Framgång är tillfälligt – lojalitet för evigt

 – Var, var ni – när ni var skit?

Sången är kanske mer aktuell idag än någonsin tidigare och riktas främst mot lag som sällan attraherar några större publiksiffror. Undantaget är förstås när det börjar bli dags att skörda framgångar – När de tidigare har lyst med sin frånvaro, kan de inte längre hålla sig borta. Och plötsligt dyker de upp från alla håll och kanter.Gratis är som bekant godast.

Publiksiffrorna vänder neråt redan år 2007. 

IFK Göteborg tog hem guldet knappt före Kalmar FF. Men även om tillströmningen till de allsvenska arenorna var fortsatt god under år 2007, så hade nedgången börjat. Säsongen därpå minskade samtliga (av våra studerade lag) i åskådarantal. Och värst av alla var mästarna själva, med en nedgång på hela 39% .

Vi skymtar en viss återhämtning under 2009. Undantaget Helsingborg, som ovanligt nog noterar ett hemmasnitt under 10000 personer. Medan Malmö och Göteborg drar nytta av sina nya arenor.

En tidig säsongsstart med såväl kyla, som ett stort antal bedrövliga planer, gjorde att publiken höll sig borta under stora delar av 2010. Kampen om guldet stod mellan Helsingborg & Malmö och föga överraskande var det just dessa båda, som lyckades att höja sina publiksnitt under året. 

Men det finns fler faktorer som bidragit till publikminskningen. Exempelvis har antalet derbymatcher (i Stockholm, Göteborg och Skåne) minskat – och hypen som vi upplevde i mitten på 2000-talet – har avstannat. Konstigt nog tycks problemen med inkastade föremål bestå, vilket har gjort att flera matcher har fått avbrytas. En direkt effekt av förbundets införande av strängare regler och lägre acceptansnivå.

LAG 2011 2010 2009 2008 2007 5-årssnitt
AIK 13278 11925 17436 15535 20465 15728
Malmö FF 13885 15194 14815 11182 13364 13688
IFK Göteborg 11690 10489 13813 9632 15798 12284
Helsingborgs IF 10672 10543 9470 10497 12000 10636
IF Elfsborg 10024 8423 9719 9513 11687 9873

(Siffrorna anger publiksnitt hemma. Seriesegrare respektive år i fetstil – Kalmar 2008 exkluderade.) 

En intressant iaktagelse är – om vi för en stund betraktar den högra spalten, som motsvarar ett hemmasnitt för perioden 2007–2011. AIK ligger i skrivande stund 2450 personer under sitt eget snitt, men i övrigt så ligger samtliga klubbar någorlunda rätt. Är det här någonstans som publiksiffrorna kommer att ligga framöver?

Vänder det nu igen? Samtliga lag, undantaget Malmö, visar en ökning i antal åskådare så här långt under 2011. Malmös minskning förklaras enklast genom att de inte är inblandade i årets guldstrid – I sådant fall hade vi troligtivs ej fått se en nedgång i antalet åskådare. Men hur blir vi fler? “Svenska fotbollssupportrar är världens bästa, i vart fall om man tar i beaktande till vad de betalar för sin produkt“, sade Torbjörn Andersson, historiker och lektor i idrottsvetenskap, i samband med en föreläsning i Helsingborg nyligen. Han har onekligen en poäng, men det tål att pepekas att dessa supportrar också har ett stort ansvar när det gäller att upprätthålla intresset för allsvenskan.

Det finns idag en växande skara föräldrar som ej vågar ta med sina barn på fotboll, då de är oroliga för att de skall råka ut för något obehag. Att vissa städer, periodvis inför matcher ser ut som rena krigszoner – med överdriven polisbevakning – spär på myten om att det är farligt att besöka nationella fotbollsmatcher. Det är tydligt att om intresset för allsvenskan skall kunna fortleva – så måste en hel del saker förändras – och det kräver att vi alla tar vårt ansvar.

Slutligen så kan jag inte annat än att småle åt paniken – som kommer att utspela sig på ticnet 2011-09-19 – hos en del….

Vi har valt att studera åskådarutvecklingen för de fem lag som uppvisar bäst publiksiffror hittills i år. De är även, med undantag av något enstaka år, de föreningar som stadigt legat i topp i publikligan sedan år 2007. (Även Hammarby och Djurgården har i perioden gästspelat på topp-5.)

6 kommentarer

 1. Intressant statistik. Några funderingar dock:
  Antalet derbymatcher har väl inte minskat? I Skåne MFF, HIF, TFF, i GBG IFK, GAIS, Häcken i Sthlm AIK, DIF, Assyriska (i.o.f.s. Södertälje men mycket närmare än TFF-HIF)
  Hur mycket publik tappades p.g.a. att Allsvenskan började mitt i svinkalla vintern förra året och det tappet kan mycket väl hålla i sig några år med tanke på att jag tror att det gav folk andra prioriteringar.
  Hur stor andel av en klubbs inkomster är biljettintäkter? Hur mycket utslag gav det på publiksiffrorna när HIF temporärt sänkte biljettpriserna. Hur stor effekt har det gett för klubbar att få nya arenor? Hur har biljettprisutvecklingen sett ut i förhållande till publiksiffrorna?
  Givetvis finns det en massa andra parametrar som drar bort folk, men personligen tycker jag biljettpriserna är åt h-e för höga. 260:- för en taskig sittplats på HIF-HBK på Olympia eller jag tror det var 300:- för att se TFF-HIF på en arena som hade passat i div tre.

 2. Fick för mig att BoIS åkte ur i denna, men det var faktiskt tidigare. Hammarby har dock försvunnit och även ÖIS (?) Håller med dig fullständigt gällande prissättningen – citatet i texten pekar också på detta.

 3. När HIF sänkte biljettpriserna så gav det enligt dom själva önskad effekt (enligt Myllenberg ngn gång i våras): det befarade tappet blev nästan lika mycket som tillskottet av folk men det mest intressanta är hur det påverkade den planerade budgeten vad gällde biljettintäkter? Minns att det inte gick att hitta direkt i årsmötespapperna och Myllenberg fick aldrig någon direkt fråga på det, för klart är att HIF förlorade pengar på det. Men en annan fara är att man sår splitt mellan fansen då de som säsong efter säsong troget köpt årskort också kanske borde bjudas på rabatt någon gång?

  Men visst är prisbilden som det sägs generellt sett hög men kan man få någon slags mer balans i det (likt Bundesliga-klubbarna som bara verkar dra mer & mer folk) är det ju perfekt! Frågan är bara hur då det under stora delar av denna säsong på Olympia spelats bra fotboll, HIF leder serien, fortsätter att vinna & inga arktiska oväder eller tropiska stormar har dragit förbi – och ändå knappt 8000 i publiken senast mot ÖSK??

  Sen tycker jag det är ytterst märkligt resonerat att en enskild smällkall vinter som råkar sammanfalla med en av de tidigaste allsvenska premiärerna skulle gör att folk för lång tid står över allsvensk fotboll – jag var på Olympia senast mot ÖSK och termometern indikerade inte direkt vinter väl??

 4. Fredrik: Mitt resonemang gällande den kalla och tidiga starten avsåg förra säsongen. Siffrorna uppvisade också ett lägre snitt generellt, med undantag för topplagen HIF & MFF.

  ÖSK hemma senast bjöd, trots en klen publiksiffra, ändå på bra väder. Dock stiger siffrorna åter.

 5. Jag tror fortfarande att en idiotisk tidig start 2010 kan påverka flera år framåt. Vi pratar inte om hardcoresupportrar, dom kommer i vilket fall som helst, men Svensson tappar nog intresse av en sådan tidig start och jag är rädd för att det sitter kvar några år framåt.

 6. Då har “Svensson” bara glömt den g:a devisen (om än lite modifierad): “finns inga dåligt väder – bara dåliga underkläder” för med Krafts underställ kan man kolla fotboll vid Polcirkeln utan att så mycket ens huttra -:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*