“Frågan är vad Mellberg ser hos honom som vi andra missar?”

Trots några matcher som gett poäng är läget fortfarande ganska besvärligt. HIF behöver några trepoängare för att börja klättra till säker mark i tabellen. Spelet har visserligen blivit bättre och bättre efterhand – men bara i andra halvlek!

Det är märkligt att laget ska ha så förbaskat svårt att komma in i matchen direkt från början. Visst är det skönt att det ordnat upp sig på slutet så det blivit några poäng, men ärligt talat borde de ha varit fler. Skadorna på Granqvist, Jakob Voelkerling Persson och Casper Widell har givetvis kostat en del poäng. Värvningen av Ravy Tsouka har också kostat. Däremot kan man väl lugnt påstå att Anders Lindegaard räddat några – inte bara genom målet som gav kvitteringen mot Falkenberg – utan också genom fantastiska räddningar.

Vi är ganska många som har synpunkter på Tsoukas insatser hittills och frågan är vad Mellberg ser hos honom som vi andra missar? Visst har han stundtals gjort bra saker men lägstanivån är nere i botten och högstanivån inte riktigt där vi skulle önska. Mot Örebro bör han rimligtvis få plats på läktaren. Vem som ska ta hans plats är förstås frågan men jag noterade att en supporter föreslog Abubakari och det är kanske inget dumt förslag? Sämre kan det knappast bli, eller?

Mellberg har, liksom en hel del andra tränare i allsvenskan, valt att rotera rejält i startelvan den här säsongen. Det innebär visserligen att man sliter mindre på spelarna men samtidigt att laget inte blivit samspelt. I flera matcher har jag noterat hur anfallsspelarna blivit helt stillastående när bollförande mittfältare letar efter passningsalternativ. Dessutom är det sällan någon vågar slå bollen vidare med tillslag. I stället ska det tas emot och promeneras några steg. Det påminner dessvärre om när jag och några gubbar i min egen ålder (70+) lirar gåfotboll. Skillnaden är att vi rör oss lite mer så vi tillgängliga för att ta emot passningar. (Inga jämförelser i övrigt).

200706 Helsingborgs Ravy Tsouka deppar efter ett domslut som leder till straff under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Helsingborg den 6 juli 2020 i Stockholm.
Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0011

Att Mellberg varit missnöjd med anfallsspelet flera gånger har han klargjort. Men då undrar jag varför händer det inte något? Är det för att spelarna inte vet var de ska hitta varandra med löpvägarna? Samspelet mellan Adam och Max brukar vara ett vapen men jag tycker att vi har sett för litet av det i år. 

Om vi återgår till mittbackarna så kan vi konstatera att ingen av dem som vikarierar – även om Martin Olsson varit lysande – är någon större tillgång som huvudspelare. Vare sig på hörnor eller på de långa inkast som Diskerud levererar. Det var väldigt tydligt i Falkenberg där förre HIF-aren Calle Johansson och hans kollegor i backlinjen vann nästan alla luftdueller. Den ende HIF-aren som kunde konkurrera i luftrummet var van den Hurk. En spelare som nu saknas i torsdagens match mot Örebro.

Ett riktigt glädjeämne hittills är dock 19-årige Assad Al Hawlami (som jag aldrig tidigare ens hade märkt fanns i truppen). Han presenterade sig genom att finnas på rätt plats mot Göteborg och gjorde sedan ett piggt inhopp i Falkenberg. Den killen kommer HIF att få stor glädje av, misstänker jag.

Att HIF inte planerar några omfattande värvningar i det fönster som öppnar om drygt en vecka är förklarligt, med hänsyn till ekonomin. Jag hoppas dock att de kan få in Marcus Olsson,vilket verkar vara planen. ”The Olsson Brothers” tillsammans kan kan höja kvaliteten på truppen? Själv saknar jag både Liverstam och Charlie Weberg. Och den sistnämnde kan vi ju få tillbaka när lånet går ut. Att skicka iväg honom och ta in Tsouka var troligen det största misstaget när truppen skulle sättas?

Jag tippade, före AIK-matchen att HIF skulle ta 10 poäng på de kommande matcherna i juli. Hittills har det blivit sex så det krävs fyra poäng mot Ö-lagen, Örebro och Östersund. Inte omöjligt, va?

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*