Första förlusten på Guldfågeln

Kalmar FF – Helsingborgs IF

2-0(1-0)

Publik 6164

Guldfågeln Arena, Kalmar

Det var ett soligt och varmt Kalmar som väntade HIF. Värmen gjorde sitt i en match utan något högre tempo. Tillbaka i startelvan var Ardian Gashi som kommit tillbaka efter lårskadan som han ådrog sig mot AIK.

Larsson, Gashi
Gashi var tillbaka i startelvan.

Det var, precis som mot Åtvidaberg i onsdags, HIF som inledde bäst med mycket bollinnehav och man kunde låta bollen gå runt i laget medan Kalmar fick jaga. Det var också HIF som fick de första och vassaste målchanserna i matchen då Elias Andersson, Arnór Smárason och Robin Simovic. Men i samtliga fall så var avsluten antingen för tama eller missriktade.

Istället var det Kalmar som gjorde första målet. Det började med en Helsingborgsfrispark i bra läge som Elias Andersson förvaltade väldig dåligt då han slog den på en försvarare. Kalmar gjorde en snabb spelvänding och i den 31:a minuten får David Elm bollen i ett bra läge där han kan löpa ifrån Elias Andersson, som hunnit ner i försvaret, och slå in ledningsmålet i Pär Hanssons höger hörn. Psykologiskt knäckande för Helsingborg som hade nästan 70% av bollinnehavet i första halvlek.

Foto: Bjarki Tordarson
Elias Anderssons frispark bäddade för 1-0. Till Kalmar.
Foto: Bjarki Tordarson

I andra halvlek gick tempot ner något i värmen och precis som mot Åtvidaberg senast så släppte HIF in motståndarna i matchen. Chanserna blev färre och i sämre läge för Helsingborg som dessutom lyckades slå bort en hel del fasta situationer. Simovic på topp hade ingen bra dag och bollarna han fick lyckades han inte ta ner utan de rann ifrån honom gång på gång.

Roar försökte få in lite fart efter en timmes spel när han bytte ut Elias Andersson, som förutom vid målet skötte sig bra under matchen, och satte in Ema Boateng men effekten uteblev. Inte blev det bättre när han tio minuter senare bytte Simovic mot Lindström och Smárason mot Santos, då var det dags igen när Måns Söderqvist fick en lång hög boll från högerkanten och kunde skjuta in 2-0 på volley bakom Pär Hansson. I stället för en injektion i laget fick man ett bakslag.

Foto: Bjarki Tordarson
Simovic fick inte med sig bollarna.
Foto: Bjarki Tordarson

Sedan var det inget tal om vilket lag som styrde spelet. Kalmar kunde ta det lugnt och låta HIF gå framåt. HIFs inläggsspel och mottagningar lämnar en hel del övrigt att önska sett över hela laget. Det känns som att de går och räknar ner till uppehållet som väntar nästa vecka. Men först ska man ta sig an nykomlingen Falkenberg som med en viss Henrik Larsson vid rodret nu parkerar en plats högre än HIF i tabellen med en poäng mer.

Det blev HIFs första förlust på Guldfågeln Arena och det som var signifikativt idag och även mot Åtvidaberg var att man inte kommer till avslut. Om inte sista passen håller för dålig klass så lyckas man inte med nedtagningarna. HIF behöver verkligen in någon som kan få laget att känna lite självförtroende igen. Är det Imad Khalili som är den som ska göra det?

Gula kort: Johansson, Larsson

Startelvan: Hansson – Uronen, Johansson, Larsson, Krafth – Gashi, Sadiku – E. Andersson (65), Khalili, Smárason (65) – Simovic (65)

Avbytare: Lindström (71), Santos (71), Boateng (65), Achinioti-Jönsson, C. Andersson, Linde, Björkman

Björn Velander BBL

2 kommentarer

  1. Anfallsspelet är för dåligt; Simovic är felvänd hela tiden och för ensam. Tyvärr tror jag inte Simovic räcker till på den här nivån. Frågan är om Roar gör det?

  2. Det var nästan så illa att man till sist bara önskade att de fick göra ett tröstmål för få känslan att laget KAN göra mål, men med den kvalité som det var på passningar, inlägg & avslut kändes det dessvärre inte troligt. Snopet med tanke på spelet överlag fanns där & förutom målen hade KFF bara en riktig bra chans, men dessvärre vinner man inga matcher på stilpoäng…

    Tror Roar allvarligt får fundera på om inte man måste gå över till 4-4-2 när Imad är tillbaka för att få ett större & mer långvarigt tryck i anfallen, och även ge Kinnander chansen och inte som de senaste matcherna peta honom ur truppen. Att ha både Simovic & Santos är inte så givande då de är båda mer av targetspelare & bollfördelare medan Anton Kinnander gillar att gå på djupet, skjuta och större rörelsemönster på plan helt enkelt!

    Enda positiva igår förutom Marcus Nilssons hälsning till klacken är att vi bara fick en spelare avstängd (Peter Larsson) av alla de som stod på två varningar, när vi ska möta FFF i en klassisk 6-poängsmatch – ett FFF som inte förlorat på 5 matcher så lär blir tufft, men hoppas Olympiapubliken ställer upp för laget nu när de behöver stödet från läktarna som mest…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*