Ett hinder på vägen – Standard Liège

Lottningen till Europa League’s Play-off är klar. HIF’s sista hinder på vägen mot det penningstinna gruppspelet i Europa League blir belgiska Standard Liège.

Vi kan väl börja med att konstatera att det kunde blivit värre och svårare? Nu ska vi på inget sätt underskatta eller nedvärdera Standard, men i jämförelse mot fjolårets finalister, Braga från Portugal som vi också kunnat få på vår lott, så blev det en helt ok lottning.

***

Vad vet vi då om Standard Liège?

Standard Liège, vanligen kallat Standard, är en fotbollsklubb från Liège i Vallonien i sydöstra Belgien. Klubben bildades redan 1898 och spelar sina hemmamatcher på Stade De Sclessin (kapacitet ca 30.000).

Standard är den mest populära klubben i det fransktalande vallonska delarna av Belgien och är en av de “tre stora” tillsammans med Club Brügge från Flandern och Anderlecht från huvudstaden Bryssel. Klubben bildades 1889 och har 10 inhemska ligatitlar, den senaste 2009. Standard har de senaste drygt 90 åren spelat i högsta-ligan i Belgien. (Två kända svenskar, Ralf Edström och Tommy Svensson har representerat Standard.)

Det kommer naturligtvis inte bli någon lätt match, (det finns väl inga sådana så här långt in i turneringen?). Standard spelade till exempel i Champions League för två år sedan och spelade där jämnt med lag som Arsenal. Men i grund och botten får vi väl säga att vi är nöjda med lottningen och ser fram emot matcherna som inleds i Liège den 18:e och returen är på Olympia den 25:e.

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Känns verkligen bra att få börja med bortamatch igen. Så fixas avancemanget inför hemmapubliken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*