Att göra det så enkelt som möjligt för sig. I nästa situation kommer bollen sakta studsande mot Pär, redan här kan Darijan (här gör jag antagandet att Darijan är vänd mot Pär och ser händelsen) och Edwin göra ett positionsbyte, att Darijan kommer ner och Edwin går upp. Lite senare i denna sekvens hamnar Adam i lite tidsnöd, passar ut på Abdu som blir av med bollen och den går till inkast (vunnet inkast denna gång), men tänk detta scenario; Darijan står på Edwins plats och är beredd på att få bollen vid fötterna och har redan tittat omkring sig och vet vad han ska göra med den om han får den, alternativt att Edwin står där uppe bredvid Oke och Adam har lite mer att sikta på och då kan skicka upp bollen direkt till Edwin/Oke (bild 2).

Bild 2: Positionsbyte på Edwin och Darijan hade varit utmärkt här. Bild tagen från Cmores sändning.

 

En annan anmärkning

I nästa situation (Bild 3) är HIF-spelarna ganska långt ifrån bollen (som är vid Timossis fötter), om Landgren tar några snabbare kliv upp samt att antingen Darijan och/eller Johan Persson kommer upp tidigare och kan möta bollen och skapa en triangel så blir det lättare för Timossi att spela loss bollen som kan efter detta gå vidare till t.ex. andra kanten (de som är uppmärksamma kanske ser att det finns en triangel i denna sekvens men i denna sekvens har Timossi tagit emot bollen och börjat springa uppåt i banan). Istället kommer Johan Persson (Bild 4) några sekunder senare uppåt och möter bollen och får den på fötterna, men se hur han är vänd i förhållandet till spelet, kanske att han kan få syn på Landgren, men Landgren har en spelare relativt nära, samt att spelaren mellan Landgren och Edwin kan gå över på Landgren och hjälpa till i detta fall. Darijan är helt borttäckt och Edwin är i en död vinkel. Hade Johan kunnat få bollen lite tidigare då han hade huvudet mer mot deras mål hade han kunnat lägga den till Edwin som snabbt hade kunnat lägga ut den på vänsterkanten där någon av vänsterspringarna hade kunnat ta över anfallet.

Gör man detta i ett någorlunda tempo så kan man slå ut 8 spelare från motståndarlaget (hade man flyttat över till andra kanten så hade ju deras spelare också följt med, men det finns alltid några som inte kommer att komma med, då har man en Abdu i ett 1 mot 1-läge istället för att komma 1 mot 2, se bild 7 längre ner). Kan denne (Abdu) slå ett snabbt inlägg så blir deras spelare ännu mer desorienterade och vet inte riktigt hur de ska löpa, är vår anfallare med på detta så springer de mot mål för ett tidigt inlägg och det kan skapas en het målchans (jag skulle gärna visa detta i en liten sekvens men har inte riktigt kunskapen att göra en film av det, än).

Istället så ser GAIS:s spelare att Johan är på väg att få bollen (bild 4) men den är inte riktigt under kontroll och kommer att pressa bort bollen av honom.

Bild 3: Timossi får inte riktigt det understöd han behöver, spelarna kom först in efter att Timossi hade vänt sig om och börjat springa mot motståndarnas mål. Bild tagen från Cmores sändning.

Bild 4: Johan Persson går upp och möter bollen, GAIS:s spelare attackerar fort och bollen går ut. Bild tagen från Cmores sändning.

Detta är fram till straffen, överlag tycker jag att jag ser saker som ser mycket bättre ut nu än de gjort de tidigare matcherna men det finns fortfarande förbättringspotential.

Försvarsmässigt så ser det riktigt fint ut, GAIS spelar sig inte igenom HIF:s lagdelar utan måste köra antingen krossbollar som inte lyckas särskilt ofta eller chansbollar mot deras anfallare. Mycket bra utfört! De gånger Darijan har varit kvar lite längre upp så har Oke täckt upp för honom, vilket är tecken på bra spelförståelse av Oke!

Något som är riktigt bra med uppställningen är att laget är samlat på den sida där bollen befinner sig, vilket också var en bidragande orsak till att vi gjorde det så svårt för motståndarna 2011, skall GAIS attackera så måste man antingen slå en kross, i princip utan någon fart, ut mot sin högerkant eller vända genom att passa hem och sedan slå ut den på kanten, vilket tar en del tid och man får lite mer tid på att vända på spelet. Detta visas i bild 5 och 6. I bild 6 har Edwin gått ner lite bakom deras mittfältare för att täcka upp ifall någon boll skulle spelas in där, väldigt bra gjort då det finns risk för att mellanrummet kan bli stort där.

Bild 5: Uppställning vid försvar. Bild tagen från Cmores sändning.

Det man väljer att göra i detta fall är att skicka en chansboll som Peter ganska enkelt avväpnar.

Bild 6: Edwin har gått ner mellan mittfält och backlinje för att kunna vara med och städa ifall någon boll skulle träs in här. Bild tagen från Cmores sändning.

Efter straffen.

I denna sekvens (bild 7) så är där ett stort gap i mitten, Darijan opererar visserligen mellan mittfältare och backar men enligt mig hade han kunnat vara lite snabbare in i den yta som lämnas fri av motståndarna. Denna situation löser visserligen Adam väldigt bra med ett väggspel, men generellt så saknar jag att den offensiva mittfältaren, vare sig det kommer att vara Darijan eller Max, att denne rör sig i den fria ytan närmast boll.

Det finns även en fri bortre yta som en annan spelare hade kunnat ockupera, t.ex. Landgren så att Timossi glöms bort och denne kan få ner yta och tid om bollen kommer dit via passningar. För övrigt har det gått väldigt fort att byta kant i denna sekvens, hade Adam lagt ner bollen fortare mot Abdu så kan man se hur fri han hade kunnat bli i den första cirkeln (om han väljer att dribbla inåt). Som man kan se är de rödmarkerade försvararna fokuserade på boll och har inte så mycket koll på Oke, kommer det ett snabbt inlägg från Abdu så kan Oke smyga in bakom mittback med röd ring.

Bild 7: De stora gapen samt backarnas blickar. Bild tagen från Cmores sändning.

Angående att smyga in mellan lagdelar (bild 8), i denna sekvens är det ganska långt mellan den offensive mittfältaren och bollhållaren, detta löser sig genom att Johan spelar ut den fint på kanten, Johan är en bra mittfältare, men vad händer om han blir borta ett litet tag? Kommer de andra kunna slå dessa passningarna?

Enligt mig bör man ta ner Darijan där så att han kan få operera i dessa ytor om man vill spela runt bollen och behålla den inom laget.

Bild 8: Här finns det inga offensiva spelare som går ner för att möta en passning. Bild tagen från Cmores sändning.

I bild 9 kan man se hur Adam får bollen relativt fri och väldigt mycket tid på sig utan att ha några vettiga passningsalternativ, vad gör han och vad bör han göra? Han slår in ett tidigt inlägg, precis som han ska! Bra där, den enda smolken i bägaren är att varken Oke eller Abdu verkar vara särskilt medvetna om detta och tar inte riktigt löpningarna som om det skulle kunna komma ett inlägg utan lunkar mest mot straffområdet.

Vi har haft massvis med sådana lägen i tidigare matcher med framför allt Christensen som stannar upp spelet med finter och gör att inläggen som kommer in måste vara väldigt precisa, kommer inläggen direkt istället och dessutom fort så är inte precisionen jätteviktig utan man kan slå den ungefärlig, springer Anfallarna mot bollen så hänger försvararna på och de kan också få bollen på sig.

Efter ett tag kanske motståndarbackarna lär sig att det kommer tidiga inlägg från kanterna, bra för då börjar de backa hem lite tidigare med backarna och det öppnar upp sig en yta mellan backarna och mittfältet, där en Darijan eller Max kan komma in och operera med ännu mer tid för att dels kunna lägga en passning och dels kunna avfyra ett skott.

Bild 9: Bra spel av HIF som gör att Adam Eriksson är i en riktigt bra position för att slå ett tidigt inlägg, vilket han också gör! Bild tagen från Cmores sändning.

Någon minut senare kommer Darijan ner och möter bollen (bild 10), fantastiskt bra! Titta dock på våra andra två innermittfältare, där båda två är nere och det blir en linje, detta upptäcker dock Edwin, men vad gör han? Jo han springer upp och ställer sig på Darijans plats, långt ifrån ett enkelt uppspel (bild 11, jämför Edwins utgångsposition med Darijans från bild 8).

Bild 10: Darijan kommer ner och hämtar boll på ett riktigt bra sätt, men varför har ingen av de övriga mittfältarna upptäckt detta? Bild tagen från Cmores sändning

Bild 11: Edwin som offensiv mittfältare har rört sig lite för högt upp, kan någon slå bollen förbi två av motståndarnas linjer (anfall och mittfält)? Bild tagen från Cmores sändning.

I nästa sekvens som jag tar upp har bollen gått från Adam på vänsterkanten till Timossi på högerkanten som på ett snöre, startade 41:47 och bollen är nästan ute 41:53 (bild 11). Tittar man på deras högerback (nr 2) så ser man att han har huvudet vänt mot Timossi, vilket han har ganska länge, detta ger ett läge för Abdu (Abdu är precis utanför bild) som är helt utanför dennes synfält tid att kunna vandra in bakom hans rygg och vara beredd på ett snabbt inlägg, detta kommer dock inte, vilket såklart inte är Timossis fel då det sett ut sådär hela säsongen.

Bild 12: HIF har på ett väldigt bra sätt spelat loss bollen till sin högerkant, notera hur Oke är beredd att ta löpningen in i deras straffområde, samt deras nr 2 (makerad i svart) som inte har någon koll på Abdu. Bild tagen från Cmores sändning.

HIF väljer istället att spela runt bollen varpå den kommer till Landgren (bild 13 visar hur han lägga passningen och bild 14 visar att han faktiskt tittar upp och ser honom, bilden är kanske aningen suddig, ber om ursäkt för det), som tittar upp, ser Adam, men istället för att hålla igång spelet snabbt väljer att spela hem till det säkrare alternativet Johan Persson, en meter ifrån honom.

Bild 13: Var Landgrens passning bör gå istället för en tvåmeterspassning till Johan. Bild tagen från Cmores sändning.

Bild 14: Inzoomad bild där Landgren faktiskt gör det riktigt bra som tittar upp. Bild tagen från Cmores sändning.

I andra halvlek börjar man att ignorera ytorna i mitten igen och ingen mittfältare tar upp dessa, Johan Persson har precis varit involverad i inkastet, men som man kan se på Bild 15 så är det ett hav av yta där det inte finns någon HIF-spelare. Taktiken kan väl inte vara att endast köra på inlägg, speciellt när man är en man mer?

Bild 15: Ett hav av yta men inga spelare på plats. Bild tagen från Cmores sändning.

Nu börjar det närma sig slutet, GAIS:arna är antagligen ganska slutkörda och pressar inte särskilt mycket, och då blir det, för mig, ännu konstigare att man ställer upp enligt bild 16 nedan. Adam på vänsterkanten håller bredden riktigt bra, men Timossi på högerkanten börjar först gå ut på kanten endast efter att Peter viker av mot andra kanten och slår bollen till vänster. Hade Timossi gått längre ut på kanten hade antingen hans back följt med och på så sätt hade han skapat yta åt Oke eller Darijan. Hade backen stannat så får Timossi all tid i världen på att vända upp och utmana, vilket inte är önskvärt för försvarana då Timossi besitter en enorm snabbhet.

Bild 16: Varför finns där bara en spelare inom markerat område? Det kommer bli ganska svårt att spela sig ur denna situation. Bild tagen från Cmores sändning.

Efter någon minut får Timossi bollen och kan utmana sin back, som han, med lite tur kommer förbi och genast händer det saker, en till av deras spelare är borta ur bilder och man är i numerärt överläge, se bild 17. Vips så är man 3 mot 2, väldigt bra gjort!

Bild 17: Övertag mot motståndana tack vare att yttern slagit sin gubbe. Bild tagen från Cmores sändning.

Slutkläm

Jag har försökt att visa med hjälp av lite bilder och ord hur jag tycker och tänker att man borde ställa upp. Jag tycker att man har förbättrat tempot i denna match och att man mest hade otur att inte mål kom då man skapade väldigt mycket. Lägena har varit helt ok. Försvaret (även om det inte sattes på några större prov) var riktigt bra, Peter spelar riktigt bra, läser spelet föredömligt! Även Johan är väldigt viktig med sina löpningar och sitt presspel, jag hoppas att de andra spelarna kan ta efter honom!

I offensiven så finns det klart förbättringspotential, man kan öka bolltempot och ha färre tillslag på bollen, jag skulle rekommendera att man tittade lite på spansk fotboll här, kanske till och med ta in en spansk tränare i ungdomslagen så att man lär sig olika tekniker, dels i att ta emot en boll och dels rörelsemönster utan boll, detta verkar inte vara så intränat antingen bland spelarna eller bland coacherna.

Lite om mig

Jag heter Kristofer Husbjörk är 28 år, har bott i Helsingborg större delen av mitt liv men har varit lite på vift i Sverige på senare tid. Förutom HIF så tycker jag om spansk fotboll.

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Hej Kristofer,
    Tack för en bra analys. Jag tycker också som du säger att det blivit mycket bättre. Det jag upplever som begränsande i HIF´s anfallsspel är att då motståndet är svagt har mittfältet en tendens att trycka upp för mycket och anfallet med 4 man blir stillastående och betraktande. I början av matcherna när positionerna hålls bättre är rörelsen betydligt bättre på topp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*