“Class Of 2007”

Vi skriver 2017 och HIF, under ledning av PeO Ljung och Christoffer Andersson, förbereder sig som bäst att åter försöker lotsa upp HIF i den högsta divisionen. Klubben har genomlidit sin tuffaste period sedan återkomsten till Allsvenskan 1993. Tio år tidigare, närmare bestämt 2007,  stod klubben för en helt annan utmaning. Då var siktet inställt på Europaspel och HIF ställdes mot storlag som Heerenveen och Galatasaray i jakten på europeisk framgång. Den gången under ledning av en fd förbundskapten för Sydafrika, Stuart Baxter.  Men vad har hänt sedan dess? Med Baxter? Med spelarna? Med motståndarna?

2006 lotsade han HIF till, såväl, ett cupguld som en imponerande fjärdeplats i Allsvenskan. Året därpå lyckades Stuart Baxter inte förmå sina spelare nå samma framgångar på det inhemska planet som i Europa. En medioker åttondeplats var inte acceptabelt i en stad som Helsingborg men troligtvis lyckades Baxter kravla sig kvar då HIF nådde oanade höjder i det europeiska cupspelet.

Tillsammans med kvalifikationen till gruppspelet i Uefa Champions League säsongen 2000-01 så är 16-delsfinalen i Uefacupen säsongen 2007–08 de mest framgångsrika Europeiska framträdandena, genom tiderna, för HIF:s del.

Den 4 oktober 2007 kvalificerade sig Helsingborg till Uefacupens gruppspel efter seger med 5–1 mot Heerenveen på Olympia och totalt 8–6 i dubbelmötet (då man förlorade den först matchen på bortaplan med 5–3). I gruppspelet vann man sedan, sensationellt, matchen borta mot Galatasaray med 3–2, och säkrade en plats i 16-delsfinalen genom 3–0 hemma mot Austria Wien.

I 16-delsfinalen mötte Helsingborg nederländska PSV Eindhoven och man förlorade med 2–0. Under matchen fick PSV en omdiskuterad straff då Danko Lazović föll i straffområdet. Efter matchen erkände anfallaren att han hade filmat. I returmötet, på Olympia, vann sedan PSV med 2–1 och var därmed vidare till åttondelsfinal med sammanlagt 4–1.

Tio år har gått och laget från 2007 är numera spridda vind för våg. Några av dem har vi koll på men de allra flesta lever en betydligt mer tillbakadragen tillvaro idag och har lagt fotbollslivet bakom sig. Men givetvis var vi nyfikna på var våra fd HIFare tagit vägen efter framgångarna för drygt 10 år sedan…

Stuart Baxter (manager) – Skotten som kom till HIF, och Sverige, redan 1981 för att lira boll. Återvände 2006 för att ta över huvudansvaret i klubben. Efter tiden i Helsingborg har han bla varit förbundskapten för Finland och tränare i Turkiet. Numera håller Baxter till i Sydafrika som tränare för SuperSport United.

 

Daniel Andersson – Vår ”vägg” 2007 och stod i 24 av 26 Allsvenska matcher. Varit klubben trogen (förutom en säsong i Ängelholm)sedan 2004 och är numera målvaktstränare i vårt A-lag

Oscar Berglund – Debuterade i allsvenskan det året men fick bara två matcher i buren. Efter ständig bänknötning gick karriären vidare i Assyriska, Sundsvall och Öster innan en, mindre rolig, avslutning i Ängelholm innebar att Berglund la skorna på hyllan förra året.

 

Andreas Landgren – Hade debuterat året innan en spelade bara sporadiskt 2007. Lämnade för italienska Udinese 2010 men återvände till HIF 2014. Blev vald till Årets HIFare 2015 och ingår fortfarande, trots skadebekymmer, i vår A-trupp.

Andreas Jakobsson – BoISaren som blev försvarsgeneral i HIF. Återvände till klubben 2005 efter en fin proffskarriär som omfattade spel i Tyskland, Danmark och England. Spelade samtliga matcher 2007 men meddelade på hösten att detta skulle bli hans sista år inom toppfotbollen. Haft styrelseuppdrag i klubben men jobbar numera som produktchef på Unisport, Nordens största leverantör av konstgräs för fotboll!

Leandro Castan – här i Romas färger!
Foto Andrea Staccioli / Insidefoto

Leandro Castan – En oduglig mittback som, trots att han tillhörde HIF i tre säsonger, gjorde sina enda framträdande (4 matcher) denna säsongen. Man kan däremot lugnt konstatera att brasilianarens karriär gått något bättre efter perioden i HIF. Signades av italienska Roma 2012 och blev ordinarie under två säsonger. 2014 upptäckte man en kärlmissbildning i hjärnan vilket opererades och höll förvararen borta ett bra tag. Inför denna säsongen är Castan utlånad till Torino där 30-åringen lyckats sno åt sig en ordinarie plats i backlinjen.

Samir Beloufa – Försvarare som värvades från Belgiska Westerlo inför säsongen. Algeriern hade bla spenderat till i såväl AC Milan som Algeriska landslaget. I HIF gjorde han inte bort sig men var kanske inte heller det lyft som klubben hoppats på. Beloufa hade sedermera en kort och skadedrabbad sejour i Helsingborg i slutet av sin, för övrigt, rätt skadedrabbade karriär. Årets därpå lämnade Beloufa då klubben valde att inte förlänga hans kontrakt. Sista anhalten blev Charleroi i Belgien där han avslutade karriären 2010. Beloufa stannade dock i Belgien och blev istället ungdomstränare i Beerschot innan klubben gick i konkurs 2013. Beloufa bor kvar i Belgien där han hoppas få fortsätta inom tränaryrket.

Christoffer Andersson – Vår nuvarande tränare behöver knappast någon närmre presentation. Över 500 matcher i HIF med två SM-guld, tre cupguld, två Supercuptitlar och ett otal internationella matcher i Champions League, UEFA Cupen och Europa League innanför västen. Avslutade sin aktiva karriär förra året och skall nu, tillsammans med PeO Ljung, lotsa klubban tillbaka till Allsvenskan.

Erik Wahlstedt – Utsedd till Årets HIFare 2006 och vann totalt 2 SM-guld och fyra cupguld under sin tid i klubben. Så gott som ordinarie 2007 och karriären avslutades fem år senare. Med 19 säsonger som professionell fotbollspelare bakom sig var Whalen klar med fotbollslivet och har numera ingen anknytning till HIF utan fokuserar istället på sin civila karriär

Oskar Rönningberg – Debuterade 2006 och såg som en framtidsman inom svensk fotboll. Startade nio matcher och sågs som Andy Jakobssons arvtagare. Landslagsdebuterade 2008 men slet av ett korsband och fick, som 22-åring, avsluta sin karriär innan den ens hade tagit full fart. Totalt blev det 36 matcher i den röda tröjan för Rönningberg som numera gör karriär inom IKEA

Joel Ekstrand – Tillhörde truppen men A-lagsdebuterade inte förrän i Februari 2008 (PSV på bortaplan i UEFA cupen). Gjort internationell karriär i klubbar som Udinese och Watford. Karriären har dock kantats av skador och numer återfinns Ekstrand i engelska Rotherham United.

Marcus Nilsson – Rydebäckssonen som debuterade 2007 (2 matcher) men skulle komma att få sitt genombrott 2009. Såldes till Utrecht 2011 och efter vändor i Kalmar, Stabaek och engelska Fleetwood numera tjänar sitt levebröd i sydkoreanska Pohang Steelers.

Adama Tamboura i den röda tröjan
© BildbyrŒån

Adama Tamboura – Vänsterbacken som kom på lån 2006 men stannad i tre säsonger i klubben. En grym ytterback som även tillhörde Malis landslag. 2010 lämnade han för spel med franska Metz innan han, 2012, återvände till Norden och spel i Danmark (Randers och Hobro). Förra säsongen spelade han med Inter Turku i den finska ligan men sedan årsskiftet är vår förre ytterback klubblös.

Fredrik Björck – Precis som Tamboura kom Björck initialt på lån men blev kvar i klubben under 2 1/2 säsong. Lämnade för Elfsborg men tuff konkurrens gjorde att han drog över till Danmark och spel med Esbjerg under två säsonger. Efter en runda i Norge (Tromsö) och två säsonger i Häcken skrev han, 2015, på för Örgryte där han, trots sin ålder (37 år), går in på sin tredje, och troligtvis sista, säsong.

Franco Miranda – Argentinsk försvarare som skrev på för HIF, sommaren 2006, då han lämnade argentinska CAI. Stannade bara ett år innan skottska St Mirren lockade med ett kontrakt. En allvarlig knäskada ställde dock till det och han återvände till Argentina efter bara en säsong. Har de senaste åren valsat runt bland olika klubbar i sitt hemland och har precis påbörjat sista säsongen på sitt kontrakt med Primera B Ncional laget Club Atlético Juventud Unida

 

 

Isaac Chansa – Zambanesisk mittfältare som värvades till klubben av Baxter som stött på Chansa under sin tid som Sydafrikansk förbundskapten. Gjorde inte mycket väsen av sig under första säsongen men växte ut till en startspelare under de kommande säsongerna. Återvände till Orlando Pirates 2010 och verkligen fått se världen efter sin tid i HIF. Chansa har spelat i länder som Kina, Indien, Indonesien och spelar numera i den Irakiska ligan. 32 åringen spelar nämligen numera i Zakho Football Club i landets högstadivision.

Fredrik Svanbäck – ”Mini” kom från FC Jaro redan 2004 och tillhörde startelvan 2007. Totalt blev det 93 matcher i HIF innan flyttåget gick vidare söderut till Landskrona BoIS. 37-åringen tog en vända tillbaka till Finland men trivdes så bra i Nordvästra Skåne att karriären fortsatte i Höganäs BK (2015) och som spelande tränare i Croatia (2016).

Andreas Dahl – Ungdomsproffset som anslöt från engelska Coventry 2001. Säsongen 2007 blev den sista, i HIF, för mittfältaren som istället for över sundet till danska Nordjylland. 2009 skrev han på för Hammarby innan, även Dahl, tog några säsonger i Landskrona BoIS. 2015 hamnade Dahl i Divison 4-laget Kågeröd där han numera verkar som tränare.

Marcus Lantz –Slitvarg och mittfältare som var med i det lag som tog klubbens första SM-guld på 57 år när man vann allsvenskan 1999. Efter proffsspel i Torino, Rostock och Bröndby återvände Lantz till HIF 2007. Omgående fick han en ledande roll som tom resulterade i comeback för Sveriges landslag. 2010 utsågs han till Årets HIFare och samma år lämnade han klubben för spel med Landskrona BoIS. 2013 tog han sitt pick och pack och flyttade till Göteborg där han numera är tränare för seriekonkurrenterna Örgryte IS.

Olafur Skulason– Kom till klubben 2007 från engelska Brentford. Skula blev omåttligt populär för sin uppoffrande spelstil och krigarinställning. 2010 valde mittfältare dock att lämna HIF för spel i SönderjyskE och karriären har sen fortsatt med spel i Belgien och Turkiet. Förra sommaren skrev han på ett kontrakt med turkiska Kardemir Karabükspor där han går under smeknamnet ”King Of The North”

Rene Makondele – Den kongolesiske mittfältaren som kom till Sverige som 20-åring. I HIF hamnade han 2007 och det skulle bli tre säsonger i den röda tröjan innan karriären gick vidare i BK Häcken. Denna säsongen lär vi stöta på 34-åringen som, inför 2017, skrev på för Superettan-laget Gefle.

Martin Kolar – En 33-årig vänstermittfältare med erfarenhet från såväl Anderlecht som Stoke. Fick aldrig det att lossna på sin kant och det blev bara 6 matcher den säsongen (10 totalt) innan han, 2008, lämnade för spel med Cypriotiska AEP Paphos FC. Efter några år på ön, där han även spelade för Apollon Limassol, vände mittfältaren hem till Tjeckien. Numera är han tränare i Elseremo Brumov som håller till i landets lägre divisioner.

Babis Stefanidis gjorde ett, minst sagt, speciellt avtryck under sin period i Skåne.
© BildbyrŒån

Babis Stefanidis – Köptes loss från Bröndby 2005 och spelade till sig en ordinarie plats på mittfältet. Gjorde det förbjudna (skrev på för mff) mitt under brinnande säsong och var därmed bänkad under hösten. Stefanidis var den första på över fyrtio år att gå direkt från Helsingborgs IF till Malmö FF. I mff blev han omgående skadad och efter en utlåning (till BoIS) återvände han till Stockholm och moderklubben BP. Karriären avslutade han i Akropolis 2012 och har därefter haft en del olika tränaruppdrag bla i Olympiacos Stockholm FC.

Mathias Unkuri – Den då 19-åriga mittfältaren är rätt bortglömd i klubben trots att han gjorde nästan 50 matcher under sina år i HIF. Säsongen 2007 debuterade han i A-laget och 2009 hann han med en utlåning till Ängelholm innan karriären gick vidare i BoIS. 2012-2014 spelade han i Danmark och Norge innan han, 2015, återvände till Sverige och Eskilsminne. 29-åringen är fortfarande kvar på Harlyckan men är numera omskolad till försvarsspelare.

McDonald Mariga – Kenyanen som kom från Enköping och växte ut till en världsspelare. Lämnade sommaren 2007 till Parma och denna övergång minns nog många HIFare väl då betalningen uteblivit under många år. Mariga har även representerat Inter och Real Sociedad. Dessutom blev han den förste kenyanen någonsin att spela i Champions League (2010) under sin tid i Italien. Återvände till Parma 2014 men lämnade, 2016, för spel med Serie B laget Latina Calcio. I dagsläget är mittfältaren kontraktslös men det sägs finnas intresse från såväl Serie B (Novara) som MLS (Portland, Vancouver och Seattle)

Imad Khalili – Debuterade i Allsvenskan redan 2005 men hade en trög period i HIF. Utlånad till Randers och Bunkeflo innan han, 2008, köptes loss av Norrköping. Hur det gick sen vet vi. Succé i Peking och återkomst till HIF 2013. Proffspel i Saudiarabien, Kina och Förenade Arabemiraterna innan han återvände till Sverige och Hammarby. Där upplevare Khalili åter en tuff period i sin karriär men hoppas att deras nya tränare åter skall se anfallaren som en startspelare.

 

Gustaf Andersson – Anlände till klubben 2002 och tvingades dessvärre lägga skorna på hyllan under 2007 efter en skada. Då hade han gjort över 200 Allsvenska matcher för Frölunda, Göteborg och HIF. Numera fokuserar anfallaren på en karriär inom politiken och sitter, sedan 2014, som ledamot för Liberalerna i stadens kommunfulmäktige.

Fredrik Olsson – Ännu en måltjuv (läs Markus Ekenberg) som vi hämtade från Mjällby utan att han gjorde något större avtryck i HIF. Sex matcher totalt varav fyra av dem under 2007. Karriären gick dock vidare i BoIS, Jönköping Södra och, nu senast, Halmstad BK. Det innebär att Fredrik Olsson, till skillnad mot HIF, spelar Allsvensk fotboll 2017.

Henrik Larsson – Kommentarer överflödiga avseende klubbens kanske främste, och mest lyckosamme, spelare genom tiderna. Vad avser tränarhistoriken så väljer vi att tala tyst om den…

Razak Omotoyossi. Här under sin tid i Syrianska.
© BildbyrŒån

Razak Omotoyossi – Anfallskung 2007 med sina 14 mål vilket även gav honom en delad Skytteligavinstden säsongen. Beniniern, med de gigantiska låren, var dock en strulpelle och lämnade året efter. Har sedan dess avverkat nio olika klubbar (bla Gais och Syrianska)och blev, för någon månad sedan , åter klubblös när han lämnade Al-Nahda al-Khobar i den Saudiska ligan. Veckan senare dök han dock upp i Ghana där han skrivit på för Hearts of Oak

Patrik Åström – Lämnade Ödåkra för spel i HIF. Efter endast tre matcher så lånades han ut till Ängelholm. Efter några säsonger i BoIS och Trelleborg så blev det åter ÄFF 2015. Åström var dock mest skadad och det blev bara tre matcher det året. 2016 skrev han på för Eskilsminne där han nu går in på sin andra säsong med klubben.

 

Johan Falkensäter, Henrik Fribrock, Robin Kacaniklic och Mike Sserumagga ingick även i truppen detta år men spelade inga matcher.

Vem kliver fram och skriver historia 2017?

1 kommentar

  1. Tack för genomgången av alla olika öden killarna har råkat ut för och spännande höra att “mannen-utan-nacke” Adama Tamboura är ledig – ifall Adam Eriksson försvinner & kosingen finns så vore han ett intressant nyförvärv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*