Framgångar märks i kassan

Om HIF hade lyckats hålla MFF bakom sig i allsvenskan hade det inneburit en nettointäkt på ca två miljoner till klubben. Så stor är skillnaden i Svenska Fotbollsförbundets bonuspremier. Men å andra sidan hade klubbledningen ju bara budgeterat med en sjätteplats så det blev oväntat tillskott ändå. Den största positiva effekten av årets sportsliga framgång är emellertid ett ökat intresse från sponsorerna.

En seger i lördagens cupfinal spelar ur bonussynpunkt ingen som helst roll. Klubbarna och SvFF delar på nettot och för HIF:s del innebär det en inkomst på några hundra tusen kronor.

-Så illa är det faktiskt när det gäller cupen, konstaterar HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg. I Allsvenskan får man bonus efter placering, men inte i cupen.

Den eventuella vinsten ligger i fortsatt Europacupspel.

– Hur mycket det kan ge är väldigt svårt att säga, konstaterar klubbdirektör Paul Myllenberg. Första omgången i Europaligan ger 90 000 Euro och andra omgången ger 120 000 euro. Om vi vinner cupen går vi in i tredje omgången.

– Hur stort nettot blir hänger till stor del samman med resekostnaderna i samband med bortamatchen. När vi åkte till Georgien senast innebar det att vi gick plus minus noll. Hade vi istället fått match i Moldavien hade vi förmodligen fått behålla ca hälften av de 90 000.

– När vi nu kan slippa de första omgångarna är utsikterna större att tjäna en slant, men hur stor beror på lottningen.

En ekonomisk fördel som finns i att vinna cupen är att HIF då får chansen att ta revansch på Malmö FF. Vinnarna av allsvenskan och cupen möts ju i Supercupen som avgörs någon vecka före allsvenskan drar igång i vår.

–   Om vi vinner cupen så skulle en sådan match kunna bli en kanonstart på säsongen och förhoppningsvis locka en hel del publik, säger Paul Myllenberg.

Säsongen, som just avslutats, innebar en mindre trevlig start, ur ekonomisk synvinkel.

–  Vi förlorade runt tre miljoner på de tre veckorna i mars. Sedan sänkte vi ju biljettpriserna och gjorde om budgeten.

Paul Myllenberg avslöjar att klubbens marknadsavdelning är inne på att fortsätta med lågprisbiljetterna även säsongen 2011.

– Vi har sagt att fotbollen ska vara tillgänglig för alla som vill se HIF. Sedan håller vi dock kvar vid att vissa matcher kostar lite mer. Det gäller storstadslagen och framför allt då derbyt mot MFF. När det gäller Malmö har vi ett samarbete som innebär att vi håller samma biljettpriser i båda derbyna.

Även om säsongen i princip är avslutad så är det ekonomiska utfallet totalt inte riktigt klart.

   – Det ser ut som om vi, tack vare de sportsliga framgångarna, går runt utan att visa röda siffror. Det hade vi förmodligen inte klarat med ett sämre resultat i allsvenskan, konstaterar Paul Myllenberg.

– Nästa år kan det alltså bli betydligt bättre eftersom sponsorerna uppskattat vår insats. Det finns både ett intresse från nya och från gamla att skriva bättre avtal med oss inför 2011.

2 kommentarer

  1. Skulle vara intressant & höra från Myllenberg hur han ser på att vi som troget pröjsar årskort ska bli kompenserade någon gång också: a´la kvalmatcherna till Europacupspel blir inte bara förköpsrätt utan de ingår precis som matcher i den inhemska cupen…

    Jag förstår att man måste locka de mer svårfångade åskådarna med rabatter men får inte den stora delen av flitiga besökare på Olympia också ett slags erkännande mer än bara fina fraser “som tack för stödet att ni köper årskort” kanske lusten faller här också att pröjsa fullt ut…

    Tror detta är fel väg att sänka priserna för förr eller senare måste HIF höja priserna igen och då faller många av de som lockats av lägre priser bort – bättre då att istället som i t.ex. Frankrike inför 3 olika prisklasser: Hög (t.ex. MFF, IFK) – Mellan (t.ex. HBK, TFF) – Låg (t.ex. Gefle) för mot bättre motstånd tror jag folk är villiga att pröjsa mer och har man då sjyssta mellanpriser & riktigt “låga” Lågpriser för det är ju lag som inte lockar många, bör intäktssumman av den totala mängden biljetter bli minst lika bra som nu om inte bättre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*