En solig och glad dag

Abbe Khalili är en av spelarna, de senaste åren, som lämnat HIF för en proffskarriär Foto: Samone Falkman

Helsingborgs IF – Mjällby AIF

3-1(0-0)

Publik: 7145

Olympia, Helsingborg

Sommarvärmen hade verkligen kommit till Helsingborg denna söndagseftermiddag och man kunde knappast tro att det fortfarande stod April i almanackan.

Roar startade med Simovic på topp och lät Santos sitta på bänken från start. Emil Krafth var sjuk och och i hans ställe startade HIF med Christoffer Andersson som högerback, vilket blev hans 325 match i HIF tröjan, näst flest bakom Kalle Svensson. Även Sadiku utgick och i hans ställe kom Calle Johansson in.

Foto: Bjarki Tordarson
Christoffer Andersson gjorde sin 325 match.
Foto: Bjarki Tordarson

För motståndet stod Mjällby, ett lag HIF under fjolåret hade svårt för. Men liksom HIF har Mjällby inlett årets Allsvenska dåligt och låg sist när det blåstes till spel.

Det var ett avvaktande spel inledningsvis där HIF hade det mesta av spelet.

Efter tjugominuters spel kom ett riktigt bra läge för HIF när Christoffer Andersson slog in ett inlägg efter en hörna som Calle Johansson kom högst på men nicken satt tyvärr i ribban.

Foto: Bjarki Tordarson
Calle Johansson var nära att ge HIF ledningen.
Foto: Bjarki Tordarson

Annars var det en halvlek av nästanchanser åt båda håll där HIF var det något mer spelförande laget. Farligaste chansen för Mjällby stod Kwame Bonsu för när han efter en dryg halvtimmes spel drev fram med bollen och avlossade ett tungt skott från 25 meter som Pär Hansson var tvungen att boxa bort.

Andra halvlek var bara ett par minuter gammal när HIF kom framåt genom ett fint samarbete mellan Accam, Smárason och Khalili som ledde till ett friläge för Accam men Asper var snabbt ute och kunde rädda.

I den 50e minuten kom Larsson sent in i en situation och fick ta den värsta smällen själv. Men han reste sig och den påföljande frisparken slogs in i straffområdet och över alla. Men på grund av att lagen stod så nära målet blev det en miss i kommunikationen och varken Pär eller försvararna gick på bollen som studsade upp och tog i stolpen.

Foto: Samone Falkman
Accam blev tvåmålsskytt.
Foto: Samone Falkman

I den 57e minuten kom målet. På en fantastisk passning från Abbe Khalili sprang sig Accam fri och slog via stolpen in 1-0!

Tre minuter senare var det dags igen. Khalili slog fram en passning till Accam som gick in i straffområdet och denna gången slog den via Asper in i mål till 2-0.

Efter det andra målet släppte HIF lite på pressen och Mjällby tilläts komma upp i några farliga framstötningar. Det blev lite av det som Roar brukar benämna som vindrutetorkar fotboll.

Simovic fick inte så mycket uträttat denna matchen heller och efter 70 minuters spel så bytte Roar ut honom och in i hans ställe kom Álvaro Santos.

I den 83e minuten fick Måns Ekvall för första gången springa in på Olympia när han byttes in istället för Arnór Smárason.

Foto: Samone Falkman
Abbe Khalili var segerorganisatör
Foto: Samone Falkman

När klockan närmade sig 90 minuter signalerade Accam för byte. Han satte sig ner med vad som såg ut som krampkänningar.

I den 89e minuten bjuds Mjällby på en straff när en Mjällbyspelare springer in i En HIF-försvarare, från min position på läktaren såg den billig ut men Kristian Haynes slog den otagbart för Hansson till 2-1.

Det ledde till en press från Mjällby. Men då gjorde han det igen. Elias Andersson snappar upp en boll och rusar längs kanten, förbi sin försvarare, in i straffområdet. Väl där såg han att Abbe Khalili stod bra till och slog en passning till honom som kunde slå in bollen till 3-1. En stark prestation av Elias Andersson.

Den sjungande 37an fick under eftermiddagen sånghjälp från Norra stå där sjätteklassarna från “Dagens ungdom – Vår framtid” stod och manade 37an att sjunga. Vilket ledde till hyllningar från 37an.

Mål: Accam x2, Khalili

Startelvan: b Hansson – Uronen, Johansson, Larsson, C. Andersson – Khalili, Gashi – Accam (88), Smárason (83), Lindström – Simovic (72)

Avbytare: Linde, Santos (72), Nordmark, Kinnander, Ekvall (83), E. Andersson (88), Achinioti-Jönsson

Björn Velander BBL

1 kommentar

  1. Även stora delar av Östra uppskattade växelsången, men nästa gång är det upp till oss “Östnissar” att stämma in också -:)

    Fram till andra halvleken var ovanstående sångutbyte största behållningen av matchen, men som tur var i bästa Michael Laudrup-stil slog Khalili till med två riktiga klassiska smörpass! Lika klassisk men av mer neagtiv art var den s.k. straffen, där jag inte sett ett tydligare “söker-straff-läge” på år & dagar: Jere bara står där helt stilla så vart ska han egentligen då ta vägen när Haynes springer in i honom??

    Tur då att Elias var lika kvick på att snappa upp kontringsläget som senast när han själv gjorde mål, men skoj denna gången matchens lirare “Abbe” fick avsluta denna till sist solskenshistoria (inga nya varningar sen det “gula regnet” över Örjans vall!)

    Trodde inte Chrisse redan passerat sådana nutida “maratonlirare” som Ola Nilsson, Urban Stoltz eller “Svenne Godis” men det är imponerande av vår småländska hjälpgumma- stort tillykke!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*