Från presskonferensen efter HIF – Levante

Åge Hareide
Foto: Bjarki Tordarsson

I många av de tidigare matcherna har man kunnat lämna planen, utan poäng, men med ryggen rak över att man kunnat mäta sig med europeiska topplag från några av de främsta ligorna, idag får man nöja sig med att ha agerat statister när Levante visade upp varför man är ligafyra i Spanien….

….ändå har man en känsla av att laget gick på halvfart, de var så avslappnade och lugna i sitt spel, ändå lyckas de att komma till läge och efter läge och skapar framförallt mål. Det är något av de första som de spanska journalisterna frågar Levante tränaren om, men han svarade:

“Det kanske såg väldigt lätt ut för oss idag men Helsingborg gjorde det väldigt svårt för oss, det var väldigt kämpigt för oss men tack vare den rutin och de meriter man har inom laget så går vi vinnande ur denna matchen”

De fortsatte med att prata om att man haft en fördel av att vara i matchspel, någonting som inte Helsingborgs IF har varit de sista veckorna, de har haft ett speluppehåll på tre veckor. Men samtidigt vill tränaren inte ta bort prestationen från sina egna spelare. Som tabellen ser ut nu kommer Hannover och Levante gå vidare till slutspel i Europa League och om så är fallet kommer det givetvis att firas inom laget, men nu måste fokus ligga på att förbereda sig för matchen mot FC Barcelona på söndag.

Åge kommer in och han ställs direkt en fråga om de vågade tro på sina chanser att klara av avancemang, det är någonting man alltid måste tro på menar norrmannen, så länge där finns en chans så måste man våga tro på det. Han påtalar att de sista veckorna har påverkat laget en del, dels gick luften ur många av spelarna efter Hannover matchen men cup matchen mot Höllviken var ingen bra förberedelse för laget. Norska och svenska lag kommer alltid ha svårt att hålla jämna steg i slutet av Europaspelet när vår säsong tar slut i november, det går heller inte att jämföra vårt genrep mot det motståndet som Levante får i La Liga.

“En sak som Norge och Sverige måste ta med sig för att skapa mer rutin för Europaspelet, är att man får matchträna och spela på samma underlag alltid, vi spelar på olika underlag här och det är en stor skillnad på gräs och konstgräs.” 

Han pratar om skadorna som varit under året, det har hämmat laget under hela säsongen och idag ser man att laget tvingas till ett tidigt byte av Christoffer Andersson på grund av detta, det var jobbigt för laget att behöver byta ut en så erfaren spelare. Vad man behöver göra bättre är att träna ordentligt men också att man ser över ligaspelet, kanske vore det bättre med färre lag och tuffare matcher mer ofta för att göra ligan och lagen i landet ännu bättre. Man ser en stor skillnad i Europa säger Åge, det är mer duellspel och domarna släpper mer, vilket ger mera flyt i spelet.

“Det är tråkigt att vi inte hamnar på medaljplats i allsvenskan och kvalificerade oss för Europa nästa säsong, de unga spelarna har fått smak på det nu och de skulle vara väldigt utvecklande för dem att spela där nästa år igen. Nu måste man vinna cupen för att kvalificera sig för europaspel nästa säsong.”

Förberedelserna och mentaliteten i Skandinavien får en liten känga av Åge, när han tog över var inte laget redo för att spela två-tre matcher i veckan, någonting som är viktigt för att klara av att etablera sig och spela bra i Europacupen. Han avslutar sin presskonferens med att påtala längden av säsongen, det är viktigt att man förlänger den svenska säsongen, för att hålla jämna steg och följa med utvecklingen i resten av Europa.

1 kommentar

  1. Eller helt sonika vända på säsongen till höst-vår för finns ingen genväg eller kvickfix för att komma ikapp övriga Europa, nu när vi istället inom svensk fotblol envisas att försämra möjligheterna via konstgräs, vår-höst osv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*