Fler borde få prova U21 spel

Det var nog inte bara jag som höll ett litet extra öga på David Svensson och Calle Johansson när de fick chansen att spela från start när HIF åkte till Borås i söndags.

Foto: Bjarki Tordarson
Calle Johansson fick göra allsvensk debut.
Foto: Bjarki Tordarson

Jag frågade Erik Edman vad han tyckte om deras insatser och om det var de som stod närmast på tur att ta steget upp i A-laget.
“För att vara en debut från start i det läget som var inför matchen igår så tycker jag båda skötte sig utmärkt! David och Calle är de två som fått mest förtroende den senaste tiden av Roar bland de yngre spelarna, samtidigt så är fotboll och form en färskvara således kan säkert någon annan få speltid också framöver vid bra prestationer i U21 och på A träningar.”

Det där med att både fotboll och form är en färskvara fastnade hos mig. Visst är det så, det går upp och ner inom fotbollen (just nu mest ner känns det som förvisso), och väldigt få spelare håller en jämn hög nivå över en hel säsong. Ingen nämnd ingen glömd.

Under säsongen har jag funderat på varför Edman hela tiden pratat om prestationer istället för resultatet. Givetvis vill man ju vinna och jag tror inte Edman är något undantag, så jag tänkte att det kunde vara en form av taktik för att inte behöva prata om resultaten. Sanningen är inte riktigt så enkel, samtidigt som den sanning som uppenbaras är väldigt enkelt.

Foto: Bjarki Tordarson
Edman gillar det nya upplägget.
Foto: Bjarki Tordarson

Det heter Folksam U21, den specifika del HIF varit med i är Allsvenskan Södra och nu på slutet är det B-slutspel. Det låter ju bra på alla sätt men samtidigt så får man inte glömma att det är reservlagsspel. Därav kan man förstå att det blir mer fokus på prestation än resultat. Förut var indelningen mer blandad och lag från Allsvenskan och Superettan blandades men från och med i år separerade man lagen så Allsvenska lag möter varandra och vice versa. En förändring Edman tycker har varit bra. “…rent generellt har detta nya upplägget med bara allsvenska lag i U21 serien varit jättebra och många matcher har hållt mycket hög klass för att vara en B-fajt!”

Klart att U21 förvirrar en del, det låter ju bättre än reservlag även om det är just detta det är, till skillnad från U17 och U19. Det är ju också ordet reserv man ska tänka på i ordet reservlagsspel. Oavsett om det finns en serie eller inte så är det till för att hålla igång de som ännu inte nått fram till A-laget och för att hålla matchtempo på bänkspelarna. En chans för dem att visa att de är värda chansen framför någon av de startspelare som kanske inte riktigt presterar på topp för tillfället. Calle och David är ju bara två exempel. Gustav Jarl och Rasmus Lindgren som har gjort inhopp i A-laget är två andra.

Lindström fick ett lyft efter U21-spel.  Foto: Bjarki Tordarson
Lindström fick ett lyft efter
U21-spel.
Foto: Bjarki Tordarson

Kanske skulle det vara bra för några av de ordinarie A-lagsspelarna att ta klivet ner till U21-laget några matcher (nu är det i och för sig bara tre matcher kvar). Inte för att någon skulle bli utpekad som den som inte presterar utan mer för att visa på att denne behöver finslipa formen. Lindström gjorde det och efter U21-matchen mot IFK Göteborg där han spelade som anfallare såg man ett lyft i formen i de efterföljande matcherna mot Halmstad och bragdvändningen i Göteborg.

Kanske skulle fler ha något att vinna på det. Kanske skulle man kunna använda sig av laget för att spela ihop ett mittbackspar eller ett innermittfält. Det är ju bara en tanke. Med det sagt så måste jag säga att jag har börjat förstå Edman och hans prat om prestationer. För det är ju just prestationer som saknats i A-truppen under hösten.

Björn Velander BBL

 

 

1 kommentar

  1. Problemet i år vad gäller killar i A-laget som kan få bra matchning efter t.ex. skadeperiod/avstägning eller bristande form, genom en sväng i U21 är att truppen varit för tunn för att så ska kunna ske. Här har satsningen på Akademilaget spelat en roll då t.ex. en kille som Calle J figurerat mer där än i U21 – kanske en bisak kan man tycka nu när han ändå nått fram till A-laget men ska inte U21-laget vara den porten?
    Akademin är ju tänkt på längre sikt och vet att Jesper Jansson vill ha systemet att en klubbs reservlag kan spela i seriesystemet som vilket annat lag som helst. Här är troligen idén bakom satsningen på Akademin men vi är långt ifrån att det förverkligas. Så därför lägg mer fokus på U21 då matchandet mot Allsvenska reserver borde ge bättre träning än matchandet mot div.2-spelare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*