En yngre Conny?

Foto: Bjarki Tordarson

Så blev det till slut officiellt, Roar Hansen tar över HIF i upp till 5 år framöver. Men jag sitter här med samma känsla som när Conny Karlsson tog över för några år sedan.

Känslan då var att Conny var en bra lagbyggare som kunde göra stora saker av ett mediokert grundmaterial. Han kunde få ut det mesta av en inte alltför namnkunnig trupp och det var det enda jag såg tala för Conny Karlsson i det läget, det skulle bli intressant att se vad han kunde åstadkomma med ett bättre utgångsmaterial än han någonsin haft tidigare i sin tränarkarriär. Facit vet vi idag, 5 raka titlar och den enda plumpen är väl 2010-års andraplats i Allsvenskan? Han har stora skor att fylla den gode Roar.

Roar är på sätt och vis som en yngre variant av Conny Karlsson, en god lagbyggare som ännu inte fått bevisa hur han klarar livet som tränare i en storklubb. Det är lite skillnad på kraven från publik, sponsorer och styrelse i HIF jämfört med ÄFF, BoIS och även Öster. Traditionellt sett är HIF inte en klubb där tålamod är en ledstjärna och skulle HIF parkera på en 10-12 plats inför sommaruppehållet nästa år kan det börja blåsa riktigt snålt kring Roar-Conny Karlsson fick ju kniven i ryggen eller iallafall mattan bortryckt under sig i och med sparkandet av PO Ljung efter en medioker vårsäsong. Trots 5 raka titlar. Så tålamod är inget Roar ska förvänta sig alltför mycket av trots ett 5-års kontrakt. Men jag hoppas jag har fel här och att klubben, fansen och sponsorerna ger Roar den tid det behövs för att bygga upp ett nytt HIF.

Vad jag har förstått så har HIF kontaktat sina investerare angående Nikola Djurdjic och där finns det inga problem att gå in med pengar så att Haugesund blir nöjda. Så det är lite upp till Nikola själv, vill han ta en vår i HIF och verkligen hinna visa upp sig för de stora klubbarna eller vill han vara en panikvärvning i januarifönstret för de europeiska klubbarna som inte gått så bra under säsongen?

Peter Larsson har jag ganska starka indikationer på att han stannar, han trivs i klubben, staden och behöver lugn och ro i sitt fotbollsliv efter den turbulenta tiden i FCK. Stalltipset är att han stannar och löses av HIF själv. En nyttig ledargestalt för våra unga och lovande mittbackar. Walid Atta har visserligen högre toppnivå än Peter Larsson men är tyvärr grymt skadeförföljd och stabilitet i försvaret kan du inte bygga på en spelare med så stor frånvaro i startelvan. Sen tror jag att Walid är mogen för en sväng ut i Europa igen-förutsatt givetvis att han får vara skadefri under ett par månader.

När det gäller Alejandro Bedoya så är det också ganska ljust, investerarna har pengarna till att lösa det hela och det är lite upp till Alejandro vad han vill?

Så här med facit i hand så inser man hur enormt viktig svenska cupen blir för HIF. Efter fiaskot i allsvenskan i år-ja en sjätteplats är ett gigantiskt fiasko-så måste HIF vinna cupen för att försäkra sig om en plats i Europa och de inkomster som europaspel genererar. Trots den mediokra publikuppslutningen på de flesta hemmamatcher i Europa league så har spelet i Europa gått plus och för de här spetsspelarna är det chansen att visa upp sig i Europaspel som avgör om de hamnar i Milan, Schalke 04 eller får nöja sig med Elfsborg eller Odense.

13 kommentarer

 1. Ja, du säger det själv; En sjätteplats är ett gigantiskt fiasko. Och det blir något att bita för HIF:s nye och på den här nivån oerfarne tränare. Jag ser inte Larsson som prio ett utan att HIF fyller luckorna efter Gerndt o Jönsson med spelare som inte är lån eller korttidslösningar utan att ersättare finns på plats i januari med längre kontrakt. Nästa säsong kan gå precis hur som helst eftersom HIF redan i år tappade den fina laganda och prestationsförmåga man arbetat upp under Connys ledning.

 2. Tycker det är bättre att Nikola sticker. DÅ kan Roar börja bygga på ett lag där han inte behöver vara orolig för att bästa målskytten ska försvinna efter ett halvår. För dom pengarna Nikola kommer kosta kan vi garanterat hitta en bra forward.

 3. Det är enkelt att dra slutsatsen att det var fin laganda och prestationsförmåga under Conny och Peo. Men, vi ska trots allt ha i åtanke att truppen var grymt missnöjd med Conny och Peo redan i maj 2011 och att våren 2012 var betydligt sämre spelmässigt än hösten 2012. Folk har en tendens att glömma att vi inte förlorade på de nio sista omgångarna i allsvenskan, att vi spelade ut Celtic i 60 minuter på hemmaplan, var bättre än Twente i 75 minuter, spelade jämnt med Levante på bortaplan, var bättre än Hannover i andra på bortaplan. Vad är det som varit så mycket sämre hösten 2012 än våren 2012??

 4. Tråkigt att läsa din negativa syn på den tid som gav HIF sådan framgång. Jag har ingen som helst aning om spelarmissnöje i Maj 2011 däremot konstaterade jag under våren 2012 att HIF presterade riktigt dåligt och skrev kritiskt om detta. Oavsett bra spel under hösten 2012 så ledde det ju inte till ett tillräckligt bra resultat. Jag är väldigt glad över vad HIF åstadkom på plan under Connys ledning.

 5. Det är du som tolkar in att det är en negativ syn. Jag går bara på den information jag fått under tiden och den innefattar ett missnöje med tränarna. Bla ord som “den sämste tränaren jag någonsin haft”. Detta från spelare som var ordinarie. Lägg därtill krismöten och därutöver historiken från andra klubbar (Kalmar, BoIS mfl) så inser man att det inte bara varit guld och gröna skogar. Resultaten kan man dock inte ta bort, men det skadar inte att se med öppna ögon på båda delar. Det som laget var bra på 2010 och 2011 försvann redan innan tränarbytet.

 6. Jag tvivlar inte missnöjet men finner det en aning märkligt att ledningen kickade PO och att HIF tydligen inte tagit tillräckligt bra referenser på Conny. Trots denna massiva kritik så spelade laget en underbar och effektiv fotboll 2011 och som sagt den resulterade mer än väl.

 7. Om Roar ska lyckas med HIF:s målsättning att komma bland de tre bästa i allsvenskan 2013 så måste vi ha en bra A-lagstrupp i god tid innan tävlingssäsongen börjar i början av mars. En trupp dom vi kan behålla hela året.

 8. Inte så märkligt om man utgår från att som Leif är inne på ett flertal var missnöjda med Conny, samt att ledningen redan då var inne på ett annat tränarnamn för den långsiktiga satsning som nu Roar ska ro i hamn…
  Men det som snarare är dåligt är sättet som man löste det på: dra undan Conny högra hälft (P-O) så förstår man att han kände sig sviken och inte kunde se något annat beslut än att avgå och så var den saken ur världen för ledningen.
  Sen ang. sämre/bättre spel våren kontra hösten i år så kan man visst säga att stundtals har det varit bättre i höst men å andra sidan hade då Åge & Svarre ett helt annat spelarmaterial än vad Conny & P-O hade. Dessutom tror jag om Conny fått stanna året ut är det inte omöjligt att han känt sig nöjd och lämnat frivilligt och dagens lösning med Roar ändå hade blivit av och man hade sluppit allt som stinker om “Connygate”…

 9. Roar är inte en Conny, i alla fall inte som person. Skillnad i karisma, markant sådan. Men jag tror ni behöver ha tålamod, för det känns inte heller som er trupp kommer vara lika stark nästa säsong. Förövrigt måste tipsa jag om en presskonferens med Roar Hansen och Thomas Askebrand i somras där Askebrand fullkomligt höjer Roar till skyarna. http://www.youtube.com/watch?v=6yhrvK209bg // Mvh Östersupporter

 10. Fast det där spelarmaterialet var rätt tilltufsat i fråga om skador och sedan skulle de nya spelas in och det hann vi dessvärre inte till de big five-matcherna (Elfsborg, Celtic x 2, AIK och Djurgården) där vi spelade fyra bortamatchen på två veckor med kortast resa till Borås…

 11. Med tanke på det massiva missnöje som du säger fanns i spelartruppen mot Conny som tränare så är det ju en gåta att laget presterade som de gjorde; Många har vittnat om hur just lagmaskinen var oerhört effektiv 2011. Återigen, det är resultatet som till syvende og sist räknas och det har supportrar till HIF i alla tider haft anledning att visa missnöje mot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*