EMkollen: Holland – Danmark

Det är dag två i Europamästerskapet. Igår fick vi se en oavgjord match mellan Polen-Grekland och en utklassning från Ryssland i sin match mot Tjeckien. Idag går grannlandet Danmark in i turneringen.

Holland – Danmark

Det är knappast någon stor utmaning att hitta HIF-kopplingar till dessa två nationer. Men varför göra det enkelt för sig?

Den gemensamma nämnaren idag mellan Holland och HIF är…Napoleon Bonaparte!
Napoleon är indirekt ansvarig för att Sveriges kungahus idag heter Bernadotte i efternamn. Denne “anfader” Bernadotte, (Jean Baptiste, sedermera kallas Karl XIV Johan), var marskalk under Napoleons era i Frankrike och blev i princip kommenderad att bli kung i Sverige för att upprätthålla freden mellan dessa länder. Men Napoleon nöjde sig inte bara med att styra över det svenska kungahuset, han fick även sin bror, Louis att bli kung över kungariket Holland, mellan åren 1806-1810.

Nå, kopplingen då? Jo, (som alla Helsingborgare vet?), den nya kungen Bernadotte satte ner sin stövlar på svenska mark för första gången 1809, och det var så klart i Helsingborg. 98 år senare grundades Helsingborgs IF (1907). 1907 dog även kungen Oscar II, (barnbarn till Jean Baptiste), grundare till slottet Sofiero i Helsingborg. På Sofiero blommar varje år en rad olika sorters tulpaner. Tulpaner som är ju som bekant  Hollands “nationalblomma”!

***

Det har funnits åtskilliga danska spelare i HIF’s rödblå dress genom åren. En av de mest framträdande och förmodligen den bäste dansken genom tiderna i HIF är Peter Graulund. En anfallare med bara en egenskap på pluskontot – Målgörandet. Denna egenskap fick honom att göra 17 mål totalt på hans 45 matcher i HIF. Och den fick dessutom hans motståndare att räkna in åtskilliga blåmärken, dubbmärken och andra smärtsamma minnen.

***

Så efter denna något skruvade “historielektion”, så återstår det bara att försöka ge sig på ett tips för matchen. Igår prickade jag in 1-1 resultatet mellan Polen-Grekland och det gör ju så klart att självförtroendet är på topp. Ska vi säga att Holland vinner matchen med 3-1 över Danmark?

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*