En ikon har lagt skorna på hyllan

060321 Fotboll, inför Allsvenskan, Tarmo Neemelo, Helsingborg, med guldskor. © Bildbyrån - 70184

Med nästan 200 mål, på 450 matcher, i högstaligan så har Tarmo Neemelo etsat sig fast i den Estländska fotbollsjälen. Men efter över 20 år med fotbollens som levebröd stod det, i början av året, klart att den förre HIFarens karriär är över…

Tarmo Neemelo vann inte bara den estniska ligan med sitt dåvarande klubblag FC TVMK Tallinn, 2005. Han gjorde även 41 mål på 33 matcher vilket ledde till att han placerade sig på tolfte plats i Guldskon, ett pris som går till den fotbollsspelare i Europa som lyckas göra flest mål för sitt klubblag i en högstadivision under en säsong.

En av de klubbar som var intresserad av Tarmos tjänster var HIF. Det var också Helsingborg som drog det längsta strået och värvade Tarmo inför 2006 års säsong. Anfallaren signerade ett fyraårskontrakt (3 år med option på ytterligare 1) och förväntningarna på den gänglige anfallaren var stora
– Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att HIF var intresserade av mig. Jag visste att HIF var en stor och berömd klubb i Sverige.

Hur minns du din tid i HIF?

– Den perioden var fantastisk. Jag tränade med bra spelare och jag var en del av klubben. Staden var också vacker och jag njöt av varje minut där. Svenska människor är snälla och trevliga, de hjälpte mig ifall det behövdes. En familj gav mig en estnisk-svensk ordbok så jag kunde lära mig det svenska språket.

Dock skulle Tarmos sejour bli kortvarig. Redan efter bara andra halvan av sin första säsong i HIF återvände han på lån till sin förra klubb, FC TVMK Tallinn. Den estländska klubben var i behov av anfallare och Tarmo stannade i FC TVMK Tallinn året ut. Säsongen därpå lånade HIF än en gång ut Tarmo. Denna gång till dåvarande Superettanklubben, GIF Sundsvall.
– Den tiden var också bra. Vi spelade bra fotboll och gick upp till Allsvenskan. Jag gillade också klubben. De gjorde allt för att spelarna skulle må bra både på och utanför plan.

Tarmo hoppades på att gå tillbaka till HIF efter säsongen, men så blev det inte. Han hade två år kvar på kontraktet men han kände att han inte kunde stanna kvar på grund av för tuff konkurrens och för lite speltid. Istället kom han och HIF överens om att han skulle hitta en ny klubb. Det slutade med att estländaren flyttade till MYPA i finska högsta ligan, 2008.
– Jag kände lagets tränare lite grann sedan innan och de frågade mig om jag var intresserad för att spela där och jag tänkte; Varför inte testa att spela i den finska ligan?

Hur var det att spela i den finska ligan?

– Där spelas det en väldigt fysisk fotboll och för mig var det okej. Det är mer min stil.

Hur minns du din tid i MYPA?
– Myllykoski var en väldigt trevlig stad, så tyst. Där fanns det bra möjligheter till att bara kunna koncentrera sig på fotbollen.

Tarmo stannade bara en säsong i MYPA. Laget hade presterat bra och Tarmo hade gjort många mål. En scout från den belgiska klubben SV Zulte Waregem hade fått syn på honom och som sedermera värvade honom.

– Jag tror att de sökte en sådan forwardstyp som jag, så de erbjöd mig ett kontrakt.

Tarmo tycker att hans tid i SV Zulte Waregem var väldigt bra. Anledningen var likadan som i GIF Sundsvall, klubben gjorde allt för spelarna både på- och utanför fotbollsplanen. I början fick Tarmo speltid, men sedan blev det bara mindre och mindre.
– Där fanns också så många anfallare. Jag bestämde mig tillsammans med en tränare, att det var bättre för mig att jag hittade en ny klubb och få spela mer.

Foto: HIF.se
Foto: HIF.se

SV Zulte Waregem släppte Tarmo på fri transfer, också det efter bara andra halvan av hans första säsong i klubben. Nästa klubb för Tarmo blev FC Levadia Tallinn

Varför flyttade du hem till Estland?
– Jag avslutade mina studier på det universitet som ligger här, och jag tänkte att det var bra att flytta tillbaka till Estland.

Tarmos första år i FC Levadia Tallinn slutade med att laget vann ligan, vilket innebar Europaspel året efter.
– Vi spelade bra i UEFA-matcherna. Andra året slutade vi på en andraplats. Efter det så bytte klubben tränare och vi spelade inte så bra längre.
Inför 2011 gick Tarmo istället till JK Nõmme Kalju, en klubb i utkanten av Tallin, där han skulle stanna i hela sex säsonger. Redan andra året vann klubben mästartiteln med otroliga 92 poäng, på 36 matcher, och med hjälp av skyttekungen själv, Tarmo Neemelo, fick klubben bla ge sig in i Champions League-kvalet. 2018  Med 112 mål, på 262 matcher, för klubben visade 38-åringen att det fortfarande fanns mycket kvar att ge. Tarmens fotbollsliv lekte åter men inför 2018 valde han att lämna klubben för vad som skulle bli hans sista äventyr – Paide Linnameeskond

Paide tillhörde inte topplagen i ligan men en stjärna som Neemelo var självskriven i startelvan och det blev gott om speltid. Men efterhand började både ålder, och skador, ta ut sin rätt och under en kortare period höll 38-åringen till i klubben reservlag. Totalt blev det 55 matcher, och 9 mål, under de två säsongerna i Paide. Som den stjärna, inom estländsk fotboll, som han ändå var så valde ändå anfallaren att avsluta karriären som han inlett den – som målskytt! Det blev seger, 3-1 mot Levadia, och Neemelo stod för ett mål, och en assist, innan han, i den 81:a minuten, klev ut från planen och lämnade en innehållsrik karriär bakom sig…

Totalt noterades Tarmen för över 500 A-lagsmatcher under sin karriär. En av dessa var i HIF där det “bara” blev 45 minuter i en förlustmatch, mot Hammarby, i April 2006. Man vad spelar det för roll när man ändå blev en kultlirare i densamma? Vi på AOH önskar Tarmo lycka till i sin framtida karriär –  vad det än må bliva!

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*