Detta borde man känt till

Häromdagen dök det upp ett krav från FIFA att HIF skulle betala 2,2 miljoner i utbildningsbidrag för brassen och försvararen Leandro Castan. Castan som enligt uppgift fick lämna efter bara fyra matcher och en UEFA.cupmatch (PSV hemma).

Med statistik kan man få vilket utfall man vill. Castan värvades i början av augusti och blev spelklar i mitten av samma månad då det var oklart med hans EU-medborgarskap. Castan var i HIF under åtta månader och lämnade sommaren därefter. Enligt uppgift trivdes han inte utan längtade hem till Brasilien och detta ansågs vara en av anledningarna till att han fick lämnade.

Olika regler

När man värvar en spelare som är Bosman, och inte erbjudits ett kontrakt av klubben man lämnar så utgår inget utbildningsbidrag till den klubben. Inom UEFA. Bestämmelserna är olika i FIFA då alla, vilket väl är det rimliga, övergångar betalas med utbildningsbidrag förutom andra övergångskostnader (sign-on osv). Detta har man missat från den styrelse som värvade Castan. Och detta är dåligt. Kravet för Castan från Atletico Mineiro dök dock upp två år efter värvningen (inget som alltså var solklart ens från deras sida). HIF valde att vägra betala med motiveringen att man inte behövde. FIFA kopplades in och det beslut som vi läste om i dagarna fastställdes. HIF skulle betala 2,2 miljoner.

Styrelsen känner till kravet

Det framgick av en artikel i Kvällsposten på nätet att den nya styrelsen inte hade en aning om kravet. Möjligtvis är det så att Claes Ohlsson inte känner/kände till det. Men övriga styrelsen, som gjort årets budget, hade kännedom om ärendet och det är för mig en helt oförklarlig gåta att man inte tagit höjd för detta i budgeten. För det har inte bytts så värst många i styrelsen det senaste året (läs Claes Ohlsson och möjligtvis Petersén).

Det finns således två onda “skurkar” i dagens bittra situation. Dels den gamla styrelsen och dess ansvariga att man inte hade koll på de skilda reglerna, dels den nya som inte tagit höjd för denna kostnad i budgeten. Jag bävar för utfallet när det gäller ekonomin, hoppas att jag får fel.

Fotnot: Naturligtvis var Patrick Mörk inblandad i denna övergång…

3 kommentarer

  1. Tack Leif för ett sakligt förtydligande.
    Svenne kanske har missat att den (ny)gamla styrelsen räddat föreningen från konkurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*