Corona i fotbollsvärlden “Sydkorea startar seriespel om två veckor”

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92481

I Sverige har man enats om en ev seriestart den 14 Juni. Runt om i världen planerar man, för fullt, att återuppta fotbollen och i Sydkorea har man kommit så långt att ligorna beräknas dra igång om 14 dagar…

EM för herrar har skjutits upp från i sommar till nästa sommar, 2021. Det har i sin tur gjort att damernas EM skjutits fram ett år till sommaren 2022. I slutet av 2022, 21 november-18 december, är det tänkt att herrarnas VM i Qatar ska avgöras. Med tanke på utvecklingen är det ett högst osäkert projekt.

I Sverige har klubbar fortsatt sin träningsverksamhet under hela perioden. Något matchande är ännu ej godkänt men målsättningen är att återuppta Svenska Cupen 1 juni och allsvenskan återstarta 14 juni, utan publik. Men bara det faktum att matcherna kommit igång vore dock en fantastisk nyhet för supportrarna som därmed borde kunna följa matcherna via TV-soffan

I Sydkorea har man kommit betydligt längre fram i planeringen. Men landet har även hanterat coronapandemin annorlunda mot många andra länder. Tillsammans med Tyskland är Sydkorea ett av få länder som siktar på att starta igång fotbollen under början av maj. Och nu kommer beskedet att fotbollen kommer starta om mindre än två veckor. Dessutom med publik på läktaren. I skrivande stund har Sydkorea runt 10 700 bekräftade fall och har totalt haft 242 dödsfall, det på en befolkning på över 51 miljoner. Samtliga klubbar har genomfört tester innan varje träning och har någon känt sig krasslig eller varit småsjuk så har spelaren varit borta under dagen, fortsatt coronatestas och sedan kommit tillbaka några dagar senare. Även domare och matchdelegater har testats kontinuerligt

Men även om ligorna drar igång är det inte helt utan restriktioner. Alla matcher kommer tillsvidare att spelas inför tomma läktare och tränare, spelare och funktionärer måste bära ansiktsmask, skriver Korea Herald. Spelarna är dessutom förbjudna att tala med såväl sina lagkamrater som motståndare och domare på planen. Även om samtliga spelare testats så kan ju någon av dem insjukna i covid-19 senare. Då kommer hela det berörda laget att isoleras i två veckor. Skulle en spelare visa symptom får han spelförbud samtidigt som laget dock får spela vidare. De tolv lagen i högstaligan kommer spela 27 istället för 38 matcher.

Förhoppningen är att HIF, och övriga lag, ska kunna påbörja seriespel från den 14 Juni Foto: Johan Lilja

I grannlandet Norge har all fotbollsträning varit nedstängt. Men nu har det norska fotbollsförbundet bett Folkhälsoinstitutet att klubbarna ska få börja träna nästa måndag, med en målsättning om seriestart den 15 juni. FHI har gett sitt godkännande men det slutliga beslutet ligger ändå hos landets regering.

Tyska Bundesliga kan återstarta utan publik i maj. Den franska ligan kommer inte att spela klart säsongen 2019-20 utan den ställs in. PSG utsågs till mästare och Amiens, och Toulouse, fick lämna. Detta trots att 10 matcher återstod. De belgiska och nederländska ligorna har också avslutat sitt ligaspel. Vad gäller Premier League, La Liga och Serie A så är målsättningen att åter vara i träning 18 Maj. Planen är sedan matcher från första delen av Juni.

Premier League kan enligt The Mirror lösa de sista nio hela omgångarna som återstår av säsongen genom att lagen stängs in i hotellkarantän i sex veckor under den tid matcherna slutförs. Lagen ska då hållas åtskilda på samma hotell inför respektive möte, som dessutom kan komma att spelas inför tomma läktare på lagens träningsanläggningar.

The Sun skriver samtidigt att FIFA godkänt idén om fem byten i varje match för att avlasta spelarna i det stressiga spelschemat. En varningens finger har dock höjts för det faktum att även en match inför tomma läktare kommer kräva en samling av över 300 personer för att kunna genomföras.

Källa: SVT.se samt Aftonbladet

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*