Besk eftersmak på cupsegern.

Ett stort antal Helsingborgare hade vid lunchtid samlats på Knutpunkten för att gemensamt ta sig ner till Malmö. Vid ankomst till centralstationen begav sig den stora massan, i sällskap med polisen, mot den för dagen abbonnerade puben. På väg uppstår en hätsk stämning, där såväl flaskor som smällare kastas mot de utkommenderade poliserna, rapporterar TT.
Väl framme är det stundtals fortsatt stökigt och drygt två timmar före avspark har de flesta redan börjat bege sig mot Swedbank arena.

I höjd med kyrkan möts supportrarna av ridande polis som är i full färd med att driva en grupp tillbaka mot stan och inom kort har polisen inringat samtliga, ca 200 personer, som varit på väg till matchen. Några omhändertas och bussas sedermera ut från stan, medan majoriteten snällt får stå och vänta på klartecken på att få gå vidare.

– Bland de många tillfälligt omhändertagna fanns småtjejer i 15-årsåldern. Det verkade inte finnas några planer från polisen alls. Ingen kunde heller ge besked om något och vi hölls kvar i ca två timmar, säger Tom Nielsen.

Frustration över situationen fanns även bland poliser på plats. Bristande kommunikation och handlingskraft från ledning, eller en kombination av båda? En utav polismännen rycker tom uppgivet på axlarna med hänvisning till ledningscentralen, tre km därifrån, när han tillfrågas.

Efter drygt två timmars väntan släpps samtliga. Matchen har då pågått i 25 minuter och folk gör sitt yttersta för att ta sig snabbt till arenan. De första på plats är de som lyckats få tag i taxi, men väl framme möts de av stängda insläpp och poliser. INGEN ska få komma in lyder budskapet.

– Vad var poängen med att släppa någon alls om man nu bestämt sig för att supportrarna inte skulle kunna få använda sina redan köpta biljetter, ställer sig Tom frågande.

Personalen på plats hänvisar till att klubbarna gemensamt tagit beslut om att samtliga tidigare under dagen omhändertagna ej skall ges tillträde till arenan. Besvikelsen är tydlig, men tack vare hjälpsamhet från personalen vid ett annat insläpp på Swedbank arena lyckades åtminstone hans sällskap att komma in, 40 minuter försenade. Utanför kvarstod ett drygt hundratal personer med biljetter som aldrig ens kom in.

– Polisens godtyckliga massgripande och amatörmässiga agerande är en skandal. Självklart finns det individuella aktioner av enskilda supportrar som inte är OK. Detta är dock en anledning som aldrig kan bli en acceptabel ursäkt. Logiskt tänkande, handlingskraft och en viss känsla för en situation inom sitt yrke tycker jag är något man bör kunna kräva av en tjänsteman, anser Tom Nielsen

AOH har utan framgång sökt Frederik Ericsson för en kommentar. Det är flera som reagerat på gårdagens händelser.

Gårdagens supercupfinal mellan Malmö och Helsingborg slutade med en 2-1 seger i gästernas favör, sedan Erik Sundin avgjort i slutminuten. Ett par minuter före hade Sundin haft ett bra läge att avgöra, men avslutet gick ovanför ribban. Besvikelsen övergick snabbt till glädje när Christoffer Anderssons flacka inlägg från högerkanten, passerat alla på vägen fram, och möttes av en framåtstörtande Erik Sundin som stilfullt gled in segermålet.

1 kommentar

  1. Stilfullt var ordet i alla fall vad som gällde det som hände på plan från HIF:s sida, men vad gäller vissa klackelement samt polismaktens uppförande vid tidigare möten kan man mer använda ordet horribelt…

    Denna gång upplevde jag inget av problemen med transporten till arenan (tog mig dit på annat sätt) men varit med om en del utflykter både i Malmö, Göteborg, Halmstad, Stockholm m.fl ställen där det uppstått konflikt mellan klacken & polisen.

    Och ska man dra slutsater från dom erfarenheterna är det mot MFF ofta “vår” danska FCK-gruppering som är orsaken till problem då de endast är ute efter provocera motståndarfans, polis samt invänta slutsignalen för att snabbt sticka ut & ta upp en strategisk placering för bråk!

    Med detta sagt är det inte konstigt att polisen kör en noll-tolerans-nivå men det ursäktar absolut INTE kvarhållning av tonårstjejer, överdriven våldsanvändning eller dra alla supportrar över en kam! Fast tar inte stora delen av HIF:s bortafölje ett större avstånd från dessa danska följeslagare lär samma visa spelas i media när derbyt äger rum senare i vår…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*