Från ett spel till ett annat…

Gustaf Andersson sadlade om från fotbollen till politiken.

Bläcket på kontraktet hade knappt hunnit torka innan det var dags för Gustaf Andersson att debutera i sitt första Skånederby. Det var på dagen ett år efter attackerna mot World trade center. Alvaro Santos hade gett bortalaget ledningen i matchminut femtiofyra, innan Andersson själv satte tvåan i den nittioandra minuten. Han minns med glädje tillbaka.

Jag gjorde såväl mitt första som sista mål för klubben i derbyn mot Malmö. Dessvärre var väl inte derbyresultaten däremellan så minnesvärda.

Han kom till klubben under en period som framöver mer kom att handla om ekonomi, än om fotboll. Bristen på information från ledningen skapade en oro inom truppen, men när besparingspaketet väl presenterades slöt alla gemensamt upp för att förhindra en konkurs. En insats som, om inte Alvaro Santos hade sålts till FC Köpenhamn, troligtvis ändå inte hade varit tillräcklig. I samband med ett utgående kontrakt och skadebekymmer gick Gustaf och HIF skilda vägar 2007.

 Var det någonsin var aktuellt med spel utomlands?

Det fanns förfrågningar från såväl Norge som Danmark, men det kändes aldrig aktuellt.

Intresset för politik hade väckts året dessförinnan när Peter Danielsson (M) gästade Olympia i samband med en föreläsning. Dörren till politikens värld hade öppnats, men efter en kort sejour i skol- och fritidsnämnden, kände han en större samhörighet till folkpartiet i de frågor som låg honom varmast om hjärtat. Övergångar oavsett om det rör sig om politik eller fotboll är ofta kontroversiella i bosmantider, men huvudpersonen själv valde att blicka framåt istället.

Idag jobbar han som utvecklingschef för skolstaden, en sammanslagning av fem kommunala gymnasieskolor i Helsingborg. Idrottsbakgrunden i kombination med en lärarutbildning kommer väl till pass och hans engagemang och brinnande intresse för uppgifterna går inte att ta miste på.

Det är inspirerande att jobba med unga människor och de borde ses mer som en resurs i samhället.

Med över 3000 studenter tillhör Skolstaden en av landets största gymnasieskolor och med sin storlek i kombination med ett nära samarbete med andra kommuner är det enklare att samordna större arrangemang, bättre föreläsare etc.

Inför kommande val har vi haft såväl Lars Ohly, som Tobias Billström och Jan Björklund på besök. Något som knappast hade varit möjligt för en mindre skola.

Besöken på Olympia är fortfarande frekventa i samband med match, även om kontakten med föreningen i övrigt har minskat.

Jag har fortfande kontakt primärt med Lindström, Oscar Berglund och Chrisse, men även en del övriga.

Att Trollhättesonen blivit kvar i Helsingborg känns logiskt när han avslöjar sina tre favoritställen: strandpromenaden, Olympia och city. Desto mer överraskande är det att han, trots sina vänners protester, vidhåller att Nic & the family´s – hej hej skiva, är ett underskattat stycke musik.

Avslutningsvis då, hur går det på onsdag?

HIF vinner med 2-1

Och på söndag?

Jag tror på alliansen såväl i riksdags-, som kommunalvalet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*