Emil Krafth: ”Jag kommer vara en mycket mer offensiv back som är svår att ta sig förbi”

För ett år sedan var han rubrikernas man när han som 17 åring gjort en succésäsong i superettan och värvades till de regerande mästarna Helsingborgs IF. Nu ett år senare och med en säsong i allsvenskan och Europa League i bagaget har vi träffat Emil Krafth.

Emil, när och var började du att spela fotboll?
Jag började att spela fotboll i min moderklubb, Lagans AIK när jag var omkring fem år och spelade där fram till dess att jag gick över till Öster i samband med att jag började på gymnasiet.

Krafth_MariaJ
Emil Krafth intervjuas av AOH:s Maria Jönsson
Foto: Bjarki Tordarson

Du är uppvuxen i en fotbollsfamilj?
Ja, morsan och farsan har ju spelat fotboll själva och både syrran och brorsan spelar också. Sen har morsan och farsan varit tränare för oss så det har varit fotboll hela livet.

Du fick lite av ett genombrott 2011 med Öster i Superettan, är det då nu två år senare som du tänker att du ska ta steget från talang till en etablerad startspelare i allsvenskan?
Ja, det hade jag tänkt. Förra året blev det inte lika mycket speltid som jag ville ha, men nu har jag fått ett år i mig här och det är självklart att jag vill spela mycket mer än förra året.

Hur har spelandet skiljt sig från Öster till Helsingborg?
Det skiljer ju en division så det är klart att det är lite snabbare spel och att man får orientera sig lite innan man får bollen. Men den största skillnaden tycker jag framförallt är publiken och att HIF styrs lite mer professionellt.

Men publiken på Myresjöhus Arena måste väl också ha varit ganska så stor?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson


Jag spelade aldrig på Myresjöhus Arena med Öster utan bara på gamla Värendsvallen och den arenan var ju inte så mycket att ha och drog tyvärr inte så mycket publik heller.

Vad är det som är så speciellt med publiken här på Olympia?
Det är mycket mer folk här än vad det var på Östers matcher och sen har man en större klack på Olympia vilket medverkar till att inramningen och hela den biten är bättre.

Vad är ditt favoritminne från Olympia från förra säsongen?
Det var nog min debutmatch mot Mjällby. Visserligen spelade vi lika, tror jag, men det gick jättebra för mig individuellt.

Det var ju Roar som tränade dig när du kom fram i A-lags sammanhang, hur känns det för dig att han numera tränar Helsingborg?
Det känns bra. Jag trivdes jättebra när jag hade honom i Öster och han vet vad jag går för så jag tycker att det är jättekul att få tillbaka honom som tränare igen.

Visste du om det innan det blev officiellt?
Nej, jag visste om att det var lite på gång men visste nog inte före någon annan innan det blev helt klart.

Vad är din uppfattning om de andra i ert nya tränarteam?
Kalle Björklund känner jag också rätt väl, sen har man lärt känna alla och jag tycker att alla verkar riktigt bra och har mycket engagemang runt träningarna.

Hur känns det att Erik Edman har lämnat planen och intagit träningsrollen?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Det är lite ovant faktiskt. Första träningen så satte han sig och åt frukost med ledarna istället för med oss, så det är ovant nu i början. Men jag tror att det kan fungera bra och han hjälper oss med mycket av det vi behöver förbättra individuellt.

Nu när du har varit i klubben i en säsong, vad kan du säga är Helsingborgs största styrkor?
Svår fråga, men jag tycker att vi har många som vill spela fotboll och inte bara ”skickar det här långa spelet”. Jag tycker också att vi är ett fotbollslag som vill spela längs med marken och utnyttja vårt snabba passningsspel.

När du kom till Helsingborg, hjälpte klubben dig med någonting utanför planen? 
Ja, det gjorde dem. När jag kom till HIF så behövde jag bara bo på hotell ett par dagar innan de hade ordnat med min lägenhet så det gick jättesnabbt. De fixar allting och hjälper en med mycket när man kommer hit som ny spelare, såväl med tv, internet och att komma igång lite innan man väl har hunnit installera sig.

Var det lätt att anpassa sig och att flytta hemifrån? 

Ja, jag flyttade hemifrån redan när jag var 15 år, så jag tycker att det var ett större steg att flytta hemifrån till Växjö än vad det var att flytta hit för jag hade redan känt på det lite. Så det var ingen fara.

Förra säsongen blev det en sjätteplats i allsvenskan vilket inte var riktigt det man hade hoppats på efter guldåret 2011, vad tror du det var som ni missade på?
Ja, om man talar om förförra säsongen så hade laget lite mer ”stolpe in” och nu så hade vi ”stolpe ut” det här år. Det ville sig inte riktigt, vi kunde föra matcherna men vi kunde inte stänga dem.

Förra året var backlinjen sällan intakt pga. skador och nu börjar säsongen med att både Jere och Baffo är skadade, känner du att laget behöver förstärkas i backlinjen för att täcka upp?
Nej det tycker jag inte. Jag tror att vi nästan har fem mittbackar och jag tycker vi har en bra bredd på backsidan. Vi har ju både Baffo, Erland, Peter, Walid och Loret som kan spela mittbackar. Sen Jere som vänsterback, jag och Chrisse som högerbackar och Erland kan även spela vänsterback så jag tycker det ser bra ut.

Påverkar det dig som spelare i backlinjen när exempelvis mittbackarna skiftar från match till match?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Nej, det tror jag inte att det gör så mycket. Man vet ju hur man ska spela ett par dagar före matchen, sen tränar man med det och försöker att få ihop det så gott det går. Det gör knappt någon skillnad, enligt mig ska det inte göra det i alla fall.

Vad har du förbättrat i ditt eget spel sen fjolåret?
Ja, vad har jag förbättrat…, mitt passningsspel kanske. När jag spelade i Öster så vågade jag gå lite mer offensivt och det har det blivit lite mindre av det denna säsong tycker jag, man vet inte, men det är ju min första säsong och det har varit lite nervöst och så.

Är det något särskilt du känner att du behöver förbättra på ytterligare?
Att orka springa mer och ta de här långa löpen, först upp och sen ner, men det gäller att ligga lite på pumpen och träna den.

Har det varit tufft att komma igång med träningen igen efter juluppehållet? 
Nej inte jätte jobbigt, jag har tränat en del nu när vi har varit lediga. Men som sagt, vi kör igång rätt hårt direkt. Vi hade Beep-test på den första träningen, sen har det varit två pass igår och två idag. Men jag känner igen det från Öster, de körde ganska hårt då också så jag kände igen deras träningar och vet lite hur dem lägger upp det. De vill köra hårt under försäsongen för att vi ska orka under matcherna också.

Det brukar vara hårt att komma igång efter julmaten, du fick ju lite kritik för din matlagning, har man lagt på sig några kilon under uppehållet?
Nja, nått kilo har man nog lagt på sig men vi hade fettmätning nu och jag hade bra på det faktiskt. Men det är ju så, alltid när man är ledig så lägger man ju på sig något kilo men det tränar man ju bort nu och gör det till muskler istället.

Fick du en kokbok i julklapp kanske?
Faktiskt inte, de ville ge mig en men jag ville inte ha den.

Transferfönstret är just nu vidöppet och det kommer att hända en del. Djurdjic har redan försvunnit och May är på väg bort, vilka förstärkningar(positioner) anser du behövs för att det ska bli toppstrid?
Jag tyckte att vi hade ett bra lag förra året, speciellt under slutet då Nikola och även Bedoya var med. Fast nu när vi har förlorat Nikola och eventuellt även May så tycker jag nog att vi borde värva in lika bra spelare för att vi ska vara med där uppe, främst en forward till men även en mittfältare.

Om du ser på grabbarna i U19 i Helsingborg, finns det någon där som du anser kan vara aktuell för uppflyttning?
Gustav Jarl har tränat med oss, han var med både igår och idag och han har varit riktigt duktig faktiskt, han kommer nog att träna mycket med oss detta år.

Han spelar ju högerback precis som du, finns det någon innermittfältare eller forward som du tror skulle passa?
David Svensson har ju skrivit på nu, jag tycker att han är riktigt duktig. Han är mycket lugn och bra med bollen, men det är ju också första säsongen så han ska kanske se och lära lite innan han kan gå in och spela helt men jag tror att han kan spela rätt mycket nästa år.

Vem av spelarna i laget umgås du mest med på fritiden?
Andreas Linde och Jere Uronen.

Är det FIFA 13 som gäller då?
Ja, det blir mycket FIFA och lite Call of Duty. Det är oftast det vi spelar när vi brukar hänga.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Där var många klubbar med i bilden för ett år sedan när du gick över till HIF. Nu i efterhand, känner du att du valde rätt?
Ja det tycker jag, jag trivs jättebra både i staden och i laget så jag ångrar ingenting.

I framtiden, vilken liga önskar du helst spela i? Är det någon som passar din spelstil mer än andra?
Jag gillar Premier League eftersom att nästan alla lag kan slå varandra, till skillnad från exempelvis Spanien där det bara är Barca och Real som kan vinna ligan varje år. Helst hade jag velat spela i Manchester United då.

Vad har du för förväntningar av den kommande säsongen och vilka ambitioner har du själv?
För laget är väl målet att träna på nu och försöka att ta en topp tre placering i allsvenskan. För mig själv är det att få spela mycket mer än vad jag gjorde under förra säsongen.

Slutligen, vad kan Helsingborgspubliken förvänta sig av Emil Krafth 2013?
En mycket mer offensiv ytterback som är svår att ta sig förbi.

Vi litar på Emil och ser fram emot att se honom allt oftare på planen. Vi på AlltomHIF tackar för pratstunden och önskar honom lycka till med säsongen!

2 kommentarer

  1. Bara ett minne från ett besök på G:a Värendsvallen men det var positivt då Masse & Ragvald gjorde mål, så tror det ledde till seger…
    Var faktiskt förbi Myresjöhus Arena för ett tag sedan när man var med jobbet en sväng i Växjö och tror det kan bli väldigt bra – förutom att den ligger i ett industriområde är det en härligt tight arena så lär bli go stämning där & man börjar räkna ner tills det är dags att åka dit igen för 3 pinnar!!

  2. Nja, MA ligger ju knappast i något industriområde. Det är Arenastaden & Handelsområde I11 som omgärdar arenan. (Jag bor i Växjö-trakten)
    Dock håller jag med, det är en skön fotbollsarena 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*