Att vaska guld kräver både mod, tålamod och delaktighet

Vet inte hur många av experterna i landets tidningar som redan utropat IF Elfsborg till  Svenska mästare. Men jag har läst det på så många ställen den senaste tiden och jag börjar bli riktigt trött på det!

Deras tre huvudargumenten att Elfsborg vinner guldet har varit:

  • HIF strider på tre fronter (Europa League, Svenska cupen och Allsvenskan).
  • Elfsborg har en mycket starkare trupp och kommer inte bli försvagad.
  • HIF tappar flera nyckelspelare

Det har skrivits och spekulerats spaltmeter i tidningarna och nästan alla experter hänvisar till något av de övre argumenten. Alla är nästan lika säkra (inte Robert Laul). Det kommer bli guldfirande på Borås arena i höst, men jag är inte lika säker. HIF har redan precis som Elfsborg förlorat ett av slagen, drömmen om Europa. Men jag kan inte se att det är någon nackdel för HIF. Laget kom lite längre än Elfsborg, förlustmatchen på hemmaplan mot Standard de Liège gav ett bra tempo i kroppen och en viktig fingervisning om de svagheter som laget behöver jobba med. En nyttig match för framtiden.

I Svenska cupen är båda lagen kvar  och har dessutom lika svåra motstånd (lagen möts i kvartsfinalen). Så argumentet om strid på tre fronter kan läggas ner. Har verkligen Elfsborg starkare trupp? Visst, de har inte blivit uppköpta. Visst, de har ett gäng hemvändare och några som varit starka profiler i andra allsvenska klubbar. Visst, de har en stark bänk. Men jag tror hungern och sammanhållning sträcker sig längre än så.

HIF har spelat en fin och vinstdrivande fotboll i över två år nu, trots Larsson och Lantz har lämnat. Trots Ekstrand, Gerndt, Nilsson, Larsson och Jönsson åkt utomlands. HIF har bevisat gång efter annan de senast åren att de främst är ett lag. Vilket denna rad bekräftar:

Helsingborgs IF                  53                    36                        11                        6                93-44                  119

Ett gäng individer som vill och tror på samma sak.  När en lämnar laget finns grundkänslan kvar, vi tror på vår kapacitet och vi tror på det vi gör tillsammans, vi som är kvar. Detta tycks förmedlas vidare till de spelare som kommer nya. Det sitter främst i väggarna,  det sitter i delaktigheten, inte i enskildheten.

 ”I delaktigheten uppstår vår tillvaro. Genom att göra oss delaktiga i varandras liv skapar vi oss själva. Utan delaktigheten finns vi inte till.” (Ur Batseba av Torgny Lindgren)

Att Elfsborg har kvar spelare och HIF tappar spelare behöver inte vara till nackdel. När någon F.d. målvakt står i TV och säger att detta kommer HIF aldrig klara av. Då knyts näven hårdare i fickan och viljan att överbevisa alla experter blir större än förlusten av bra lagspelare.  Så visst, det finns frågetecken. Det har lämnat bra spelare. Men jag tror de spelare som finns kvar i HIF har styrkan att se saker kognitivt och lösningsfokuserat.

Vilka fotbollsspelare finns kvar i HIF? Inte vilka bra fotbollsspelare som har lämnat! De spelare som finns kvar är delaktiga och är på väg att göra något stort tillsammans.  En sak till, det finns en enorm hunger efter revansch, både för det missade guldet förra säsongen, men även på alla experter ute i landet som redan lagt guldfesten i Borås.

Genom att reflektera lite både på de matcher som kommer och de som varit tycker jag mig skönja att det finns en guldådra på Olympia. Om vi nu den senaste tiden låtit ”experterna” säga sitt kanske vi ska låta siffrorna tala också. Tittar man på de lag som både HIF och Elfsborg har kvar att möta och kontra de matcher mot samma motstånd som de redan spelat mot i år, ser man en tydlig linje:

HIF- Häcken 1-1 1p GAIS- Elfsborg 0-2 3p 4p upp
Mjällby- HIF 0-1 3p Elfsborg- Häcken 2-1 3p 4p upp
HIF- Elfsborg 1-0 3p HIF- Elfsborg 1-0 0p 7p upp
HIF- GAIS 1-1 1p Elfsborg- Mjällby 4-0 3p 5p upp
IFK Norr.- HIF 0-0 1p Gefle- Elfsborg 1-0 0p 6p upp
HIF- Gefle 3-0 3p Elfsborg- IFK Norr. 2-1 3p 6p upp
AIK- HIF 2-1 0p Trelleborg- Elfsborg 3-0 0p 6p upp

HIF klarar håll Elfsborg bakom sig med samma marginal om man gör en tabell:

HIF                      19                        9                           2                           52-22                  66

Elfsborg              19                        3                           8                           50-27                  60

Går man ett steg längre och väljer att titta på exakt samma match och motstånd från säsongen 2010 blir linjen ännu tydligare:

Häcken- HIF 2-1 0p Elfsborg- GAIS 1-0 3p 3p upp
HIF- Mjällby 2-1 3p Häcken- Elfsborg 1-1 1p 5p upp
Elfsborg- HIF 1-3 3p Elfsborg- HIF 1-3 0p 8p upp
GAIS- HIF 0-0 1p Mjällby- Elfsborg 2-0 0p 9p upp
Gefle- HIF 1-3 3p Elfsborg- Gefle 1-0 3p 9p upp
HIF- AIK 1-0 3p Elfsborg- Trelleborg 4-1 3p 9p upp

(Norrköping spelade i Superettan förra säsongen och och mötte då inget av lagen.)

Lekar man lite och låter dagens tabell och de  matcher som spelades förra året mötas, får man en ganska intressant sluttabell:

Helsingborgs IF                           20                        7                           2                           54-23                  67

IF Elfsborg                                    18                        4                           7                           48-28                  58

Då var då, och nu är nu, visst så är det! Men siffror kan ge en ganska intressant fingervisning. Helt klart kan man säga att de tre kommande matcherna är väldigt viktiga och matchen mot Elfsborg 21 september kan vara direkt avgörande, blir det poäng där tror jag vi kan börja förbereda oss på ett Klondyke på Olympia.

Så förutom att siffrorna talar sitt tydliga språk tror jag att Vilja, revansch, och delaktighet kommer göra att du och jag får vara delaktiga i ett väldigt välförtjänt guldfirande på Olympia i höst.

Sincerely

Andreas Bernmyr

 

2 kommentarer

  1. Följer ännu planen…blev mycket riktigt 1-1, bara hoppas att Elfsborg nu inte vinner med 2-0 på måndag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*