“Borde vi tycka synd om Mellberg?”

Funderar på om man borde tycka synd om HIF-tränaren Olof Mellberg, så här i juletider? Inte för att det hänt något särskilt utan mer för de enorma förväntningar vi medlemmar och supportrar ställer på honom inför 2020. Lite hädiskt skulle man, så här i juletider, kunna uttrycka det som att vi ser honom som en nyfödd frälsare.

Inte för att jag på något sätt tvivlar på att han kommer att leva upp till förväntningarna, men man kanske ska vara lite realist och inse att klubbens resurser fortfarande kommer att vara begränsade och inte i nivå med de största allsvenska konkurrenterna. Vi ska vara medvetna om att tålamod inte är supportrarnas bästa egenskap.

Det som hittills imponerat mest på mig är att Olof direkt städat ut spelare som han inte anser passa in i lagbygget. Supportrarna har överlag instämt men en del anser tydligen att Bancé vore värd att satsa på eftersom de såg talang i honom. Nu vet jag inte utan får nöja mig med att gissa, men det kan vara så att Olof har ett annat skäl till att välja bort honom. Att han är en lovande fotbollsspelare innebär inte nödvändigtvis att han är rätt kugge för att passa in i det maskineri som ska rullas ut kommande säsong. Svaret får vi när lagbygget är klart och det lär dröja några månader.

Borde vi tycka synd om Olof Mellberg såhär i juletider?
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Några som också har anledning att känna förväntningarna tyngder på sina axlar är valberedningen som inför kommande årsmöte ska se till så att vi får en styrelse som kan leverera. Ärligt talat som var vi många medlemmar och supportrar som blev besvikna på de styrande under 2019. Misstagen var fler än vad som kan anses acceptabla på en allsvensk nivå. Vi kan påminna om några av dem…

Att förlänga kontrakten för dåvarande tränarduon innan serien ens börjat var så dumt att jag först inte ville tro att det var sant. Att ersätta dem med Henrik Larsson var ett ännu större misstag. Inte bara på grund av hans begränsade meriter som tränare utan i hög grad även med tanke på hur det gick förra gången. För mig var det dessutom en gåta att han tog sig an uppdraget. Nästa misstag var panikvärvningarna som gjordes under sommaren, där ingen av de nya lyckades ta en startplats. Om man har dålig ekonomi kan man inte kosta bort pengar på sådana värvningar, oavsett hur ”billiga” de var.

Om den nya ledarstaben är en garanti för att sådana misstag inte upprepas så kanske de ansvariga i styrelsen kan få en chans till, men då vill vi ha garantier för det. Annars behöver valberedningen hitta mer kompetenta personer. Jag är väl medveten om att det är en tuff uppgift. Det är inte alla som vill ta risken att hamna i sådant blåsväder – av orkanstyrka – som man gör om det inte går som medlemmar och supportrar önskar. Men den som har kompetensen har förmodligen även styrkan att stå pall när det blåser.

Att förhoppningarna och förväntningarna är stora inför 2020 råder ingen tvekan och jag blir inte förvånad om antalet säsongskort skjuter i höjden. Hoppas också att de som inte redan förnyat sitt medlemskap gör det innan nyår.

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*