Festlig kick-on för fotbollen i Nv-Skåne

På torsdagkvällen hade HIF bjudit in till Kick-on i sin sportbar. Under ledning av Torbjörn Dencker och Caroline Seger tog man pulsen på den NV-skånska fotbollen inför seriepremiären.

Evenemanget gick ut på att med en festlig inramning låta sponsorer, media, medlemmar, supporters och alla andra som var intresserade, få information om allt som är på gång inom fotbollen i NV Skåne inför säsongen 2018.

Man hade ordnat mat till hyggliga priser, livemusik, frågesport, intervjuer och presentationer med ett underhållande upplägg, där kvällens värdar Torbjörn Dencker och stadens dotter, landslagskaptenen Caroline Seger var programvärdar, och guidade oss genom programmet på ett föredömligt sätt med humor, glädje och god inblick i allt som händer i fotbollsfamiljen Helsingborg.

Spelarmingel

Under kvällen fick vi mingla med hela HIF:s spelartrupp, lyssna till intervjuer med representanter från nästan alla klubbar i regionen, såväl på herr- som damsidan, höra en panel med bl a AlltOmHIF:s Martin Klinteberg, supporterklubben Kärnans Erik Kruse och Peter Krantz, ansvarig för HIF:s oldboys, ställa frågor till HIF:s spelar- och tränarstab tillsammans med programledarna och publiken.

Kvällen inleddes med att  programledarna presenterade programmet, och sen blev det livemusik med Björn Helgesson från Björns Band, som bl a spelade HIF:s introsång ”På gator röda och blå”.

Intervjuer och presentationer av lagen i regionen

Intervjuerna gjordes serie för serie, och först hölls en pratstund med representanter från Eskilsminnes damlag. Klubben har i år ett lag i division 1 och ett i division 2 där även Hittarp, Stattena och Glumslöv spelar. Poängen med att låta de yngre tjejerna spela i seniorserien i division 2 är att de får mycket erfarenhet. Eskilsminnes förstalag har fyra duktiga nyförvärv, och räknar med att slåss om seriesegern.

Sen handlade det om herrarnas division 1. Vi fick höra intervjuer med Ängelholms tränare Alex Tengryd (tidigare HIF U) och spelaren Björn Westerblad, och Eskilsminnes tränare Martin Pringle samt spelaren Mattias Unkuri.

Ängelholm har en ung spännande trupp blandat med ett par rutinerade spelare. Man räknar med att vara ett topplag i år.

Eskilminne är nykomlingar i serien och räknar med att etablera sig som mittenlag i år.

Man har ett par rutinerade nyförvärv från bl a HIF och Kristianstad, men tyvärr också problem med några långtidsskador.

Ordföranden för HFA (Helsingborgs fotbollsklubbars allians) Ulf Andersson berättade om deras nya organisation med tre ansvarsområden; föreningsansvar, marknadsansvar och fotbollsansvar med fokus på damfotbollen. Man har som mål att utveckla tjej- och damfotbollen så att tjejerna spelar längre utan att lägga av.

Ett långsiktigt mål är att vi ska ha ett lag i varje division i Helsingborg, både på herr-

och på damsidan.

Nu blev det Högaborgs BK:s tur att presentera sitt lag. Klubben är tillbaka i division 2 efter ett år i division 3. Man lät många spelare lämna laget efter degraderingen 2016. Nu har man ett par etablerade nyförvärv, plus att man fortsätter att släppa fram egna unga produkter i klassisk Högaborgsanda. Tränare är Patrik Sundström, som har spelat aktivt många år i såväl HIF, som i Malmö FF och i Landskrona BOIS. Högaborg siktar på att etablera sig som mittenlag i år.

Hittarps IK spelar också i division 2 och har gjort ett par starka nyförvärv, bl a Kamal Barney. Man räknar med att finnas med i toppen i år.

Höganäs, Wormo och Vejby spelar i divison 3 och ser rätt jämnstarka ut.

I division 4 nordvästra spelar Fortuna, Ödåkra, Åstorp, Glumslöv, Råå och Kågeröd.

Råå ser starkast ut och kan vara med i toppen av serien.

I division 5 hittar vi Croatia, Ramlösa, Helsingborg Östra, HAIS, Jonstorp och Kullavägen. Serien lär bli väldigt jämn.

Vikens IK spelar i division 6.

Intervjuer med HIF:s ledare och spelare

Först fick ledaren för HIF:s U 17-lag Alvaro Santos (alla tiders mest populäre HIF-spelare)

svara på frågor från panelen och från programledarna. Alvaro är en ledare med speciella egenskaper, med sitt sociala perspektiv på ungdomarna och deras situation.

Han berättade att han ska kombinera ledaruppdraget med en aktiv spelarkarriär i Höganäs. I mån av tid kan han ställa upp för HIF:s oldboys.

Sen kom först spelarna Mattias Almeida, Darijan Bojanic, Muhamed Abubukari och Pär Hansson in. Under frågestunden berättade bl a Almeida att han har tagit jättekliv framåt i sin utveckling i takt med att han fått chansen att spela. Muhamed Abubukari sa att han blir mycket väl mottagen i laget och haft lätt att acklimatisera sig.

Pär Hansson trivs mycket bra med Sven Andersson som målvaktstränare.

Nästa gäng som äntrade scenen var Max Svensson, Andri Bjarnason, Carl Thulin och Fredrik Liverstam. Samtliga vittnar om att laget känner en trygghet med ett stabilt grundspel och att man blir bättre och bättre för varje match. Självförtroendet i gruppen har vuxit successivt och man tror på att gå upp i Allsvenskan i år.

Carl Thulin är en av de nya unga egna talangerna som fått en hel del speltid på för-säsongen. Han är nöjd med sin insats och har också fått bra omdömen. Han rev ner applåder när han fick frågan om den starka konkurrensen bland mittbackarna när Andreas Granquist kommer hem, och sa ”i den formen jag är nu är det inte säkert att Granen platsar” 🙂

Så kom ledarkvartetten P-O Ljung, Reine Almquist, Sven Andersson och Joakim Ingrell (idrottspsykolog) in på scenen. De fick svara på många intressanta frågor. Bl a hävdade

P-O att det som skiljer HIF i fjol mot HIF i år är att man skapar förutsättningar för vinna serien, med en bra organisation, ett bra grundspel, tydliga riktlinjer och hög spelkvalite.

Man måste hela tiden se möjligheter och hitta lösningar, även om det uppstår problem.

Alla vittnar om en positiv stämning i truppen med segervilja, rutin och god kamratskap.

Alla vet vilken enorm tillgång Andreas Granquist blir för laget när han kommer i sommar. Men samtidigt understryker man att laget i övrigt måste prestera på topp för att man ska nå målet att gå upp. En ny frisk fläkt är idrottspsykologen Joakim Ingrell som stödjer spelarna mentalt när det behövs.

De fyra har svårt att tippa utgången av den jämna Superettan. De tror att HIF är ett av två lag som går upp, och att Öster, Falkenberg, GAIS, Örgryte, Eskilstuna, Halmstad och Jönköping är med i fighten om de övriga topplatserna.

Betyg på några av kvällens deltagare

Caroline Seger, programledare 5

Serveringspersonalen 5

Nic Schröder, solosång 4

Björn Helgesson, trubadur 4

Alvaro Santos, U 17-ledare HIF 4

Carl Thulin, A-lagsspelare HIF 4

Torbjörn Dencker, programledare 4

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*