Det är som spelaren Henrik Larsson vi vill minnas dig…

Edward Kjell Henrik “Henke” Larsson, född 20 september 1971 i Helsingborg, är en före detta professionell fotbollsspelare.

Larsson debuterade i det svenska landslaget den 13 oktober 1993 i en match mot Finland i kvalet till VM 1994, där han gjorde mål. Han spelade 106 landskamper och gjorde 37 mål för Sverige mellan 1993 och 2009. Förutom ligatitlar med Celtic, Barcelona och Manchester United samt en Champions League-titel med Barcelona har Larsson vunnit flera individuella utmärkelser, som till exempel Guldskon som bästa målgörare i Europa och Guldbollen som bästa svenska fotbollsspelare (två gånger).

Henrik Larsson som vi lärt känna honom under två säsonger Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån
Henrik Larsson som vi lärt känna honom under två säsonger
Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Bra så! Det är precis dessa rader som skulle räcka för att beskriva ikonen, legendaren, och ur-HIFaren, Henrik Larsson. Det är väl kanske precis så här vi vill minnas honom!

Det var nog ingen, med HIF-hjärta, som direkt uttryckte sin besvikelse när Henrik Larsson presenterades som HIFs nya tränare, och fotbollsanvarig, inför 2015. I bakvattnet av den makalösa säsongen, 2011, så hade rubrikerna kring HIF mest handlat om usla affärer, supporterskandaler och en styrelse som kört klubben i botten. In kom ”messias” som skulle få fri händer att åter ta HIF till toppen av Allsvenskan. Visst fanns där vissa farhågor efter hans mindre lyckade insatser i BoIS och Falkenberg men i Världens Vackraste Förening borde det bli omöjligt för ikonen att misslyckas.

Det var Claes Ohlsson som tog Henrik till HIF - "messias" var på plats! Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Det var Claes Ohlsson som tog Henrik till HIF – “messias” var på plats!
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Anställningen av Larsson var ett genidrag av den avgående ordföranden, Claes Ohlsson, som plötsligt kund få alla blickars vända mot framtiden istället för de sportsliga och ekonomiska position som klubben hamnat i. Henke skulle, med hjälp av sitt rykte, kunna ”trolla med knäna” och värva ihop ett slagkraftigt lag trots en begränsad budget (sett ur Allsvenska ögon) och förhoppningarna var stora på tränaren som dock inte vill utlova några stordåd under de inledande säsongerna av de treårsavtal som signerats. Det handlade om att stabilisera, bygga för framtiden och, 2017, när klubben fyller 110 år, åter kunna slåss om en av topplaceringarna i Allsvenskan. Hur det gick vet vi…

2016 har varit ett prövningarnas år där klubben, istället för att gå framåt, snarare sjönk som en sten. Till slut blev situationen ohållbar med ett förtroende som raserat både förhållande till supportrarna och, inte minst, förhållandet till spelartruppen. Utåt sett var allting frid och fröjd och Henriks mantra blev snarare ”TÅLAMOD”! Enligt diverse tidningar så var förtroendet för Larsson, internt i spelatruppen, kört i botten i Oktober. Då hade, den förre Champions League vinnaren, redan tappat förtroendet från läktaren. Klubben valde dock att stå bakom Henke i förhoppning att han ändå skulle reda ut situationen och säkra det Allsvenska kontraktet. Något säger mig att oavsett serietillhörighet så var en skilsmässa oundviklig. Men visst hade det varit bättre, för samtliga parter, att klubben och Larsson skiljts åt efter ett lyckat kval!

Helsingborgs sŠäkerhetschef föšrsšker fŒå Henrik Larsson att lŠämna planen i matchens som skulle bli hans sista i HIF Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Helsingborgs sŠäkerhetschef föšrsšöker fŒå Henrik Larsson att lŠämna planen i matchens som skulle bli hans sista i HIF
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Henrik Larssons tid, som tränare I Helsingborg, läggs nu till historien, och klubben står för sin största utmaning på över 20 år när man påbörjat resan tillbaka till Allsvenskan. Vem som blir Larssons efterträdare står fortfarande skrivet i stjärnorna och spekulationerna är otaliga. Oavsett så skall Henke har ett stort tack för sina år i klubben. Alla, normalt funtade människor, förstår givetvis att utgången av säsongen inte var vad någon hoppats – allra minst Henrik Larsson som nu får ta en rejält stukad tränarkarriär och söka sig vidare. Men det är som den ikon och ambassadör för Helsingborg som vi vill, och kommer minnas Larsson. Hans sista match, som ansvarig, blev tyvärr en tragisk historia som vi förhoppningsvis kan lägga bakom oss omgående då klubben redan visar handlingskraftighet genom att tydligt markera vad som är OK på Olympia och vad man kan förvänta sig av supportrarna till laget.

Med denna korta text så vill AOH rikta ett stort tack till Henrik Larsson och hans sätt att hantera avgången från klubben. Där finns nog inte många människor som, på ett så tydligt sätt, visar vad klubben betyder för honom och efterskänker resterande lön på det avtal som även löper vidare under den kommande säsongen. Oavsett vad Henke tar sig för i framtiden så kommer han ha en stor plats i både våra hjärtan och i klubbens historia. Men det är som spelaren Henrik Larsson vi vill minnas honom. Inte som den tränaren som 24 år efter att han sköt upp oss i en den högsta serien även är högst delaktig i den degradering , och omstart, som vi nu står inför.

Lycka till med din fortsatt karriär Henrik! Förhoppningsvis korsas våra vägar i framtiden under betydligt roligare och trevligare omständigheter…

Martin Klinteberg BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*